Други Регионът

Доброволци пуснаха ток в заслон на исторически връх

  06.11.2020 06:41             
Доброволци пуснаха ток в заслон на исторически връх

Зареждайте си телефоните, докато нощувате там, но го пазете, призовават от „Байкария”

ВЕЛИНГРАД. Заслон "Велийца" под едноименния исторически връх вече е оборудван със соларна система за електроенергия и съответно има осветление и възможност за зареждане на телефон. Това съобщи председателят на сдружение „Байкария”, велинградчанинът Васил Тодев, преди часове. „Направихме и някои малки довършителни работи и заслона вече е напълно готов за презимуване. Оставихме и брадва, с която може да се нацепят дърва за печката. За съжаление водата от чешмичката е съвсем намаляла и е добре да си носите вода”, коментира Тодев

Доброволците от сдружение “Байкария” изградиха заслона преди година и той посреща и изпраща гости, които имат възможността да се насладят на красиви гледки към Пирин и Родопите. Съоръжението се намира в близост до село Орцево и до историческата местност Велийца над село Кръстава, където се е водило едно от големите сражения по време на Балканската война. В три поредни мероприятия, организирани от ентусиастите, бе издигнат дървен заслон на два етажа до покрив, бяха наковани стени и ламперия, а постройката устоя на зимните условия и дори се появи на Google картата. Изградена бе компостна тоалетна, горният етаж бе завършен с монтиране на поликарбонатни прозорци, направена бе обшивка с ламарина на фугите между капаците на покрива и билото, подсилени и изолирани бяха основите на носещите колони с импрегнатор, ламарина и бетон; изградена бе ограда, направено бе и импрегниране и изграждане на под, включително скара от греди 8х8 и наковаване на дюшеме и изграждане на камина. За настоящатата кампания сдружение “Байкария” представи пълен финансов отчет на своята страница във Фейсбук.

„Апелираме към всички ползватели на заслона да спазват следните елементарни правила: не пушете в заслона, почиствайте след себе си - има осигурени метли, препарати, парцал за под, ползвайте дървата разумно - тези, които са нарязани и разцепени са предвидени за печката. Най-често срещаните отпадъци са фасове, пластмасови чашки, тарелки и опаковки - този път събрахме три чувала с такива. Отнасяйте ги със себе си контейнерите на населените места. Не оставяйте след себе си храна, консерви, буркани и напитки. Нека поддържаме заслона максимално чист”, призовава Тодев.

Междувременно доброволците маркират маршрути и поставят множество указателни табели в Западните Родопи, макар че и новопоставени табелки вече са поломени от вандали.

На връх Велийца, който се издига на 1715 м надморска височина, гръмва първата пушка на Балканската война. В първия бой геройски загиват 42 войници от 27-ми Чепински и 39 пехотен полк.

Алекси СТАНКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА,  ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА, ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички