Регионът

В начален стадий простатният карцином е лечим

  18.10.2020 08:17             
В начален стадий простатният карцином е лечим
д-р Захари Захариев

ПАНАГЮРИЩЕ. Простатният карцином е сред често срещаните онкологични заболявания при мъжете. През последните години се наблюдава тенденция за разпространение на болестта при по-млади пациенти, а преди се смяташе че скиринингът трябва да обхване мъжете  над 50  годишна възраст - казва д-р Захари Захариев, началник на Отделението по лъчелечение в "Уни Хоспитал".

Простатният карцином е

хормонално зависим рак,

т. е. високите нива на мъжките полови хормони стимулират растежа му. Трудно е да се каже на какво се дължи. Най-вероятно проблемът е свързан с генетика.

А добрата новина е, че диагностицирани в начален стадии, тези болни могат да се излекуват напълно.

- Още повече, че от януари следващата година в "Уни Хоспитал" започваме едно съвременно лечение - радиохирургия. Такова ще се прави за първи път на Балканите.

И в момента използваме радиохирургия, но при други онкологични заболявания в различен стадии.

Болницата в Панагюрище разполага с единствената на Балканския полуостров

система "Калипсо".

Тя представлява своеобразна GPS навигация, защото следи и улавя и най-малкото движение на простата. Така апаратът прецизно облъчва само тумора, като щади останалата част от жлезата, както и здравите органи.

При това заболяване чрез изследването на специфичения туморен маркер (PCA) е възможно ранното му диагностициране и навременно лечение. Веднъж годишно, след като навършат 45-50 години, мъжете трябва да изследват този туморен маркер след което да се насочат за преглед към уролог- подчертава д-р Захариев.

Простатният карцином може да протече скрито, но може да има и оплаквания - проблеми с уринирането, болки в седалищната област, а в по-напреднал стадий - и болки по костите. Ако се развива без симптоми, пациентът може да се диагностицира, когато вече е с костни метастази. Но и тогава в съвременната онкология има възможности за лечение на тези пациенти.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички