Крими Пазарджик

Инспектори откриха забранен препарат за растителна защита

  20.11.2020 06:30             
Инспектори откриха забранен препарат за растителна защита

25 пъти е контролирано качеството на плодове и зеленчуци, ветеринари влязоха в 670 обекта - няма бракувани стоки

ПАЗАРДЖИК. Ветеринари от отдел „Контрол на храните” към Областната дирекция за безопасност на храните през октомври влязоха в 670 търговски вериги, складове на едро, магазини, места за обществено хранене, за да проверят годността на предлаганите стоки. Това съобщи за „Знаме” Антоанета Коприщенова от дирекцията. За установени административни нарушения са съставени два акта. Единият на търговец за лоша хигиена в обекта. Със същия наказателен документ се е сдобил и негов колега, чийто обект работи без регистрация по Закона за храните.

Извършен е одит на две производствени предприятия в областта – за работа на обектите и наличната документация. За пропуски в дейността на 16 търговци са направени предписания, които да отстранят в определен срок. Сред тях са неподходяща материална база, спазване мерките за борба с КОВИД-19 и условията за безопасност и качество на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно.

Специалисти от отдел „Здравеопазване на животни” са извършили 209 проверки на ферми и други места за отглеждане на животни. От сигналите за нередностите 42 са подадени от граждани. Има и повторни проверки по тях. За административни нарушения са съставени 37 акта. Предписанията за пропуските в дейността са 116. Взети са 247 проби за изследване.

Работещите в отдел „Растителна защита” са издали 62 фитосанитарни сертификати за износ. По тях са направени 16 проверки на митницата.

За този период 25 пъти е инспектирано качеството на пресните плодове и зеленчуци. На трима производители е издаден сертификат за добро качество. Проверени са две селскостопански аптеки за неразрешено използване на препарат за растителна защита е съставен акт. Взети са 74 проби за изследване на терен и от различни видове плодове, зеленчуци и растения.

Не е тайна, че масово земеделски производители пръскат със забранени препарати. Да припомним, че изследвания на пещерското предприятие „Биовет” АД в сертифицирани българска и немска лаборатории показаха, че именно пестициди са изтровили масово рибата в Стара река в района на Исперихово през лятото. Съмненията бяха, че стопаните се снабдяват с нелегални торове по канали от съседна Турция чрез селскостопански аптеки в региона.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички