Понеделник, 14 Мар 2022
 
Пазарджик Спорт

Старши треньорът Атанас Петров: Дано има справедливост през новия шампионат за „Хебър”!

  31.10.2020 06:15             
Старши треньорът Атанас Петров: Дано има справедливост през новия шампионат за „Хебър”!

Всички сме притеснени от коронавируса, но се очертава интересно първенство

Време е за Суперлигата. Волейболистите на „Хебър” започват предстоящия сезон в Суперлигата 2020/21 с нови дизайнерски екипи и дано ансамблите, решени в традиционните за клуба цветове – жълт и тъмносин, разработени в партньорство с италианската фирма „Макрон“, им донесат късмет. Не само късмет обаче е нужен в първенството и за това говорим със старши треньора Атанас Петров. „Тигрите” трябваше да приемат „Добруджа 07” (Добрич) в дербито на първи кръг в зала „Васил Левски”, но коронавирусът влезе в нашата съблекалня. Предоставяме на вниманието ви интервюто на Атанас Петров, дадено буквално няколко часа преди излизането на положителните проби за КОВИД-19.

- Г-н Петров, излизаме срещу третия от миналата година, а следващата седмица играем с шампиона. Кои са плюсовете и кои са минусите на такива ранни дербита?

- Минусът е, че играем с два много силни съперници един след друг и отборът трябва да играе на максимални обороти две седмици без да може да си позволи отпускане. Плюсът е, че в началото наредовния сезон ще имаме яснота какви са възможностите на трите отбора, още повече, вече имаме един изигран мач с „Нефтохимик”. И ще търсим през редовния сезон някакви промени. Така ще знаем къде се намираме на базата на тези два силни отбора.

- А дали това начално сверяване на часовниците ще бъде меродавно, когато не сме нарали инерция? А и за пръв път се готвим в едни извънредни условия?

- Не, няма да е меродавно със сигурност. В началото отборите не могат да покажат пълния си потенциал. По принцип такива сблъсъци наистина е по-добре да са в края, но така се падна жребият, така ще играем.

- Успяхте ли да направите пълноценна подготовка? В какво кондиционно състояние е отборът?

- Това е най-проблемната подготовка от началото на проекта „Хебър”. Много са факторите, но основният фактор е пандемията и дългата пауза, която имаха състезателите. Борбата е и в тренировъчния процес, защото при всяка малка настинка или някакво неразположение, ние веднага реагираме и даваме почивка на волейболистите. И много често се случваа така, че не тренираме пълноценно. Но няма друг начин – тябва да сме предпазливи и да си свършим работата. Опитваме се да я свършим, но е много по-трудно от предишни години.

- Да, видяхме, че КОВИД нападна водещи отбори и никой не е застрахован…

- Да, „Левски”, „Черно море”, отборите, които бяха на турнира в Пазарджик, във всички тях има случаи на коронавирус. Притеснени сме за нашияобор. Надяваме се, че няма да има проблеми, но сме притеснени. И всеки ден следим състоянието на момчетата и основен въпрос е как ще продължим подготовката.

- Да чукаме на дърво. Сигурно постоянно правите тестове и мерите температура…

- Да, постоянно. Обяснимо е да има натрупан страх и при момчетата, и при нас. Състезателите също се притесняват за здравето си. Но такова е времето.

- Споменахте загубата от „Нефтохимик” в скорошния сблъсък за Суперкупата в София. Като мина емоцията, направихте ли трезв анализ за причините?

- Основните причини са няколко. Първо, че не сме в оптимална форма – а защо е така, споменах преди малко. И второ – отборът на „Нефтохимик” направи една впечатляваща селекция тази година и няма какво да крием, че срещу него ще бъде трудно да се играе. Всеки отбор, за да стигне до победа срещу него, трябва да даде максимума от възможностите си. Затова, когато идват важните двубои -  и по-нататъшните сблъсъци с отбори от класата на „Нефтохимик” – в мачовете за Купата, които евентуално ще дойдат, и във финалните плейофи, трябва да сме в оптимална форма и да покажем най-доброто, на което сме способни.

- Сега виждаме, че 7 от първите 8 отбора от миналия сезон са в първата осмица. Чакаме и изхода на спора между „Левски” и „Локомотив” (Пд). Споменахте „Нефтохимик”, но бихте ли направил разбор на останалите ни конкуренти?

- В отбора на „Добруджа” направиха по-добра селекция от миналата година и със сигурност ще играят по-добър волейбол. В „Монтана” привлякоха двама чужденци, от които диагоналът е впечатляващо момче с много сериозни качества. Според мен също ще бъдат по-добър отбор от миналия сезон. Отборът на ЦСКА играе с млади състезатели, но по принцип в тяхната зала гостуванията са много трудни. „Марек” също сглоби един стойностен отбор, който особено като домакин ще затрудни доста съперници. Може би малко отстъпление виждаме в отбора на „Пирин”, но всички знаят, че в Разлог се играе много трудно. „Левски” и „Локомотив”… И двата отбора заслужават да играят в първата осмица. Отборът на пловдивчани е по-опитният, а отборът на столичани впечатлява с младите състезатели, които има, и с показаната игра.

- Братоев напусна, но пък се върна Иван Станев, който заедно с Тодор Алексиев през 2007-а участва в историческия успех за третото място на Световната купа в Япония. Да очакваме ли ново изригване след толкова време?

- Големият успех дойде преди 12 години, а един състезател е във върхова форма за определено време. Но пък опитът си е опит и ние разчитаме на това. И на тях двамата, както и на останалите. Станев ще даде други положителни черти на отбора, които липсваха.

- В „Хебър” дойдоха само трима нови състезатели…

- Нямахме нужда от кой знае какви промени, при положение, че миналта година отборът ни се представяше много добре. Затова запазихме ядрото, направихме леки „козметични” промени, за да можем да запазим играта, която сега сме имали.

- Това е причината, а не КОВИД или финансиране?

- В интерес на истината много фактори повлияха тази година, и на селекцията, и на подготовката, но ние се справихме оптимално. И основната причина бе добрата ни игра през миналата година. Можеше да е и много по-зле, но ние успяхме да задържим чужденците, което беше изключително трудно. Но пък сега имаме най-доблрите чужденци, според мен, в първенството. Успяхме да задържим и някои основни състезатели, което също беше много трудно. Не направихме голяма селекция, но през лятото положихме много усилия при преговорите, защото договорите на почти всички състезатели бяха изтекли и трябваше да предоговаряме условия преси са преподпишем. Определено беше трудно.

- С този нов формат на Суперлигата ще стане ли тя по-класна?

- Ще има повече интрига, защото няма да има категорично ясни мачове между много силен и много слаб отбор. Но така силите са горе-долу уравновесени между първите осем и всеки мач може дасеполучи някаква изненада. А изненади ще има със сигурност през целия сезон, дано само да не са свързани с пандемията. Но първенството ще бъде интересно със сигурност.

- Въпреки интригата целите са ясни, но споменахте добрата ни игра миналата година. „Хебър” е морален шампион – това призна ли Ви го някой от конкурентите?

- Аз поне не чух такова нещо. Което не е много спортменско от страна на конкурентите. Разбира се, има горчивина при нас поради начина, по който се случиха нещата. Определено беше несправедливо това, че не бяхме обявени за шампиони. Ние сме моралният шампион и се надявам да има справедливост през настоящото първенство.

- Желаем Ви го и стискаме палци!

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички