Пазарджик

Д-р Коцев: Приемам наградата като отговорност, която поставя високи изисквания пред мен като лекар

  21.10.2020 14:37             
Д-р Коцев: Приемам наградата като отговорност, която поставя високи изисквания пред мен като лекар

Д-р Станислав Коцев, лекар-специализант в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик, е един от двамата наградени на национално нивo от Български лекарски съюз в категория „Ти си нашето бъдеще”. Церемонията по връчването на наградите се състоя на 19 октомври в Националния исторически музей.           

Д-р Коцев завършва Медицинския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски” през 2017 година. От април 2018 г. той е част от лекарския екип на Инфекциозно отделение – МБАЛ - Пазарджик. За краткия период , в който работи, той има немалко публикации и участия в научни форуми, което показва интереса му към избраната специалност.  Д-р Коцев специализира трета година инфекциозни болести, като за този период има 13 публикации в наши и международни списания, на 7 от които е водещ автор. Той е съавтор на първата публикация за страната /2020г./, посветена на разпространението на Западнонилската треска в България и водещ автор на публикация, посветена на същото заболяване сред наблюдавани и лекувани болни в Инфекциозно отделение на МБАЛ -Пазарджик.

От месец март 2020 г. д-р Коцев е част от екипа, поддържащ Facebook страницата Коронавирус /информация/, на която ежедневно се публикуват новостите за COVID-19  от български и световни източници. Същият екип подготви обзор върху имунологичните аспекти на COVID-19, който бе публикуван през септември тази година под заглавието  „Immunological aspects of COVID-19 : What do we know?“  в научното списание World Journal of Biological Chemistry. Д-р Коцев е единственият лекар от област Пазарджик с публикация свързана с новата корона вирусна инфекция.

Д-р Коцев се включва в битката с COVID-19 още през месец март и  продължава   да  лекува  пациенти с коронавирусна инфекция.

- Д-р Коцев, поздравления! Как приемате наградата - като признание или отговорност?

- Благодаря! За първи път получавам подобно отличие. Благодаря на Ръководството на МБАЛ- Пазарджик за номинацията и на Регионалната колегия на БЛС. Да съм един от наградените млади лекари в страната за мен е едно голямо признание за ежедневния труд и положените усилия. Наградата приемам и като отговорност, която поставя високи изисквания пред мен като лекар.           
Няма да пропусна да изкажа огромната си благодарност и признание към прекия си ръководител д-р Мария Пишмишева-Пелева. Невероятен човек и пример за лекар, който не се пести да споделя своите знанията и опита с другите.

- Д-р Коцев, разкажете ни повече за вашата публикация за новата коронавирусна инфекция. Как се роди идеята за нея и върху какво точно се фокусирате?

- Идеята за статията дойде след поканата от списанието World Journal of Biological Chemistry. В материала обобщаваме известното до момента за новия коронавирус и COVID-19 относно епидемиологията, вирулентните фактори и патологичните ефекти на вируса върху организма; обсъдили сме накратко клиничната картина, протичането на болестта и възможните усложненията. Акцентът пада върху имунологичните аспекти на инфекцията- коментирани са имунния отговор, имунната памет, ролята на имунната система и свързаните с нея възможности за терапия и създаването на ваксина.

- Какво вече знаем за новият коронавирус и COVID-19?

- Знаем, че коронавирусът е сред нас. Знаем как става заразяването и как можем да се предпазим. Знаем, че причинява заболяване, което може да протече сериозно и да доведе до неблагоприятни последствия, особено при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. 

- А какво още не знаем?

- За съжаление неизвестните са много повече. Повече от 6 месеца се борим със заболяване, за което няма доказано ефикасно лекарство, което да доведе до дефинитивно оздравяване. Не знаем кога и колко бързо един болен може да се влоши. Не е ясно дали след преболедуване от COVID-19 остават трайни последствия върху белия дроб и организма въобще.     
Не знаем и още колко ще се борим с това заболяване.

- Какво си спомняте най-ясно от вашата първа среща с това заболяване?

- Чувството, че стоя пред нещо непознато, за което само съм чувал и чел. Нито знаех как ще протече заболяването, нито какво да очаквам. Една от първите ни пациентки беше с хронично белодробно заболяване, с тежко протичаща коронавирусна инфекция и в първите дни беше непрекъснато на кислород. Не знаех какво може да се случи всеки момент, не знаех какво да очаквам.  За щастие болната оздравя и я изписахме в добро състояние, в каквото е и до момента.

- Какви са вашите наблюдения върху заболяването и кои са най-честите усложнения, до които води? Доколко COVID-19 е по-различен от другите инфекциозни болести?

- Нерядко COVID-19 протича коварно с внезапно влошаване на състоянието на болния и развитие на дихателна недостатъчност. Острата дихателна недостатъчност е най-честото усложнение, което се наблюдава при болните с коронавирусна инфекция. При няколко от нашите болни се развиха и други усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, панкреатит и сепсис. COVID-19 е нововъзникнало заболяване, което за кратък период засегна целия свят и все още не всичко около болестта е напълно изяснено.

- Имате ли притеснения от заразяване и свикнахте ли да работите екипиран със  защитен костюм?

- Предпазните облекла са единственият начин да се защитим при работата с потвърдени болни. Никак не е комфортно да си облечен с плътен костюм, 2 чифта ръкавици, да дишаш през плътно прилепена маска, да гледаш през изпотени очила,  над които има и предпазен шлем. През лятото беше особено трудно да се издържи заради горещините. С времето свикнахме и вече се приготвяме по-бързо за работа, приспособихме се да работим в такава среда,  но е трудно.

- Откъде се появи интересът  Ви към Инфекциозните болести?

- Още като студент проявявах интерес към терапевтичните специалности. Инфекциозните болести обхващат голяма част от медицината и изискват по-широк поглед и познания  от другите медицински специалности. Поставянето на  диагноза често е голямо предизвикателство и се налага да помислим и за неинфекциозни заболявания с подобна клинична картина. Освен това  около 90% от инфекциозните заболявания са напълно лечими, а като всеки лекар аз искам всички пациентите да оздравяват и да се възстановяват напълно.

- Кога станахте част от екипа на Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик?

- След като завърших следването си, започнах доброволен стаж в Клиниката по Инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Няколко месеца по-късно се свързах с д-р Пишмишева и през април 2018 година започнах работа в Отделението и специализация по Инфекциозни болести.

- Какво е най-важното, което научихте в работата си?

- За скромния ми почти 3-годишен опит, не съм научил малко. Ценен учител е опитът, който се трупа ежедневно при контакта с болния, комуникацията с колегите и от ситуациите, пред които съм изправен. Научих се, че най-важното е към всичко да се подхожда със спокойствие и търпение.  Научих се, че доверието между лекаря и пациента е от първостепенно значение за лечебния процес. Научих, че на всеки болен трябва да се обърне необходимото внимание и грижа. Имам привилегията да съм част от сплотен екип, в който царят разбирателство и уважение между всички – лекари, сестри и санитари, а това е особено важно за да бъде работата добре свършена.        
Е, научих се и на някои чисто практически неща- например как се прилага венозно Пеницилин - нещо, за което до ден днешен се шегуват с мен в отделението.  

- Кой е най-интересният случай, с който се срещнахте?

- Не е само един. Повечето интересни случаи сме описали и публикували в различни издания. В Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик за първи път видях болен с Марсилска треска, болни с Хеморагична треска с бъбречен синдром, деца с морбили и други инфекциозно заболявания, за които само бях чел. Тук видях дете с варицела, развило двустранен пресептален целулит; за първи път диагностицирахме Западно-нилска треска; излекувахме болен с Легионерска болест, която протече доста тежко и още много все интересни неща.

- Имате вече 13 публикации за две години. Накъде са насочени вашите интереси?

- Публикациите ни са върху различни инфекциозни заболявания- обзори, клинични случаи и оригинални статии. Интересите ми са в областта на диагностиката и лечението на вирусните хепатити, невроинфекциите и тансмисивните инфекции. Старая се своевременно да се запознавам с новостите в инфектологията и доколкото може да ги прилагам в работата си.

- А какви са интересите на д-р Коцев извън работата?

- Обичам да чета книги, обичам да пътувам, обичам да ходя на театър. Обожавам да слушам музика- почти непрекъснато слушам нещо, каквото и да правя. Слушалките винаги са в мен и често си пускам  музика  докато ходя. Обичам класическата музика и операта. Намирам оперното изкуство за велико. Музиката е основната ми антистрес терапия.

- Какво искате да постигнете в професията?

- Искам да натрупам достатъчно знания и опит, за да бъда добър лекар, който да е максимално полезен за пациентите си. Имам желание да се занимавам и с научна работа и се надявам да се получи.

- Бихте ли се насочил и към друга специалност?

- Напоследък често мисля по този въпрос. Най-вероятно да, като втора специалност. Към момента искам да работя инфекциозни болести.

- Какво ви зарежда и усмихва?

- Усмивката на оздравелия пациент и искрената благодарност са безценни. Удовлетворението от добре свършената работа е това, което винаги ме зарежда и дава смисъл на това, което правя. 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65
Всички