Пазарджик

Кметът Тодор Попов: Ще излезем по-силни от кризата!

  21.05.2020 07:56             
Кметът Тодор Попов:  Ще излезем по-силни от кризата!

Месеците на изолация ни направиха по-дисциплинирани и мобилизирани

 

- Г-н Попов, честит празник. За първи път много хора ще гледат зарята от терасите. Какво ще им кажете? Как Вие ще прекарате празника?

- Да честитим празника на всички наши съграждани и да им пожелаем да са здрави, най-вече здрави! В тия дни на предизвикателства трябва да сме отговорни, да сме спокойни и смирени, да празнуваме със семействата си, защото обстановката няма да позволи по-масово празнуване. Но въпреки всички необичайни обстоятелства, всеки един от нас трябва да отбележи този ден. Защото това е празникът на Пазарджик, на нашите покровители свети Константин и света Елена, а ние като пазарджиклии трябва да тачим своя празник. Лично аз ще си го празнувам вкъщи, на село. Вечерта ще вдигна чаша вино за здравето на всички, ще запаля една свещичка за здравето на всички…

- Как минаха месеците на изолация за Вас? Научихте ли нещо ново – за себе си, за обществото, за хората?

- Минаха, общо-взето, в работа, защото нямаше как да се изолирам тотално. Отговорността за управлението на една голяма система като Община Пазарджик тежи най-вече на общинския кмет. Затова трябваше да взимаме немалко непопулярни решения като целта беше да съхраним системите да работят във всяко едно звено – транспорт, чистота, осветление, администрация, административни услуги… Трябваше да реорганизираме всички дейности, свързани с културата, със спорта, защото имахме много събития, които отложихме по неволя във времето или отменихме. Не можах да усетя тази изолация в пълния й обем и слава Богу. Защото съм динамичен човек и другото нямаше да ми хареса.

- Адекватна ли бе реакцията на Община Пазарджик в тази сложна ситуация?

- Аз считам, че беше адекватна. И не само реакцията на Община Пазарджик, а и реакцията на държавата. И кой каквото ще да си говори, ние като държава се справихме, а и сега продължаваме да се справяме с пандемията. Затова искам да поздравя всички хора на територията на общината, които бяха отговорни и спазваха това, което беше полезно за всички. Считам, че сме на път да преминем през това изпитание. Затова моята оценка е изключително положителна за това, което успяхме да направим.

- Очаквахте ли такава вълна от дарители?

- Безспорно, в дни като тези си пролича кой какъв човек е. Имах възможност да кажа това във връзка с голямото дарение от 700 000 лева на Делян Пеевски за земята в Црънча. Изключително благодарен съм на всеки един, който направи необходимото да съдейства или да отдели средства в борбата с това предизвикателство. Дълбока благодарност към всички тези хора, защото те показаха, че точно в този момент това са отговорните и добри хора, които правят добри, благородни и необходими жестове. Така че комплименти за всеки един от тях!

- В извънредното положение безработицата расте. Къде е нашата община на фона на останалите общини в страната?

- По отношение на трудова заетост сме на едно от първите места, защото безработицата в Пазарджик беше под 2,5 процента преди кризата. Сега имаме увеличение с около 1,5-2 процента, но това пак ни поставя в горната скала на класацията на общините, които са най-малко засегнати от пандемията. И това се дължи на факта, че Пазарджик не е туристическа община, а всъщност този бранш пострада най-много. От това, което виждам като статистика и като тенденция, аз се надявам, че вече лека-полека започват да се нормализират нещата при нас и ние ще излезем от тази криза без сериозни сътресения на трудовия пазар.

- Не е ли амбициозен крайният срок – месец юни, за приключването на ремонта на Околовръстния път? Ами ако се усложни обстановката заради Ковид-19?

- Не, това е срокът, който е визиран в договора на строителя и нямаме основание да считаме, че трябва да бъде удължаван. Строителството не бе засегнато драстично от кризата, изпълнителите работят по своите ангажименти по договора. Така че, живот и здраве, в края на юни, най-късно в началото на юли, ще открием този рехабилитиран участък. Знам, че всички пътуващи чакат това да се случи и то ще стане факт скоро.

- Чакаме и старта на Западния околовръстен път. Кои от другите големи проекти на Община Пазарджик са на дневен ред?

- Проектът за Западния околовръстен път е най-големият и чакаме най-късно до пролетта на следващата година да направим първа копка. Тази година ще реализираме проектите с уличното осветление, за които чакаме одобрение всеки момент, проектът със старта за санирането на малките сгради, които са общо 33 на брой. През ноември тази година трябва да довършим сепариращата и компостиращата инсталация, а до края на годината трябва да бъде готов и първият етап от рекултивацията на нашето депо. В момента изпълняваме рехабилитация на Зоната на здравето, както и стартирането на строеж на нова спортна зала в двора на Спортното училище.

- Оправда ли очакванията ви новата Вътрешна система за сигнали на Община Пазарджик?

- Даже ги надмина. Защото се оказа, че това е може би най-ефективно действащото административно звено от гледна точка на това гражданите спокойно да подават сигнали, сигналите да бъдат приети, обработвани, разглеждани, решавани и отчитани пред самите граждани. Досега сме получили над 330 сигнала, а работата по 85 процента от тях вече е приключена. По останалите се работи.

- И накрая, ако си кажем: „Всяко зло за добро”, къде е смисълът на това спиране на нормалния живот?

- Всяка една криза има и благотворно влияние. Разбрах, че в кризата човек, става по-мобилизиран, по-отговорен и дава по-доброто от себе си. Тя те кара да бъдеш по-дисциплиниран във всяко едно отношение. Тук добихме навици, да бъдем дисциплинирани, да се пазим, да спазваме по-добра хигиена. Надявам се тези навици да останат и след тези мерки. И малко повече да си правим сметката, защото се всички убедихме, че човек предполага, а Господ разполага. Кризата в някаква степен е и пречистване, защото в нея оцеляват най-можещите, най-знаещите, най-отговорните и най-работливите. Затова я приемам като добро предизвикателство и считам че ние като местна общност ще излезем по-силни от нея.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички