Пазарджик

Започна последният етап от модернизирането на пречиствателната станция

  19.10.2020 18:16             
Започна последният етап от модернизирането на пречиствателната  станция

Кметът Тодор Попов: Радвам се, че с този договор затваряме цикъла с екологичните проекти в региона

ПАЗАРДЖИК. Днес официално стартира последният етап от модернизирането на пречиствателната станция. По този повод кметът на Община Пазарджик Тодор Попов коментира подписването на договора с изпълнителя:

„Днешният ден е поредният добър ден за нашата община, защото подписваме договор с нашите партньори от ДЗЗД "Пазарджик Е&E 2020", представлявано от господата Цветан Видолов и Калоян Теодосиев. С този проект стартираме последния етап на т. нар. азотно-фосфорно пречистване на нашата пречиствателна станция. Разширението предвижда доставяне, монтиране и пускане в експлоатация на технологично и друго оборудване, свързано с процесите на пречистване на отпадъчните води и обработка на утайките на пречиствателната станция. Паралелно с това изпълнителят трябва да осигури работата на съществуващите пречиствателни съоръжения, да изгради и реконструира всички външни покрития, съществуващи пътища и озеленяване.

Срокът на изпълнението но обществената поръчка e 18 месеца, а общата стойност на договора е близо 7 млн. лева без ДДС.“  Това каза кметът Попов при подписването на договора и не скри, че е доволен.

„Радвам се, че с този договор и с неговото изпълнение до края на следващата година и началото на по-следващата ние ще затворим цикъла на този тип дейности, свързани с екологичните проекти в нашата община, бих казал - и в региона, с оглед на това, че до края на тази година ние финализираме всички дейности, свързани с управлението на отпадъците - имам предвид рекултивацията на депото и изграждането на новата сепарираща и компостираща инсталации, а с приключването на този проект ще завършим всички дейности по отношение пречистването на водите. Ще имаме затворен цикъл от встъпването на мръсната вода в пречиствателната станция до нейното пълно пречистване и вливането в река Луда Яна.

Да пожелаем успех на нашите партньори, те спечелиха това състезание абсолютно коректно с всички най-добри показатели, които предполага една обществена поръчка. Показателен е фактът, че нямаше обжалване на процедурата. Нека още веднъж им пожелаем успех и след 18 месеца да прережем заедно лентата“, каза още Тодор Попов.

За значението на азотно-фосфорното пречистване говори и Ивайло Манков (на снимката долу), инженер „Хидротехническо строителство“: „Този етап на разширение на пречиствателната станция дава наистина хубави параметри за бъдещето на Пазарджик, защото, първо, третичното пречистване отразява, т.е, премахва азота и фосфора и позволява животът в реките след това да продължи и, второ, това разширение позволява да се включат и близки населени места в тази пречиствателна станция с конектори, без да се изграждат нови съоръжения. С този проект ще изпълним основните критерии на ЕС за заустване на пречистващите се води в значими за региона реки като Луда Яна и Марица“, поясни инж. Манков.

Изпълнителят има ангажимент да свърже новите инсталации и съоръжения с вече съществуващите, да гарантира показателите за заустване и отстрани евентуално появилите се дефекти през следващата 1 година. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 18 месеца, общата стойност на договора е 6 989 704,43 лева без ДДС.

(Зн)

Инж. Ивайло Манков

Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички