Други Пазарджик

Екатерина Данчева: Човек е винаги млад, когато търси себе си

  03.11.2020 06:22             
Екатерина Данчева:  Човек е винаги млад, когато търси себе си

 

ПАЗАРДЖИК. Екатерина Данчева няма нужда от представяне. Наскоро приятелите на писаното слово дойдоха заради нейната последна книга „Търся себе си (опит за портрет)” , издадена от „Българска книжница” с подкрепата на Община Пазарджик,. В нея авторката ни връща в старите Пазарджик и Пещера и наред с житейските си перипетии ни показва много неизвестни факти, които ги няма даже в енциклопедията на Пазарджик – а заслужават да бъдат там. Като изхвърления „на боклука” ценен архив от петте години работа на Центъра по интеграция за обучение на ученици в музеите, галериите и цеховете, на който Екатерина Данчева е била директор. Освен учител и писател, родената в Пещера поетеса (тя е автор на близо 20 книги с проза и лирика за деца и възрастни) е била и началник на отдел „Народна просвета” при ГНС, и зам.-председател на Общинския съвет за народна просвета, и технически началник на обект… Тя бяга от светлината на прожекторите (бяхме настоятелни за това интервю) и макар близките й да знаят колко е емоционална и отстъпчива, в новата й книга, до последно надзърта онова момиче, което бяга от болницата малко след като е диагностицирано с жълтеница.

- Г-жо Данчева, „Търся себе си” наистина е писана от поет, защото е интимна…

- Стеснявах се за издаването на тази книга, независимо, че съм писала в продължение на 20 години. Много разчитах на мнението на близките – сестра ми, брат ми, приятелите, колеги.

- След като прочетоха книгата те казаха ли: „Защо си писала, че си била чистачка в блок?” Или: „Защо вътре е преживяното падение при връщането в училище?”

- Не, не. Но наистина носталгията ме провокира. Не искам да се изтъквам, но сложих в центъра моя живот. Изпитвах потребност – да извадя хубавите и лошите моменти и заради носталгията, но може би има една болка, че не с всичко съм успяла да се справя и да преживея. Но все пак това е моят живот.

- Казвате, че ако живеете отново този живот, ще пропуснете някои неща…

- Да, защото това са и тежки, трудни спомени, които ме натъжават. Но това не е всичко. Пропуснала съм някои неща. И тъжни, и такива, които може да звучат като „изтъкване”. Имам „материал” за втора част.

- Естествено е да Ви попитам намерихте ли себе си? И къде?

- Сега смятам, че може би не съм успяла. Много съм искала да правя нещата, както трябва, за сметка на децата и семейството. На първо място съм слагала работата, но нали по призвание съм учител. Имала съм неприятности  и това е в центъра на книгата. Много неприятности съм имала като учител, и като ръководител на просветата, и като ръководител на Центъра за интеграция.

- Това значи ли, че заветът на Вашия баща, което сте предала на децата си – поставяй общественото пред личното, значи ли, че е погрешен?

- Не. Така съм възпитана от родителите си, така съм възпитавала децата си. Не съжалявам, че бях отдадена на работата си, независимо от всичо. Защото съм го направила от сърце.

- Какво днес връзва ръцете на българския учител?

- Мъчно ми е за него. Моята дъщеря е учителка, вече е почти пред пенсия. Виждам как работи тя, как работят колегите й, и съжалявам учителите, защото са зле оценени и от децата, и от обществото. Те нямат никаква подкрепа от родителите. Напротив, отношението им е негативно и те са готови да нагрубят, обидят, да ударят, вместо да потърсят проблема в отношението и вниманието, което отделят към собственото си дете. Дъщеря ми е много добър професионалист и отговорен учител, наложила се е с добро име, но съм я виждала неведнъж да страда като потърпевша именно на тези днешни обстоятелства. Поколенията се променят. Ние например давахме всичко за работата, за училището, за колегите. Работили сме безотказно, безплатно…

- В книгата показвате живота в две епохи, а сега говорите за поколението на прехода. Кога ще свърши преходът?

- По природа съм оптимист. Винаги съм вярвала, че нещата рано или късно се променят за добро. Но да си призная, в последно време съм отчаяна.

- Това значи ли, че сега посягате към белия лист заради невесели поводи?

- Разбира се. Тъжни поводи ме провокират. Всичко ми е носталгично. И децата, и приятелите, ме питат, ама защо така. Не знам, може би нещо вътрешно избликва от мен. И е тъжно.

- А какво беше първото Ви стихотворение?

- Не помня. Доста години пишех и криех. В младите години любовта беше стимулът за писане. Първите ми стихове са такива. Много харесвах българската поезия. Дебелянов, Яворов…

- В книгата разказвате за една спонтанна и незабравима „дебеляновска вечер”…

- Тогава бях учителка в кърджалийския край. Бяхме млади. Съпругът ми Спас и той беше учител, тогава край нас бликаха оптимизъм, вяра… Имаше едно удовлетворение от това, което правиш. Не сме се надявали на никакви облаги… Младост!

- На младите хора, които днес поемат по пътя с трите ленти – семейство, работа и творчество, какво бихте казали?

- Нека да имат кураж. Да са смели да гонят и да постигат мечтите си, да продължават по пътя, ако срещнат трудности. Защото много е трудно човек да постигне мечтите си, няма ли  амбиция, кураж и желание. Има ли ги, ще пренебрегне проблемите и ще гони мечтите си, търсейки себе си. Иначе ще загуби младостта си. Но човек е млад винаги. И трябва да е млад винаги. Желая им го!

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички