Други Регионът

Доц. Цветин Генадиев, уролог: Открит навреме, ракът на простата е напълно лечим

  28.10.2020 14:33             
Доц. Цветин Генадиев, уролог:  Открит навреме, ракът на простата е напълно лечим

 

 

-От близо десетилетие инициативата за движението Movember става все по-популярна. В основата му е благотворителното пускане на мустаци през месец ноември, обявен за месец с борба с рака на простата, в знак на подкрепа към страдащите от заболяването.

Доц. Генадиев къде е мястото на подобни инициативи, според Вас?

-Приветствам тази инициатива. Всяка подобна има роля за опознаване на проблема с рака на простатната жлеза и по-доброто разбиране от страна на обществото.

По повод тези инициативи, в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се планира провеждането на профилактични прегледи за мъже през ноември в клиниката по урология, чийто график ще бъде обявен допълнително.

-Като един от водещите уролози в страната и специалистът, въвел лапароскопската урология в България, бихте ли посочили симптомите на рака на простата?

- В началния, ранен стадий, ракът на простатата най-често не дава оплаквания. Лекарите и уролозите знаят, че ракът на простатата може да бъде открит рано, в ранен стадий, чрез изследване на туморен маркер и чрез урологичен преглед на простатата. Усилията ни имат за цел, да открием и лекуваме диагноза, а не да допуснем болест със симптоми. Тогава лечението е по-трудно и за нас, и за пациентите.

-Има ли мъже, които са изложени на риск да се разболеят, повече от други?

- Мъже, на които бащите са имали доказан рак на простатна жлеза, са с повишен риск от наследствената обремененост, да развият рак на простатата. Ето защо препоръчваме, да направят първи преглед на 40-годишна възраст, а не на 50 години, както най-често се започва. Мъже със захарен диабет и с хронично възпаление на простатната жлеза също е препоръчително, да започнат прегледи на 40-годишна възраст и да не чакат симптоми на нарушено уриниране.

-Какво трябва да предприемат пациентите, които се съмняват, че може да са заболели от рак на простата?

- Да отидат в една лаборатория и да си изследват обикновена урина и кръвна проба за простатоспецифичен антиген – ПСА. Той е индикатор за промени в простатата. Дали тези промени са от рак, възпаление или друго, това се определя само от уролог при извършване на прегледа. В противен случай, може да настъпи заблуждение за диагнозата, ако пациентът опита сам или с помощта на други специалисти, да тълкува своите резултати. От друга страна, някои уролози практикуват по-задълбочено други урологични заболявания. Поради това препоръчвам на пациентите, при неясна или трудна за поставяне диагноза, да потърсят уролог, задълбочен в своята практика по темата рак на простатна жлеза.

-Лекува ли се карциномът на простата?

- Карциномът на простатната жлеза, ракът на простатата, се лекува успешно. Ако се открие рано, тогава се прилага един метод, най-често минимално инвазивен с отличен успех. Ако ракът се открие късно, тогава лечението е процес от методи, което не е лесно поносимо от болния.

-Има ли превантивни мерки, които могат да бъдат предприети за предпазване от заболяването?

- Хранителният режим е от значение. Препоръки за спиране или непрекаляване с прием на червено месо. Препоръка за прием с храната на повече домати и съдържащи домати храни, поради съдържанието на ликопен. Повишена двигателна активност и намаляване на подкожната коремна мазнина също има значение за профилактика на рака на простатната жлеза.


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички