Регионът

Проф. Невена Цачева получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента

  27.10.2020 10:57             
Проф. Невена Цачева получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента

Тя е ръководител на Службата по трудова медицина в МБАЛ „Уни Хоспитал“

СОФИЯ - ПАНАГЮРИЩЕ. Президентът Румен Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за приноса й в развитието на медицинското образование. Проф. Цачева е ръководител на Службата по трудова медицина в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицинския университет в София. Освен това създава първите образователно-квалификационни степени “Бакалавър" и "Магистър" с 19 учебни програми по "Трудова медицина и работоспособност". Те са приложени в редица университети. Проф. Невена Цачева създава и ръководи и Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на Националния статистически институт (НСИ). Тя създава също така

Единното здравно интегрално досие

с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

При нея успешно завършват над 130 магистри - експерти по здравословни и безопасни условия на труд. Ръководи голям брой дипломанти по "Обществено здраве и здравен мениджмънт", 12 докторанти и 18 специализанти - лекари по трудова медицина. За периода 2003г.-2016г. ръководи и участва в 7 международни проекта. Създава и е председател на Българското Академично дружество по трудова медицина и на Националния експертен специализиран лекарски борд по трудова медицина към Българския лекарски съюз (БЛС). Има издадени 20 монографии в областта на професионалното здраве и работоспособността, както и 267 публикувани статии.

Като член на Обществения женски парламент към Синдиката на българските учители (СБУ) разработва и реализира национални проучвания за

условията на труд и здравето на българските учители,

като популяризира резултатите на национални и международни форуми. Неслучайно предложението за високото отличие от президента Радев е инициирано от Синдиката на българските учители към Министерския съвет и е отправено до държавния глава.

А проф. Цачева има и други признания за цялостна дейност - почетни грамоти и почетен знак на СБУ /1999-2018/, биография в американското списание "Who is Who in the World" ("Кой кой е в света"), 2012 г.; награда "SIGNUM LAUDIS PRO SCIENTIAE MERITIS" за най-успешна научна разработка в медико-социална област и общественото здраве за 2011г.; почетен знак на Медицинския университет - София "PANACEA"- златна за цялостна дейност в медико-социалната област за 2013г; сертификати от над 20 европейски и трети страни за участия в научни форуми.

Държавни отличия от президента Радев, освен проф. Цачева, получиха и проф. Николай Жечев и ст. н. с. д-р Александър Скордев.

- Те са израз на дълбокото признание на нашето общество за техните научни достижения, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия - заяви държавният глава на церемонията при връчването.

От името на наградените благодарност изказа проф. Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус - да работят за доброто и за развитието на нашата страна.

Гост на церемонията беше и управителят на „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички