Пазарджик

Кметът Тодор Попов: Санирането продължава и догодина, ще бъде безплатно

  05.11.2020 12:58             
Кметът Тодор Попов: Санирането продължава и догодина, ще бъде безплатно

В обновения блок на ул. „Свобода”: Вече не се плашим  от студа!

ПАЗАРДЖИК. Днес кметът на община Пазарджик Тодор Попов се срещна с живеещите в новосанирания блок на ул. „Свобода” 15, поздрави ги и огледа свършеното. Те пък го почерпиха. Почти всички собственици са щастливи, защото са поредните с обновена сграда, но има и малки изключенията. Затова кметът Попов гарантира на 89-годишния дядо Атанас, че изпълнителите ще довършат настилката на терасата му, за да може да ходи безпрепятствено. „Ще посрещнем спокойно зимата, вече не се плашим от студа и тя може да идва”, коментираха доволни собственици.

По време на срещата Попов съобщи голямата новина - че вече е сигурно, че догодина програмата за саниране продължава и 5 млрд. лева са заделени за това направление.

А 76 сдружения, регистрирани през 2016-а в Пазарджик, ще имат нови сгради

В следващиете години ще се изпълняват обектите на сдружения, регистрирани по-късно, но ще бъдат финансирани сдружения и за къщи в по-малки населени места.

„От информацията, която имам и от разговорите, които сме провели, знам, че това ще стане чрез европейските средства, които ще получим по Националния план за възстановяване и развитие до 2023 година. Заделени са близо 5 млрд. лв. за саниране и енергийна ефективност на публични и частни жилищни сгради. За 2016 г. в Пазарджик имаме 76 сдружения на собствениците, които са одобрени, т.е. за следващата година ние ще имаме възможност да работим по 76 сгради по Националната програма“, посочи Тодор Попов. Той поясни, че самоучастие няма да се изисква, ще могат да се обновяват и къщи в населените места и да кандидатстват сдружения, регистрирани след 2016 г.

"Европа провежда политика, която предвижда до 2028-2030 г. да няма несанирана публична и частна сграда в ЕС, така че за това регулярно ще бъдат отделяни средства. Изключително съм щастлив, че тази програма се възстановява, защото хиляди пъти съм повтарял, че тя има само положителни ефекти.

Ние в Пазарджик бяхме първите,  които направихме подписка за продължаването й

Считам, че това ще бъде една стъпка в правилната посока за задвижването на икономиката. Защото в тази дейност са заети десетки и стотици хиляди хора. Това ще се отрази неминуемо на икономическата активност след пандемията“,каза още Попов.

Той допълни, че с продължаването на санирането на публични и частни сгради ще се задвижи и икономиката, наред с останалите ефекти.

И още по-хубавото е, че всичко по това саниране ще бъде напълно безплатно

за собствениците.

Вече писахме, че проект „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Пазарджик – I етап“ е на стойност 3 693 119,17 лв. и се реализира в периода 28.02.2020 г. - 27.12.2021 г. Финансирането е от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Мерките за енергийна ефективност на

сградата на ул. “Свобода” №15 са на стойност 239 301,45 лв. без ДДС

като строително-монтажните работи са изпълнени от  „КАНТОС БГ” ЕООД, гр. София. Изпълнител на строителния надзор беше  ДЗЗД „Еко Консултинг“, гр. Пловдив.

Кметът поздрави живущите и припомни, че след ремонта на многофамилната жилищна сграда не само ще има по-добри условия на живот, а с прилагането на мерките за енергийна ефективност ще се постигне и намаляване на годишното потребление на ток и на емисиите на парникови газове. А наред с естетическия, икономическия и екологичния ефект, изпълнението на проекта подобрява облика на градската среда.

Да припомним, че първият етап на проекта за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради предвижда

в 14 блокчета и кооперации да бъдат извършени дейности,

свързани с внедряване на  енергоспестяващи мерки, които  водят до постигане най-малко клас на енергопотребление “С” на сградите. Включва и мерки, свързани с подобряване на достъпа на лица с увреждания до сградите, мерки по конструктивното възстановяване и усилване, а за сградите, за които в доклада от обследването за енергийна ефективност е доказано постигане на икономия на първична енергия минимум 60% - и мерките, предписани като задължителни в техническото обследване.          

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички