Понеделник, 21 Мар 2022
 
Други Спорт

Забравената спортна история: До Харкан и назад

  11.11.2020 06:37             
Забравената спортна история: До Харкан и назад

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, е добре да си припомним или да научим неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият през август 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

„Тази година се навършиха 75 години от победата над фашизма, а преди 35 години по повод 40-годишнината направихме автопохода „Победа” до унгарския град Харкан. Осемдесет души отдадоха почит към жертвите и героите, включително нашите земляци, част от Първа българска армия под командването на ген. Владимир Стойчев – самият той участник на три олимпиади по конен спорт.

Това бе първо по рода си събитие, организирано от ОС на БПС с председател Васил Пешев и с подкрепата на СБА. Унгарското посолство ни насочи към град Харкан, който е близо до река Драва. Първите убити наши войници са заровени на 1 км от градчето в една нива. След войната тя стана военно гробище, най-голямото в Унгария – там са погребани 1439 първоармейци, 1 югославски и 21 съветски бойци, бранили фронт от 120 километра с цената на живота си. Сред участниците също имаше ветерани, техни потомци, както и първенци в спорта, определени от стопански и синдикални ръководители…  Пътуваха с лични автомобили, специални тениски и осигурен безплатен бензин от СБА. Тогава събитието бе отразено и от специалния пратеник на вестник „Септемврийско знаме” Нерсес Ширинян, чийто вуйчо също бе участвал в победния щурм до подножието на австрийските Алпи.

Представете си как сърцата на всички замрели, когато стъпили на свещената земя с вечнозелените кипариси по бялата чакълена пътека отвъд масивните железни врати с огромните два български лъва. Пред паметника на редник Господин Делиев от Пещера, по професия горски, коленичил безмълвно неговият син инж. Георги Делиев от Велинград. Делиев е донесъл капсула с пръст от Братската могила на остров „Свобода”. Преди часове разговарях с Георги и той поздравява читателите на „Знаме”, развълнуван от спомена… Но тогава просто мълчал. Ако се върнем и ние назад, ще видим същата картина пред останалите каменни пирамиди  – потомци на герои от всички кътчета на Пазарджишки окръг мълчат и се свързват с бащите си… Свечерява се и Девети май 1985-а е на път да се изтърколи. Там е плочата, на която пише: „Тук почиват български герои от 3-та Балканска дивизия, паднали в бран за родината и за човешки правдини”, поставен там на 23 септември 1956 г. от унгарските власти, а ние поставихме паметна плоча от името на участниците.

Аз мисля, че тези герои не са умрели, защото децата им често са с тях и дори професионално вървят по стъпките им. Ето, синът на горския Господин Делиев – Георги, тогава бе зам.-директор на Горско-стопанския комбинат в Пазарджик. Той има две деца, а едното от тях, Стоян, сега е зам.-директор на държавно горско стопанство „Пазарджик”… Не знаем езика на дърветата, но засадихме в Харкан 40 борчета от Пазарджик и днес те шумят над гробовете, израсли високо...

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички