Четвъртък, 04 Фев 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Регионът

Местните болници увеличиха Ковид леглата си с 10 процента

  05.11.2020 17:38             
Местните болници увеличиха Ковид леглата си с 10 процента

Болниците и здравните власти апелират за доброволци

И в нашата област, както и в цялата страна, броят на заразените с Ковид-19 се увеличава. Повече са и хоспитализираните.

- Ежедневно анализираме епидемиологичната обстановка и разглеждаме ситуацията във всяко едно от лечебните заведения в областта – увери областният управител Стефан Мирев след края на заседанието на Областния кризисен щаб тази седмица.

Той предостави данни от началото на пандемията до сряда. А те са следните: общо болни – 1644 души,

оздравели – 745 души, починали – 101 души

Броят на положителния за коронавирус медицински персонал достига 119 души, оздравели лекари и здравни работници – 94 души, а хората на домашно лечение в областта са 641 души. 137 лица са хоспитализирани в болниците. От тях на интензивно лечение са 10 пациенти. 29 лица наброява училищният персонал с Ковид-19, учениците са - 14. 855 мъже, жени и деца са поставени под карантина.

Директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов разказа каква е ситуацията в най-голямото лечебно заведение:

- Във връзка заповедта на здравния министър, подготвяме обособено

помещение за съмнителни пациенти с Ковид-19

То ще се намира до транспортния вход на централата. В този павилион там предвиждаме помещение за лекар, чакалня, помещение за преобличане и медицински шкаф за медикаменти.

В момента с доказана коронавирусна инфекция в Инфекциозно отделение са хоспитализирани 15 души, във Второ вътрешно отделение – 23 души, а в Реанимация – 8 души, като 7 от тях са интубирани. Имаме 15 триажни легла – те също са за съмнителни болни, които са минали през Спешно отделение и се очакват резултатите от техните PCR-и. Най-много се затрудняваме именно, докато изчакваме тестовете, за да можем да се ориентираме за чистите пневмония или за пневмониите, вследствие на Ковид.

-Така че към настоящия момент (четвъртък на обяд – бел. авт.) сме изпълнили заповедта на министъра на здравеопазването 10% от общия брой на леглата да са за пациентите с коронавирус. В МБАЛ-Пазарджик общият брой на леглата е 420, от които 42 са за тези болни – обобщи д-р Темнилов.

Колегите обаче работят на ръба на силите си,

обърна внимание той. – Засега при нас са обезпечени със специалисти всички отделения, но недостигът идва оттам, че някои колеги са на пълно домашно лечение. И през този период от време се натоварва останалият медицински персонал.

Затова отправяме апел към всички други колеги, най-вече към общопрактикуващите лекари, да помогнат. Общопрактикуващите лекари имат най-добри познания и се доближават в най-голяма степен до специалността „Вътрешни болести”. Ето защо се обръщаме главно към тях в тази ситуация.

Шефката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Пазарджик също подчерта, че помощ не би била излишна:

-Засега нямаме сериозни проблеми в областта, но действително има доста болни колеги и

ако има доброволци – граждани, лекари, медицински сестри, санитари,

нека да се включат в борбата с коронавируса. Към момента нямаме доброволци-граждани, но ако има желаещи, то те могат да се обадят в РЗИ-Пазарджик или в болницата, която са избрали.

Д-р Петрова също увери, че не само МБАЛ-Пазарджик, но и останалите здравни заведения на територията на областта са увеличили Ковид леглата си, съгласно министерската заповед. Тя даде информация и за извършените проверки от държавните институции и мобилните екипи.

- Проверките, които са извършили общините през миналата седмица, наброяват 145. Проверките на РЗИ са общо 82, като 33 от тях са съвместно със служителите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните, а само с МВР – 7. Други 7 проверки са заедно с РУО, а самостоятелните са 35. Издадени са три акта и едно предписание за изминалата седмица. Органите на полицията са направили 282 проверки на лица и обекти през изминалата седмица. Съставени са 179 протокола за предупреждение и 9 акта за неспазване на наложената карантини неносене на маски.

Лидия КАДИЙСКА

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички