Четвъртък, 10 Мар 2022
 
ИНФО КОВИД-19 Регионът

Валентина Кайтазова, началник на РУО-Пазарджик: Нивото на заразата в училищата не е притеснително

  13.11.2020 06:28             
Валентина Кайтазова, началник на РУО-Пазарджик: Нивото на заразата в училищата не е притеснително

Дадохме първа жертва сред учителите, 31 учители и 9 ученици са с КОВИД

Няма място за паника и страх, поне на този етап, нивото на заразата в учебните заведения не е притеснително. Това заяви пред наш репортер специално за „Знаме” Валентина Кайтазова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО). Учителите обаче са притеснени. Преди часове животът на преподавателка с широка усмивка, обичана от много хора, угасна от КОВИД-19. С това черната статистика официално влезе и в училищата. Колегите на 59-годишната Веселка Аршинкова от велинградското ИСУ „Св. св. Кирил и Методий” бяха като попарени. Те я изпратиха в последния й път в сряда следобед. За разлика от друг път, новината на „Знаме” във велинградските групи в социалните мрежи, че наша учителка е починала от коронавирус, не бе „подпряна” от емотикони „Смях”. Стотици изказваха съболезнования на дъщеря й, но

дали всички те осъзнават, че КОВИД не е коспирация, защото започва с „КО”,

е друг въпрос.

„Сбогом, Весе!

Днес е черен ден за нашето училище!

На 59-годишна възраст си отиде старши учител г-жа Веселка Аршинкова. Спря да тупти едно сърце на дългогодишен преподавател, добър приятел, здрава опора за учениците си, едно сърце на Човек с главно “Ч”. Загубихме завинаги нейната усмивка, вярата й във всеки, позитивния й поглед, отправен към бъдещето. Скръбта е неописуема, защото г-жа Аршинкова имаше още много да даде на хората около себе си!

С огромно уважение изказваме най-искрени съболезнования на семейството и дълбоко се прекланяме пред светлата й памет!

Ще ни липсваш, мила Весе! Ти остави вечна диря в нас и в своите ученици! Споменът за теб никога не ще ни напусне! Почивай в мир!

Последно сбогом!”

Това изпратиха в пощенската кутия на „Знаме”  от колектива на СУ “Св. св. Кирил и Методий” във Велинград начело с директорката Ани Василева.

Валентина Кайтазова обаче е категорична, че място за паника няма.

„Епидемиологичната обстановка в училищата в областта е сравнително спокойна.

Нивото на заразата от КОВИД-19 в учебните заведения в областта не е притеснително, заяви началникът на РУО. И допълни, че

до вчера с положителен тест за коронавирус са деветима ученици,

Други 207 са поставени под карантина, а контактните учащи са 198. Заразени с вируса са и 31 учители, контактните са 17. Девет души от непедагогическия персонал са с положителен ПСР-тест. Четирима са контактните. Ученици от осем паралелки в основните училища „Св. Климент Охридски” в Пазарджик и в село Калугерово се обучават дистанционно.

„В РУО не са постъпвали искания от директори техните възпитаници да учат в електронна среда”, допълни Валентина Кайтазова. Тя одобрява решението на Областния кризисен щаб до 22 ноември момичетата и момчетата от шести до дванадесети клас да се обучават дистанционно. Причината е увеличението в броя на заразените с коронавирус възрастни граждани в областта.

Картината е повече от тревожна

Защото се случва на фона на изнемогващите от липса на легла и кадри болници, в които се трудят преуморени медици, а в последните часове коронавирусът повали ключови специалисти в цели сектори и отделни институции. Ако в сряда минахме кота „100” със 106 новозаразени в Пазарджишка област, вчера бяха обявени „едва” 85. Тази цифра обаче едва ли е успокояваща. Те са резултат от изпратени 190 проби за деня, а карантиринарите лица за деня бяха 118 (с тях общият брой лица под карантина нарасна на 1138). Всички ние трябва да проявим отговорност и да спазваме правилата. Нещо, което масово не се прави. Достатъчно е да видим как гражданите носят маските или въобще не ги носят.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички