Пазарджик Спорт

Мария Оряшкова: Разплаках Тимошенко, но по-важното е да сме здрави! Ние сме един айсберг, но под нас има много голяма и силна основа

  14.11.2020 06:26             
Мария Оряшкова: Разплаках Тимошенко, но по-важното е да сме здрави!  Ние сме един айсберг, но под нас има много голяма и силна основа
Треньорът Иван Нетов първи поздрави Мария за успеха

ПАНАГЮРИЩЕ. Като национален герой се чувства Мария Оряшкова след завръщането си от Сърбия и тя наистина е. Писахме на сайта, че най-добрата ни самбистка спечели рекордна шеста световна титла. В последните 10 години само Мария стъпва на върха на почетната стълбичка при жените. Сега на финала в Нови Сад победи старата си познайница и приятелка извън тепиха Светлана Тимошенко от Беларус, а преди това срази и рускинята Жанара Кузанова, и украинката Халина Ковалка – обратният низ от победи на този, който Мария постигна срещу трите на Европейските игри в Минск през 2019-а по пътя към златото. Гледахме я в ефира на „Евроспорт” и слушахме родния химн, а не само тя, а и личният й треньор в „Бойни спортове”-Панагюрище Иван Нетов сияеше от щастие. И на този голям форум Нетов бе зам.-главен съдия и показа за пореден път, че всява респект и е обективен, когато ръководи двубоите. Разбира се, поздравихме Мария още преди да прекоси границата обратно, а вчера разговаряхме с нея.

- Мария, честито още веднъж! Прибра ли се в Панагюрище и успя ли да си починеш?

- Благодаря! Още съм в София. Не очаквах толкова силен интерес към мен и сега има срещи и покани. Но ще се прибирам в Панагюрище. Искам да се видя с приятели, да отида в „Асарел-Медет” – все пак те са част от моя живот още от дете. В Сърбия бях няколко дни без телефон и като се прибрах, видях и чух колко много хора са се заразили с коронавирус, колко тежка е ситуацията. Затова искам да призова всички хора: „Пазете се и пазете здравето на близките си и околните!” Виждаме как целият свят спря, също и спортът… Трябва да се пазим. А почивката… Релаксирането ще го оставя за малко по-късно. Но и то ще мине бързо, защото следващата седмица отново ще съм в залата, а през декември ще се кача на „Белмекен” за 20-дневен лагер. Тази година това ще ми е петият лагер там и мога да кажа, че май повече време живят във високопланинския спортен комплекс.

- Но явно тази тактика на треньора Петър Касабов помогна…

- Да, по линия на борбата съм на тези лагери и тя помогна. Макар че докато бяхме там, се чувствахме странно и беше малко изнервящо. Защото работиш за нещо, без да си много сигурен какво ще стане. Както всеки човек работи без заплата само в името на работата. Но се получи.

- Да и стигна до шеста титла…

- Напоследък имам теория – ние сме върхът на айсберга, но без широката масивна основа под нас, няма как да изплуваме и да ни видят. Под мен има една много голяма основа и подкрепа. Много хора и усилия стоят зад моя успех. Треньорите ми в самбото Нетов и Соколов, както и федерациите по самбо и по борба, треньорът ми в борбата Касабов, „Асарел-Медет”, Община Панагюрище и Община Челопеч… Много голяма подкрепа, за която горещо благодаря!

- Какво си казахте със Светлана Тимошенко след финала?

- Знаеш ли, тя плачеше даже в ресторанта на вечерята – четири часа след финала. Аз съм на 31 години и знам колко е трудно, а тя е по-голяма от мен. Усетих я, че искаше това да е нейният финал. Може би финалът на успешната й кариера. Това беше петият двубой помежду ни и за щастие аз вече водя с 3:2. Но след като срещата свърши, я прегърнах й и казах, че по-важното е, че и тя, и аз сме здрави. Защото преди се е случвало да завършваме с контузии, а сега обстановката е още по-страшна… Затова най-важното е да сме здрави. Пожелавам го на всички!

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички