Регионът

Съдът отмени решението на ОИК за кмета на Ветрен дол

  20.10.2020 16:17             
Съдът отмени решението на ОИК за кмета на Ветрен дол

ПАЗАРДЖИК. Административният съд днес отмени решението на Общинска избирателна комисия (ОИК)-Септември от 20 май, с което бе отхвърлено направеното предложение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на кметство Ветрен дол Димитър Христосков. Съдия Георги Видев изпраща преписката на ОИК, която следва да се произнесе в 3-дневен срок. Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред ВАС.

Делото е образувано по жалба на местна коалиция „БСП за България/Партия на Зелените, Движение за радикална промяна „Българска пролет“. Мотивите им бяха, че на името на кмета има незаличена в правния мир фирма. ОИК прие, че Христосков формално е едноличен търговец и той не е извършвал никаква търговска дейност след 2008 г., доколкото само за тази година е подал годишен финансов отчет.

За съда спорен бе единствено въпросът дали обстоятелството, че ответникът Димитър Христосков не е прекратил регистрацията си като едноличен търговец представлява достатъчно основание за прекратяване на пълномощията му като кмет. Магистратите се позоваха на чл. 42 (1) от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно, ако в едномесечен срок от полагането на клетвата, не предприемат необходимите действия за прекратяване на търговска дейност, ако имат такава. „Очевидно в случая Димитър Христосков не е сторил това, като в крайна сметка е заличил едноличния си търговец много по-късно – едва на 11.05.2020 г. При това положение са налице всички приедпоставки за прекратяване на пълномощията му”, мотивира се съдът. И допълни, че дори да се приемат за верни твърденията на кмета, че не е извършвал търговска дейност и е забравил за регистрацията си като търговец, те не променят извода за несъвместимост на кметската длъжност с търговската дейност.

Съдът отхвърли искането на жалбоподателя за присъждане на разноски за платено адвокатско възнаграждение в размер на 1500 лева, защото не бе педставен договор за правна помощ.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички