Други Регионът

Творческа среща с Боян Ангелов и представяне на книгата “Дълг и чест: Марин Дринов”

  26.10.2020 14:12             
Творческа среща с Боян Ангелов и представяне на книгата “Дълг и чест: Марин Дринов”

Петото издание на проекта „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“ продължи с организираната от Община Панагюрище на 22 октомври в камерна зала на Театър Дом-паметник творческа среща за представяне на книгата „Дълг и чест: Марин Дринов“, с автор Боян Ангелов.

Книгата е част от специална поредица "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов", която включва издадени до момента 35 художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Отечеството ни.

"Дълг и чест: Марин Дринов" е посветена на един от духовните стълбове на българското Възраждане. Тя е подробно биографично изследване на личността и огромната обществена и научна дейност на бележития панагюрец - проф. Марин Дринов - създател на българското книжовно дружество ( днес Българска академия на науките), учен, историк, публицист и ярка обществена фигура.

Книгата и нейният автор бяха представени от г-н Иван Гранитски -издател, литературен критик и поет.

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършва Философия и Българска филология в Софийския държавен университет. Печели аспирантура в Института за философски изследвания при БАН и през 1992 г. получава научната и образователна степен доктор след защитен докторат. Работи като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио, 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп. „Читалище“. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, след това – председател на фондация „Читалище-1870“, издател на сп. „Читалище“. От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва антропософска педагогика и социална психология с признат докторат, преподавал и специализирал в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология. От края на 2012 г. е директор на издателство „Български писател“. От юни 2014 г. е председател на Съюза на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти.

Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на редица езици: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, турски, китайски, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки език.

Представяне на книгата „Дълг и чест: Марин Дринов“ премина в топла творческа атмосфера на споделеност между автор, издател и публика.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички