Други Пазарджик

Пълнометражен филм увековечава историята на Карабунар

  07.11.2020 06:38             
Пълнометражен филм увековечава историята на Карабунар

 

„Самодиви танцуваха край село Карабунар на пълнолуние….“

„Най-личната карабунарка се хвърли в кладенец, обезчестена от турци-чапкъни… „

Това не са заглавия от черните хроники на 2020 година, а част от сцените на пълнометражния филм „Легендата за Карабунар“, по проект към народно читалище „Възраждане-1926“ – с. Карабунар. Снимките на 54-минутната лента стартираха преди броени дни, а актьорите са местните самодейци.

„Идеята за филма се зароди преди няколко години, породена от нуждата да се увековечи историята на Карабунар, да се пресъздадат легендите – разказвани от нашите деди, да се представи културното наследство, красотата на природата, бита и родовата памет”, поясни Валентина Шуманова, библиотекар към читалището. „Екипът работи неуморно за осъществяването на проекта. В заснемането на отделните сцени участват само жители на Карабунар, а снимките са правени в селото или в землището му. Филмът пресъздава няколко легенди, добре известни на съселяните ни. Една от тях е за поругаването на най-личната девойка в Карабунар – през 17-и век турци, прибирайки се към Татар-Пазарджик, я нападат и  изнасилват. Обезумяла, тя се самоубива. Тримата й братя отмъщават за сестрината чест и живот, и убиват злосторниците. Като ответна реакция селото ни е опожарено”, разказва Валентина Шуманова.

Предстои излъчването на трейлър на „Легендата за Карабунар“, а премиерата на филма се очаква догодина. Преди това ще има и предпремиера, казват от снимачния екип.

Филмът е едната страна на реализирания проект. По него ще бъдат изработени народни носии, а на 14 февруари 2021 г. ще се проведе фестивал в селото, който също ще носи името „Легендата за Карабунар”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички