Четвъртък, 03 Дек 2020
 
Пазарджик

Црънча ще става от китна по-китна

  26.10.2020 06:30             
Црънча ще става от китна по-китна

ЦРЪНЧА. Селото, което някои иронично, но и с нескрита любов наричат Црънчака, хубавее с всеки изминат ден, и даже да не стигне блясъка на Слънчев бряг, ще привлича туристи и ще радва местните. Не само дарението на Делян Пеевски е причината. Ентусиасзмът на црънчани сега е подхранен от него, но те упорито работят за каузата на селото си. Хора като д-р Елена Маджарова, председател на Обществения съвет, създаден през 2018-а година в защита на училището, и нейните съмишленици. Или като председателя на читалищното настоятелство Георги Цинцаров. Като художникът Ангел Гюрин, нарисувал впечатляващ исторически стенопис във фоайето на читалище „Просвета-1922”. Или като Георги Янкулов, изградил новия параклис „Покров Богородичен“ на пътя към новоизградения парк „Свети Георги Победоносец” и Георги Никленов, възстановил стария параклис „Свети Георги“, строен през 1926-а...

Примерите са много.

В миналия брой писахме за новия парк,

но промените няма да спрат дотук. В момента се сменя поливната система на стадиона, където основният ремонт трябва да продължи (теренът в момента е в по-окаяно състояние отпреди, но това е само временно). Читалищната сграда е с ремонтирани покрив и стълбище с нов парапет (на стълбите предстои облицовка), ще се направят още две спортни площадки към съществуващите две, очаква се изграждането на спортно игрище за футбол, баскетбол и волейбол в двора на училището, а за открития преди време фитнес се чака дооборудване. Големите надежди са затвореното, но спасено от продажба ОУ „Васил Левски”, строено в далечната 1881 година,

да се превърне в зелено училище

Това ще стане, убедени са нашите домакини Георги Цинцаров, библиотекарката на читалището Живка Никленова , д-р Елена Маджарова, както и кметът Ангел Руков, който макар и в отпуск, пряко изпълнява волята на дарителя с помощта на специалиститие от Община Пазарджик.

„Хората се връщат.

Тук се заселват млади хора от други населени места и от чужбина

Може би заради пандемията, изкупиха се немалко къщи, поне половин дузина, че и повече, все стари. Хората предпочитат да са изолирани сред двор със зеленина, отколкото в апартамент в бетонния град”, казват домакините ни от читалището. Тук библиотеката наброява над 7000 тома, но по-важното е, че има кой да я чете. Затова и фондът се увеличава – с наскоро спечелен кокурс, с немалко дарени книги, включително и от частни лица. Има и компютри - дарение от „Възраждане на българските села“, а млади хора помогнали с програма „Уча се“.

„Наскоро намерихме едни стари рафтове, боядисахме ги и са като нови”, радва се библиотекарката Живка Никленова. А г-н Цинцаров ни показва Стената на радоста, окичена с грамоти и снимки на награди от фестивали. Последната почетна грамота е от фестивала във Ветрен дол. Освен хор, към читалището има хор и танцов състав „Балия” с ръководител Любка Димотикалиева от ансамбъл „Пазарджик“, а 12 жени играят. В Црънча има и женска певческа група с ръководител Лиляна Атанасова, но за бъдещето има начертани планове.

„От дарението ни ремонтираха покрива, защото от години течеше и от това страдаше особено голямата зала.

От парите на Делян Пеевски купихме принтер, две газови печки и уредба

за озвучаване”, показва ни новите придобивки председателят на настоятелството, а зад гърба му в очи се набива дареното от приятели пиано в малката зала.

„Имахме по-голям хор - от около 40 човека, театрален ансамбъл с няколко постановки, кино в читалището, както и едно от малкото летни кина в областта отвън – и може би единственото селско, другаде не знам да има. Надявам се да го възстановим, да оправим и огромната тераса отзад”, казва председателят. Читалището е будно, има 120 члена. В селото има мади хора, има и деца, но когато имало опасност да бъде затворена градината, црънчани станали да я бранят. „Научихме се да викаме и я запазихме, както успяхме да спрем продажбата на училището, казва и д-р Маджарова. За гората пък отчаянието ни накара да организираме бдение. Щеше да бъде несправедливо да я продадат – селската кория неправилно е записана като общинска някога. Същото беше и с училището – и то, и читалището, някога е построено с доброволния труд на црънчани”, казва тя.

В читалището не давали прашинка да падне на новото

Пазили са до сутринта дошлите вечерта столове, за да не ги открадне някой, будували са до сутринта, докато отворят вратите.

В училището сега също има живот, макар и само във фитнеса. Миналата година салонът бе открит с дарение на Кирил Вълчев-Киро Скалата, чийто род е от Црънча. Тодор Попов, който уважи откриването, подари бягаща пътека, бившият депутат от ГЕРБ Иван Иванов дари модерен мощен климатик. Тук тренират момчетата от спортен клуб „Спартак“, идват и футболистите от ФК „Бенковски“. Подкрепата си дават и покойният з.м.с. Петко Гайтанджиев, художниците Катя и Петър Бажлекови.

Във фитнеса има отделен час и за дамите

Училището може да се огласи от детска глъчка, както някога, когато даже в подземния етаж кипяло от кръжочна дейност и дори имало стрелбище”, надяват се црънчани, докато седят по пейките, боядисани безвъзмездно от футболистите на „Бенковски” в цветовете на българския трибагреник. А дали от пейките или от оптимизма, площадът изглежда някак по-цветен.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички