Пазарджик Спорт

Забравената спортна история: Михаил Горбачов ни посрещна заради „Залпа на Аврора”

  28.10.2020 06:42             
Забравената спортна история: Михаил Горбачов ни посрещна заради „Залпа на Аврора”

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, е добре да си припомним или да научим неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият през август 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

„През 1976 г. делегация на Окръжният съвет на профсъюзите начело с председателя Васил Пешев по покана на побратимения град Ставропол. Оттам тя се върна със специална купа, дадена от домакините, за да се проведе спортна работническа проява в Пазарджик. В нашия отдел трябваше да определим спорта. Ние предложихме лекоатлетически крос – достъпен за всички. Така в спортния календар влезе „Залпът на Аврора”, на името на крайцера, дал началото на революцията в Русия. Първият етап беше крос в колективите, а вторият – градските кросове, където да излъчат победители за заключителния трети етап в остро в „Свобода” – до 35 и над 35 години. През 1977 г. беше първият крос, който бе като тест. На него се явиха над 800 души. Победители в първия крос станаха МОК „Медет” с ръководители Георги Атанасов и Борис Влахов - впоследствие доказали се треньори по хандбал и тенис на маса. Преди състезанията имаше ритуал – запалване на олимпийския огън и засаждане на брези в парка, посветени на българо-съветската дружба. А малчуганите от ДГ „Валентина Терешкова” даваха началото, облечени с фланелките „Залпа на Аврора”, както и всички останали. Емблемата на фланелките изготви Ячко Коцев, а за всички участници имаше и специални значки.

В кроса участваха и хора от Ставропол. Когато тръгнаха от хотела, една от тях бе обута в дънки. Но ръководителят на отбора я върна с думите, че това е недопустимо, защото тя ще вземе участие в нещо свято. И жената бързо се прибра в стаята и се преоблече.

Заради „Залпа наАврора” д-р Борислав Евлогиев направи специална брошура за здравословния характер на кросовете

Трите кроса, окръжния, републиканския и международния, бяха празник за много хора.

През 1982 г. в репулбиканския крос „Мир-Дружба” участваха състезатели от 12 страни, включително и от Пазарджик, и побратимените Ставропол и Карлмарксщадт. Имахме национални състезатели - Станка Гендурова, Иван Манчоров и Иван Ангелчов, които се представяха повече от достойно в международни работнически кросове. Печелили сме и купи оттам. В Белгия, в Брюксел, също сме били на крос, а там за пръв път видях стачка на протестиращи. А по линия на „Залпа на Аврора”, когато през 1980-а гостувахме в Ставропол, ни посрещна лично първият секретар на КПСС, който преди това бе първи секретар на Ставропол. Казваше се Михаил Горбачов. Бъдещият световен лидер ни подари много изящен макет на Кремъл, който и до днес пазя като скъп спомен.”

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички