Регионът

Юлиян Колев, председател на бранша: Четири пъти е по-слаба реколтата от диви гъби

  12.11.2020 06:56             
Юлиян Колев, председател на бранша:  Четири пъти е по-слаба реколтата от диви гъби
Юлиян Колев – председател на Асоциация на преработвателите на диворастящи гъби и плодове

 

Търсенето им също е намаляло заради коронавируса, а редиците на събирачите стават все по-рехави

Изключително тежка се оказва 2020 г. за хората, които се занимават с диворастящи гъби. Основните проблеми са три – лоша реколта, все по-малко събирачи и слабо търсене заради пандемията.

Поговорихме за тях с Юлиян Колев, който е наш земляк и оглавява Асоциация на преработвателите на диворастящи гъби и плодове. Ето как отговори той на въпросите на „Знаме”:

- Реколтата тази есен е в пъти по-лоша от миналогодишната.

- За съжаление, е така. Есенната кампания е вяла, тъй като през август и септември времето бе много сухо - нямаше достатъчно валежи, няма и гъби. Три-четири пъти по-малко са, отколкото през 2019 г. Засегнати са всички диви гъби - манатарката, челядинката, рижика, сивият и златистият пачи крак.

- А отливът на събирачи на какво се дължи?

- Традиционно, гъби събират и предават хора от малцинствата. Все повече от тях обаче емигрират в търсене на по-платена работа в Западна Европа. Със събиране на гъби не можеш да храниш семейство. По-скоро е допълнителен доход. А тъй като реколтата през последните години е по-слаба, приходите от този род дейност стават още по-малки.

- Продължава ли кампанията по събиране на гъби и в момента?

- Да, все още няма минусови температури, времето продължава да е меко и гъби се намират, но са в пъти по-малко, както вече стана дума.

- Самото търсене намаля ли заради коронавируса?

- Намаля. Пролетта бе почти нулево. До края на май де факто нямахме търсене. От 2 седмици и сега ситуацията е много тежка в Испания и Италия - основните консуматорки на тези наши продукти. Ние изнасяме най-вече за ЕС. Така че спад в интереса определено има.

- Какво е поведението на българските ви клиенти?

- У нас се продава не повече от 1 процент от продукцията, обикновено на ресторанти в София, Пловдив или другите големи градове. Но и те купуват малки количества. По принцип се предпочитат култивираните гъби като печурка и кланица. Като цяло пазарът в България е нищожен.

- Притеснени ли сте в бранша?

- Всички сме много притеснени. Нашият бизнес е сезонен. След 15 ноември не очакваме нищо до май следващата година. Положението е лошо.

- Намалява ли се персоналът, има ли опасения за фалити?

- Фирмите чувстват затруднения и все по-трудно оцеляват. Свиват се, а тъй като приходите са по-малко, се принуждават да намаляват и персонала, на места редукцията достига 50 процента. Засега не съм чул за фалирали, но нищо чудно догодина да се стигне и до фалити.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички