Регионът

Определиха носителя на Дриновската стипендия за учебната 2020/2021 година

  16.10.2020 12:25             
Определиха носителя на Дриновската стипендия за учебната 2020/2021 година

ПАНАГЮРИЩЕ. Ясен е носителят на Дриновската стипендия за 2020/2021 учебна година. За носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ кандидатстваха четирима студенти – Диана Дойчева Алексова – студентка в Технически университет – Грац, Австрия, специалност „Архитектура“; Инна Иванова Ватахова – студентка в Университета в Лийдс, Англия, специалност „Японски и руски език“; Моника Костова Раленекова – студентка в Университет „КА ФОСКАРИ“, Венеция, специалност „Фирмена икономика“; Натали Георгиева Калпакова – студентка в Университет по приложни науки Йоанеум – Грац, Австрия, специалност „Информационен дизайн“.

Комисия за определяне на Носителя на поименна студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ в състав: Галина Матанова - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, председател на комисията и членове: Томи Наплатанов – председател на Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ при Общински съвет – Панагюрище; Бисерка Янева – Директор „Човешки ресурси“ на „Асарел-Медет“ АД; Анна Гарноева – и.д. Ръководител отдел „Персонал“ на „Асарел-Медет“ АД; Стоянка Добрева – главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт“ - Община Панагюрище и Евгения Лискова – младши експерт „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“ – Община Панагюрище, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, след прецизно разглеждане на документите на кандидатите избра за носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2020/2021 година Натали Георгиева Калпакова – студентка в Университет по приложни науки Йоанеум – Грац, Австрия.Натали за втора поредна година печели стипендията. Тя не само е сред най-добрите студенти в своята специалност, а се развива допълнително като поема проекти на клиенти от цял свят. През тази година нейният талант е признат и проектите й са оценени с престижни международни отличия: проект за рекламна кампания на Националния австрийски зъболекарски конгрес 2020 е отличен като един от най-добрите училищни проекти на международно ниво, проект за опаковка на крем за лице става част от класацията на най-добрите опаковки в света и е на първа страница на най-голямата и престижна дизайн общност – Behance. През 2019 година печели международната награда „Най-добър млад графичен дизайнер – Rookie Desing“ като побеждава студенти от университетите по графичен дизайн от цял свят.

Стипендията на Натали ще й бъде връчена на официална церемония на 20 октомври 2020 година (вторник) от 11:00 часа в къща музей „Проф. Марин Дринов“, която е част от събитията, посветени на 182-та годишнина от рождението на именития панагюрец.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Студентската стипендия, учредена на името на Първият български професор по история Марин Дринов, член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички