Регионът

Съдът отмени решението на ОИК за кмета на Ветрен дол

  20.10.2020 16:17             
Съдът отмени решението на ОИК за кмета на Ветрен дол

ПАЗАРДЖИК. Административният съд днес отмени решението на Общинска избирателна комисия (ОИК)-Септември от 20 май, с което бе отхвърлено направеното предложение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на кметство Ветрен дол Димитър Христосков. Съдия Георги Видев изпраща преписката на ОИК, която следва да се произнесе в 3-дневен срок. Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред ВАС.

Делото е образувано по жалба на местна коалиция „БСП за България/Партия на Зелените, Движение за радикална промяна „Българска пролет“. Мотивите им бяха, че на името на кмета има незаличена в правния мир фирма. ОИК прие, че Христосков формално е едноличен търговец и той не е извършвал никаква търговска дейност след 2008 г., доколкото само за тази година е подал годишен финансов отчет.

За съда спорен бе единствено въпросът дали обстоятелството, че ответникът Димитър Христосков не е прекратил регистрацията си като едноличен търговец представлява достатъчно основание за прекратяване на пълномощията му като кмет. Магистратите се позоваха на чл. 42 (1) от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно, ако в едномесечен срок от полагането на клетвата, не предприемат необходимите действия за прекратяване на търговска дейност, ако имат такава. „Очевидно в случая Димитър Христосков не е сторил това, като в крайна сметка е заличил едноличния си търговец много по-късно – едва на 11.05.2020 г. При това положение са налице всички приедпоставки за прекратяване на пълномощията му”, мотивира се съдът. И допълни, че дори да се приемат за верни твърденията на кмета, че не е извършвал търговска дейност и е забравил за регистрацията си като търговец, те не променят извода за несъвместимост на кметската длъжност с търговската дейност.

Съдът отхвърли искането на жалбоподателя за присъждане на разноски за платено адвокатско възнаграждение в размер на 1500 лева, защото не бе педставен договор за правна помощ.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички