Други

Вежди Рашидов направи бюст на проф. Цоцорков, дойде за монтирането му в Панагюрище

  06.11.2020 16:18             
Вежди Рашидов направи бюст на проф. Цоцорков, дойде за монтирането му в Панагюрище

Скулпторът Вежди Рашидов направи бюст-портрет на индустриалеца, меценат и общественик проф. Лъчезар Цоцорков. Днес бившият министър на културата и настоящ председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите дойде в Панагюрище, за да присъства на монтирането на бюста. Паметникът е поставен пред “Асарел Медет” - дружеството, което проф. Цоцорков ръководеше успешно до смъртта си през 2017 г.

Вежди Рашидов сподели, че е работил върху портрета с особено вълнение, защото двамата с Лъчезар Цоцорков са били близки приятели. “Споменът ми за този забележителен човек е ярък и незабравим, той беше голям специалист в минната индустрия, истински милееше за родния си край, изгради един от най-хубавите музеи в Панагюрище, направи много за родното си място и за България”, каза Вежди Рашидов. При монтажа участваха майсторът на камъка Иван Ненков-Брадата и скулпторът Красимир Ангелов.

Да припомним, че проф. д-р Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара през 1991 година, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017 г. той е избран за първия й почетен председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години. Става един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. От 2000 г. членува в Ротари клуб – Панагюрище. Като изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и председател на Българската минно-геоложка камара активно участва в работата на „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България и други бизнес асоциации и неправителствени организации. През 2009 г. издава автобиографичната си книга „60 мига от моя живот“. Инициатор е на създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и е избран за негов първи председател. Проф. д-р Цоцорков е един от най-големите съвременни меценати в България в различни сектори на обществения живот..

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА,  ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА, ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички