Други Пазарджик

Пълнометражен филм увековечава историята на Карабунар

  07.11.2020 06:38             
Пълнометражен филм увековечава историята на Карабунар

 

„Самодиви танцуваха край село Карабунар на пълнолуние….“

„Най-личната карабунарка се хвърли в кладенец, обезчестена от турци-чапкъни… „

Това не са заглавия от черните хроники на 2020 година, а част от сцените на пълнометражния филм „Легендата за Карабунар“, по проект към народно читалище „Възраждане-1926“ – с. Карабунар. Снимките на 54-минутната лента стартираха преди броени дни, а актьорите са местните самодейци.

„Идеята за филма се зароди преди няколко години, породена от нуждата да се увековечи историята на Карабунар, да се пресъздадат легендите – разказвани от нашите деди, да се представи културното наследство, красотата на природата, бита и родовата памет”, поясни Валентина Шуманова, библиотекар към читалището. „Екипът работи неуморно за осъществяването на проекта. В заснемането на отделните сцени участват само жители на Карабунар, а снимките са правени в селото или в землището му. Филмът пресъздава няколко легенди, добре известни на съселяните ни. Една от тях е за поругаването на най-личната девойка в Карабунар – през 17-и век турци, прибирайки се към Татар-Пазарджик, я нападат и  изнасилват. Обезумяла, тя се самоубива. Тримата й братя отмъщават за сестрината чест и живот, и убиват злосторниците. Като ответна реакция селото ни е опожарено”, разказва Валентина Шуманова.

Предстои излъчването на трейлър на „Легендата за Карабунар“, а премиерата на филма се очаква догодина. Преди това ще има и предпремиера, казват от снимачния екип.

Филмът е едната страна на реализирания проект. По него ще бъдат изработени народни носии, а на 14 февруари 2021 г. ще се проведе фестивал в селото, който също ще носи името „Легендата за Карабунар”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА,  ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ПРОДАВАМ: ПЕРАЛНЯ, ЗАПАЗЕНА, ВТОРА УПОТРЕБА, ХЛАДИЛНИК, ВТОРА УПОТРЕБА, 0899 384 847.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички