Регионът

„Биовет” АД финансира изграждане на стая за сензорна терапия за 69 деца с увреждания

  11.11.2020 17:34             
„Биовет” АД финансира изграждане на стая за сензорна терапия за 69 деца с увреждания

ПЕЩЕРА. Стая за сензорна терапия ще бъде обособена в Дневния център за деца и младежи с увреждания в общинския град. Така 69 деца, които са клиенти на центъра, съвсем скоро ще се радват на нова придобивка, разказа днес управителят на институцията Маргарита Радева. Изграждането на стаята вече е стартирало.  Сeнзopнaтa тepaпия e по хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa cъс  специфични потребности. Общо шестима души от Дневния център са преминали обучение за работа в сензорната стая и ще работят с децата, допълни Маргарита Радева.

Идеята за интерактивната стая е нейна и тя искала да я реализира още от момента, когато поела ръководството на Центъра. Но това станало възможно сега, когато общината освободила помещения в същата сграда, тъй като мести свой отдел на друго място. Стаята ще бъде доста по-голяма от първоначалния замисъл, разказва Маргарита Радева.

Тя потърсила помощта на „Биовет” и в лицето на ръководството на най-голямото предприятие в региона намерила съмишленик. Изпълнителният директор Ангел Желязков поискал стаята да бъде оборудвана с всички възможни устройства, които ще помогнат на децата да подобрят своите комуникативни умения и здраве. Така се стигнало до вариант стаята да бъде основно ремонтирана и разширена, а цялата ѝ площ да бъде оползотворена за нуждите на сензорната терапия. В нея ще могат да се лекуват и деца от Брацигово и Батак.  Проектът е насочен към всичките  специални деца, с които работим. И зграждането на  мулти-сензорната стая    ще ни позволи по-пълноценна работа насочена към стимулиране развиването на двигателната активност, сетивните системи, когнитивните процеси, взаимодействието и комуникацията при деца със специални образователни потребности, добави г-жа Радева.

Съчетанието между движението, работата със сетивата и професионализма на терапевта дава устойчивост на постигнатите резултати и е особено подходящо за деца със Детска церебрална парализа, проблеми от аутистичния спектър, синдром на Даун, умствена изостаналост сензорно-интегративна дисфункция, сензорни нарушения (нарушение на зрението или увреден слух), езиково-говорни нарушения, поведенчески проблеми, хиперактивност и дефицит на вниманието и др.  В тази стая може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забелязват трудности в психическото и емоционално развитие.

 (Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички