Регионът

Кметът на Сърница Неби Бозов: След кризата с коронавируса отчетохме ръст в туризма

  17.11.2020 06:56             
Кметът на Сърница Неби Бозов: След кризата с коронавируса отчетохме ръст в туризма

 

Местни ученици се обучават дуално по хотелиерство и ресторантьорство

Както „Знаме” писа в брой 41, кметът на община Сърница Неби Бозов бе отличен в категорията „Демографска политика и инвитро програми” за малка община в националния онлайн конкурс „Кмет на годината 2020”. Той се провежда за осма поредна година. Представлява допитване до населението на Кмета. Бг и е оценка на местната власт.

- Радвам се, че това признание идва от активното гражданско общество – коментира Неби Бозов. - Не е нужно да чакаме 4 години (до следващите избори), за да разберем какво мислят хората. Хубаво е регулярно да си сверяваме часовниците, пък макар и да получаваме отрицателна оценка. Така можем да си направим изводите къде грешим, какво още може да направим. Ето защо аз и моят екип никога не сме се страхували да поискаме оценка от нашите съграждани. Насърчаваме ги да участват в онлайн допитвания. Активни сме в социалните мрежи. Използваме всички съвременни възможности да достигнем до тях и да сме максимално комуникативни.

Наградата на кмета на Сърница бе връчена от Калина Крумова от Huawei България в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов”. А ето как той отговори на въпросите на „Знаме”:

- Кои са най-големите успехи в демографската политика на община Сърница, г-н Бозов?

- Единствено ние в Пазарджишка област сме с положителен естествен прираст през миналата година. За 2020 г. още не са изнесени данните. Но на фона на обезлюдяването у нас, което се наблюдава в повечето населени места, различни от София, Пловдив и големите градове, положителният естествен прираст в малка община е повод за гордост. Хубаво е, че при нас продължават да се раждат деца, а младите хора си остават по родните места и създават семейства.

- Има ли програма за инвитро в община Сърница?

- Не. Местните семейства с репродуктивни проблеми са малко и не е станало нужда до момента. Явно чистият въздух и хубавата природа си казват думата.

- Какви подобрения направихте в общината през изминалата година?

- Реализирахме голям проект за над 2 милиона в средното училище в Сърница. Той включваше основен ремонт, нови игрища, реновирани класни стаи и други. Нашето училище е едно от най-добрите като материална база - стаите са оборудвани с интерактивни дъски и всичко необходимо. Създадохме много добри условия за децата в Сърница.

Ремонтирахме основно и покрива на детската градина в Сърница. По програмата за селските райони пък изградихме мини игрище за футбол.

А в здравната политика започнахме с наши средства ремонт на здравната служба и изграждане на филиал на Спешна помощ.

Наред с това, Сърница стана по-достъпна с ремонтираните ключови отсечки Велинград – Сърница и Сърница – Доспат. Това са най-мащабните проекти на територията на цялата община. Благодарение на тях притокът на туристи в региона осезаемо се увеличи.

Това от своя страна даде поминък на нашите жители. Защото местните млади хора се занимават основно с туризъм. Много от тях имат къщи за гости, вили или работят в по-големите хотели.

Неслучайно въведохме съвместно в местното училище дуално обучение. Създаде се паралелка „Ресторантьорство и хотелиерство”, която подготвя децата още от основния курс да влязат в реалния сектор.

- Направихте и голям Център за деца и младежи с увреждания.

- Точно така. С дарение от неправителствено сдружение в Дубай закупихме сградата. Реновираме я с помощта на спечелен проект от Министерството на труда и социалната политика. Надявам се до края на годината да успеем да преместим целия център в новото помещение. А с дарение от Швейцария в размер на близо 4500 швейцарски франка закупихме уреди за рехабилитация.

Успяхме да направим и други неща – подобрихме центъра в Сърница, Културния дом и т. н. Голяма част от усилията ни са насочени към по-добри условия за живот на хората в общината.

- Какво планирате за в бъдеще?

- Ще продължим да изпълняваме спечелените проекти. Ще подобрим образователната инфраструктура в основното училище в Побит камък, където се обучават около 60 деца. Проектът е за близо 400 хиляди лева.

Имаме спечелен проект и от местната инициативна група „Сърница – Доспат – Борино” за 100 хиляди лева, с част от които ще реновираме изцяло Младежкия дом (отопление, озвучаване и т. н.). Той се ползва от децата и читалището, включително за извънкласни занимания.

Ще оправим също така тротоарите по главната улица, където са училището, Общината и останалите основни институции.

- Сърница бе сред първите, изправили се пред коронакриза. Овладяхте я сравнително бързо. Как го постигнахте?

- Да, през май имахме 60 положителни проби. Незабавно взехме спешни мерки. Хората ни повярваха и успяхме много бързо да сложим под карантина горещите точки. Изолирахме позитивните, издирихме контактните. В закритите помещения всеки носеше маски. Затворихме пенсионерския клуб, детската градина, училището. Отказахме всички сватби и тържества. Хората излязоха много съвестни и отговорни и общите усилия дадоха резултати.

- Говорите за ръст в туризма, въпреки коронакризата.

- Да. При нас се получи нещо от сорта на: „Няма лоша реклама”. След като Сърница пламна от Ковид-19, кадри от нашия край започнаха често да се появяват по медиите. Хората видяха колко е прекрасно мястото и почти веднага започнаха да ни търсят с цел туризъм.

Другият основен фактор, който вече споменах, са ремонтираните пътища и подобрената инфраструктура. И третият фактор е, че повече българи избраха да почиват у нас това лято.

Традиционният турист в Сърница е от България. Имаме страшно много редовни гости, които идват от години. Без преувеличение мога да ги нарека наши приятели. Доволните туристи са най-голямата реклама. Някои идват случайно, а на следващата година се връщат с приятели или с други семейства.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА,  ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА, ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички