Понеделник, 19 Апр 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Ковид-леглата в областната болница са заети, триажните са още по-голям проблем

  20.11.2020 06:08             
Ковид-леглата в областната болница са заети, триажните са още по-голям проблем

ПАЗАРДЖИК. Всички 84 легла, предвидени за лечение на пациенти с Ковид-19 в МБАЛ-Пазарджик, вече са запълнени. Още по-голям  е проблемът с триажните легла, които се заемат от пациенти, съмнителни за коварната инфекция.

- Резултатите от PCR тестовете се чакат над 24 часа. През това време леглата са заети и нито можем да изпишем болните, нито да ги насочим към други отделения или здравни заведения – обясняват лекарите. И допълват:

- Останалите болници също трябва да приемат пациенти без потвърдени положителни тестове

Защото към момента хора, които идват при нас, твърдят, че прием им е бил отказан. Включително пациенти с диабет, хирургични заболявания, кардиологични проблеми - мъже и жени, които никога не са били наши пациенти. Т. нар. съмнителни са може би 80 процента от всички болни в областта.

Не може също така пулмолози да изпращат при нас пациент с белодробно заболяване, доказано с рентген, само защото няма PCR, който да казва дали е Ковид, или не.

Особено напрегната е ситуацията в спешното приемно отделение,

през което минават всички случаи, преди да бъдат хоспитализирани в другите отделения или изпратени на домашно лечение. Работещите там казват, че са на ръба на силите си. Помагат им колеги от други отделения.

Изпълнителният директор на най-голямото лечебно заведение в областта д-р Красимир Темнилов също се надява на по-активно включване от страна на своите колеги от другите болници.

- С тях имаме добра координация за лечението на коронавирус. Надяваме се, че така ще е и с триажа. Молбата ми към общопрактикуващите лекари пък е да лекуват своите болни и

да ги изпращат в болница, само ако действително имат нужда от болнична помощ

Защото нашият ресурс е ограничен. И вече сме го изчерпали. Изпълнихме заповедта на здравния министър за 20 процента Ковид легла. По възможност ще разкрием още 5 процента, но за повече нямаме възможност.

Най-големият травматизъм, както и най-тежките случаи са при нас. Трябват ни и легла за други болни. Освен това, хирургическият блок е неприспособим за лекуване на пациенти с остри вирусни заболявания, каквото е Ковид-инфекцията.

Павилионният тип система, която е изолирана от основната сграда,

е вече пълна с пациенти. В Урологията има триажно отделение. Вътрешните - първо и второ, сме ги превърнали в Ковид отделения. Инфекциозното - също, макар там да се лекуват и други болести, при които патологията в момента е малка. Трябва да има спешност за „Уши, нос, гърло”, както и Кожно отделение и Урология. Чистите пневмонии ги лекуват колегите във Физиотерапията, където е спряна същинската дейност и т. н.

Но сме на предела.

Много от колегите се разболяха

Детските отделения вече минаха на гъвкави графици. В двете отделения, общо с петдесет легла, остават само по един-двама колеги на дежурство.

Да, трябва да се разкриват легла, но те трябва да са подсигурени и с лекари и персонал. Защото легло без медицинска помощ не е ефективно.

Д-р Темнилов също подчерта огромния натиск, под който работи спешното отделение:

- То е последната инстанция, където гражданите на областта очакват да получат помощ във всеки час на денонощието. Особено в събота и неделя натоварването е изключително голямо.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички