Други Регионът

Брациговецът Милчо Станоев: Кучетата могат да спасяват хора!

  19.11.2020 06:10             
Брациговецът Милчо Станоев: Кучетата могат да спасяват хора!

 

Съдбата на бездомните животни продължава да вълнува чувствително българина, макар че и хората живеят все по-зле. Кучетата и котките по улиците са обект на жестокост от страна на човешки индивиди, а клипове и снимки заливат социалните мрежи. Примери за нечовешкото отношение обаче виждаме и при вързани домашни кучета или такива в приюти. Примери – бол. Последният, показан по национална телевизия преди дни, потвърди за пореден път лошите условия, при които живеят кучетата в клетки. И как ги къпят с маркуч със студена вода през ноември.

Този абсурден случай на бездушие към живи същества възмути и брациговеца Милчо Станоев, който на 22 ноември ще започне 88-та си година. Той сам потърси „Знаме”, за да разкаже две вълнуващи истории как

кучета спасяват живота на хора

Едната е от далечната 1952 г., когато е ученик в Техникума по архитектурно обзавеждане и строителство в Кюстендил.

- Учителят ни по история Кръстев ни заведе в квартал „Колуша” да разгледаме града от високо – заразказва Милчо Станоев. – Там се натъкнахме на огромна дупка, пълна с вода. Диаметърът й бе над 10 метра. Попитахме учителя как се е появила на голата поляна.

Той поясни: „Кратерът е издълбан от паднала бомба през 1944 г. при нападение на британските и американски военно-въздушни сили по време на Втората световна война. Но жертви няма. Защото

предстоящият ужас инстинктивно усеща малко кученце

То се отскубва от ръцете на момченцето и неспокойно тича нагоре-надолу, скимтейки. Няколко пъти прехвърля  височината и се връща отново при хората на поляната. Даже дърпа с муцунката си своя малък стопанин.

Хората предугадили, че животното иска нещо тревожно да им извести и напускат мястото. След минути бомбата избухва. За тях остава само уплахът и посипаната отгоре им пръст.”

Слушахме смаяни разказът на учителя, оглеждайки се в дупката, пълна с вода. И си представяхме малкото кутре, спасило хората от гибел, припомня си посещението в квартал „Колуша” Милчо Станоев.

Той самият е свидетел на прелетели над родното му кюстендилско село Полска Скакавица

ято изтребители, хвърлили 9 бомби

в кюстендилската махала „Върбия” също през 1944 г.

Вторият случай е за това как топлината на куче спасява от измръзване баща и син на път за водната каскада „Белмекен  – Сестримо”.

- Чух за чудото от мои близки във Велинград – продължава разказът си възрастният мъж. - Шофьор на камион, заедно с малкия си син – ученик, тръгват към работното място на бащата. С потеглянето на колата виждат, че кученцето им неистово ги следва. Животното не иска да чуе заповедите на стопанина му да се върне, както го е правило при подобни случаи. Стигнало от Велинград чак Юндола,

тичайки след камиона

Дожаляло им и го взели в кабината. Навалелият пресен сняг обаче отвежда колата от преспата в дълбок траншей на пътя. Там престояват дълги часове, докато ги открият и спасят от снежния капан. Студът си казва думата, но измръзване няма. Спасява ги топлината, която прегърнатото куче излъчва. Тази констатация прави лекарят при прегледа им. Домашният любимец дарява живота и здравето на бащата и неговия син.

Каскадата „Белмекен – Сестримо” е най-голямото водно съоръжение на Балканския полуостров. Изграждането й започва през 1980 г., но ако тя е чудо, историята с кученцето не е по-малко чудо – казва Милчо Станоев.

Той е роден през 1933 г.

в кюстендилското село Полска Скакавица. Учи в Техникума по вътрешна архитектура и строителство, но паралелката след трети курс е закрита и продължава четвърти и пети курс в Техникума по строителство и архитектура в Брацигово. Баща му – Георги, е 7 години кмет на родното му село и неговото желание е синът му Милчо да стане техник по архитектура.

След завършване на училището е разпределен да работи в Петрич, но мястото се оказва заето. Започва работа като доброволец – техник в Трудова повинност.

Ръководи изграждането на мостове, сводове и 2 водоскока

на 12-километров път в Родопите. Над 15 години е техник в урановия рудник край смолянското село Барутин. Оттам са му и болежките, които го съпътстват днес. Но не съжалява за изживените години досега. Трудно се движи, но умът му е бистър.

Разказаните случки за двете кученца, спасили човешки животи, са вълнуващи и поучителни. В двора му винаги е имало куче, но лоши хора два пъти с отрова се опитвали да го унищожат и втория път успяват. Сега храна и любов там намират няколко красиви котки, негови и на комшиите.

На изпроводяк, подпирайки се на бастунчето, Минчо Станоев пожела хората да обичат животните, защото и животните ни обичат и ни помагат в трудни моменти. Не е нужно да сме в квартал „Колуша” или на снежния път към каскада „Белмекен – Сестримо”, за да го усетим.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички