Понеделник, 25 Апр 2022
 
Други ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

С тиква борим коронавируса

  30.10.2020 15:31             
С тиква борим коронавируса

Тиквата е любим зеленчук през есенния сезон. Много хора обичат да ядат тиква. Някои предпочитат да я пекат, други да я варят, а трети ползват само семената  - печени или сурови. В дните на пандемия обаче тя е безценна и задължителна на масата ни.

Безспорно този зеленчук съдържа много полезни витамини и минерали. Освен това премахва излишния холестерол от тялото, шлаките и токсините, служи като превенция на атеросклерозата.

Състав и калоричност на тиквата

Тиквата съдържа уникален набор от витамини и минерали:

• Витамин РР - 0.7 мг

• Витамин А - 250 мкг - на второ място след морковите

Витамини от група В (В1 - 0.05 мг, В2 - 0.06 мг, B5 - 0.4 мг, В6 - 0.1 мг, B9 - 14мкг)

• Витамин С - 8 мг

• Витамин Е - 0.4 мг

• Витамин Т (карнитин);

• Витамин С, който се съдържа само в този зеленчук

• Бета-каротин - 1.5 мг

• Флуоро - 1 мкг

• Калций - 25мг

• Магнезий - 14 мг

• Натрий - 4мг

• Калий - 2.4 мг

• Фосфор - 25 мг

• Хлор - 19 мг

• Желязо - 0.4 мг

• Йод - 1 мкг и много други.

Калоричност на тиквата е 22 ккал на 100 gms в суров вид. Съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати - 1.2 г, 0.3 г и 7.5 г съответно. Така че тиквата спокойно може да се нарече диетичен зеленчук. Освен това, в състава на тиквата са включени фибри, органични киселини, мастни киселини Омега-3, вода и пепел. Месото съдържа пектин, фитин и ензими. Тиквени семки съдържат етерични масла.

Ползата от тиква за организма на човека

Помага на работата на стомашно-чревния тракт

Поради съдържанието на фибри, този зеленчук подобрява перисталтиката на червата, възпрепятства образуването на запек, особено сурова.

Полезна при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

(атеросклероза, хипертония и други). Калият, съдържащ се в този зеленчук, помага за укрепване на кръвоносните съдове, стабилизира работата на сърцето, нормализира сърдечния ритъм и намалява подпухналостта. Помага да се нормализира кръвното налягане. Пектините помагат да се изведат от организма холестерола, хлорните соли, отпадните продукти и токсини. Помага за намаляване нивото на захарта в кръвта, затова се препоръчва на хора, страдащи от захарен диабет, но само варена.

Помага за преодоляване на затлъстяването

Този диетичен зеленчук се състои 90% от вода, затова се препоръчва за консумация от хората, страдащи от затлъстяване. Помага на храносмилането

Полезните вещества, съдържащи се в тиквата, помагат

за забавяне на стареенето

Подобряват процеса на обновяване на клетките на кожата, регенерация на тъканите.

Отдавна е известно, че застарялата кашлица и белодробните заболявания се лекуват и с помощта на тиква. Тя помага за лечение на възпалено гърло и дори при възпаление на средното ухо.

Влияе положително на мъжкото здраве

Помага за предотвратяване на простатит и аденом на простатната жлеза, подобрява потентността.

Потиска растежа на туберкулезните пръчици, а редовната употреба на сок от тиква - за предотвратяване на кариес на зъбите.

Вреда - доказана ли е или не?

Противопоказания за консумация на този сладък зеленчук са малко и рядко. Да се въздържат от консумация на тиква в суров вид си струва, ако имате едно от следните заболявания:

• захарен диабет

• язва на стомаха

• намалената киселинност на стомаха

• гастрит (особено в съчетание с ниска киселинност)

• гастродуоденит;

• заболяване на дванадесетопръстника.

При чревни колики консумация на тиква не се препоръчва. В редки случаи възниква индивидуална непоносимост към този зеленчук. В останалите случаи употребата на тиква не е забранено. Вреда за организма тиквата не носи на хората, които нямат проблеми със здравето.

Как се използва

От вътрешността се приготвят кулинарни шедьоври - тиквени пайове, палачинки, гювечи, супи, пюрета, салати, бисквити. Сред любителите на необичайни вкусове популярен е суфле от тиква, сладолед от тиква с мед и канела и тиквени шейкове с подправки. Съчетава се с месо, зеленчуци, зърнени храни и плодове.

В козметологията

Маски от тиква помагат за прочистване и оздравяване на кожата – затваря порите, намалява зачервяването, чисти черните точки и пъпки. Лапи от тиква лекуват рани.

Бременни и кърмещи жени

По време на бременност употребата на тиквата извежда излишната течност от организма, нормализира храносмилането, предотвратява запека и обогатява организма с полезни вещества. Помага да се предотврати желязодефицитна анемия при майки и хипоксия на плода. Калцият и фосфорът съдействат за формирането на костната система на детето. Но трябва да помним, че в състава на тиквата влизат каротини и ако има алергия към тези вещества, да се откажат.

Тиквата за децата

Тиквена каша се дава на децата дори в детската градина и не напразно. В края на краищата, в тиквата се съдържат витамини, микро и макроелементи, необходими за правилния растеж и развитие на детето. Съществува мнение, че децата, които консумират редовно храна с този зеленчук, растат по-бързо от другите.

Тиквени семки

Печените тиквени семки, които не са белени, унищожават зъбния емайл. Този факт няма научно потвърждение, но специалисти препоръчват да изплаквате устата си, след като ядете тиквени семки. Вредата от белените сурови тиквени семки, както и от печените е, че те съдържат салицилова киселина, която може да предизвика възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това е опасно за пациентите с гастрит и язва.

Освен това, тиквените семки са висококалорични. В 100 грама тиквени семки се съдържат 556 калории. А постоянното чоплене на печени тиквени семки води до осоляване на тъканите на тялото и отделянето на соли в ставите. Не се препоръчва да ядете повече от 50 грама семки на ден.

Сурова тиква

Суровата тиква предизвиква силни чревни колики. В никакъв случай не бива да я ядете на гладно или да пиете сок от сурова тиква, преди да сте закусили.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ С НЕЯ БЕЗ НАЕМ СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. 0884 223 113

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички