Регионът

Д-р Захари Захариев, началник на Отделението по лъчелечение: Диагнозата "Рак" не те прави различен

  18.10.2020 09:10             
Д-р Захари Захариев, началник на Отделението по лъчелечение:  Диагнозата \
Доброто лечение може да превърне пациентите в победители

За това напомни волейболният турнир в подкрепа на мъжете с простатен карцином

ПАНАГЮРИЩЕ. Този месец в спортна зала „Арена Асарел“ се проведе волейболният турнир „Той е“ в подкрепа на мъжете с простатен карцином. Събитието е третото от инициативата „Победителите“ на Онкологичния център в „Уни Хоспитал“.

Д-р Росица Кръстева, началник на Центъра, и инициатор за провеждането на кампанията, сподели, че целта е да се припомни, че точната и навременна диагностика и доброто лечение могат да превърнат пациентите в победители, без да променят драстично стила и качеството си на живот. Особено значение за самочувствието и запазването на здравето има поддържането на постоянна физическа активност, категорична е д-р Кръстева.

Надпреварата бе оспорвана и изпълнена с напрегнати ситуации и радостни емоции. Превърна се в незабравим празник за всички участници - лекари, пациенти, техни близки и приятели.

От Онкологичния център на терена излязоха д-р Захари Захариев, д-р Цветан Татаров, д-р Божидар Илиев, д-р Халил Ашимов. Заместник-управителят на "Уни Хоспитал" Николай Господинов също впечатли с играта си. В инициативата се включиха и бившият национал по волейбол и настоящ треньор Найден Найденов, както и д-р Красимир Шопов, председател на фондация „Експерти срещу рака“. Д-р Михаил Илиев, дългогодишен лекар на футболния отбор ПФК "Левски" (София) и националния тим на България, пък бе подготвил специални награди.

Началникът на Отделението по лъчелечение в "Уни Хоспитал" д-р Захари Захариев се съгласява да участва в турнира, без да се колебае. Спортът не му е чужд - син е на треньор по лека атлетика, а самият той е спортувал активно в ученическите си години. Участвал е в състезания по лека атлетика, волейбол, баскетбол, футбол, летен биатлон, спортна стрелба.

- Приветствам инициативата на д-р Кръстева и исках да я подкрепя - допълва медикът. - Идеята е нашите пациенти да се почувстват

нормални хора с нормален живот и нормални потребности

- да спортуват, да се забавляват. С участието си аз показах своето отношение. Радвам, че станах част от това събитие.

Д-р Захариев е категоричен, че спортът дава много:

- Възпитава трудолюбие - да не жалиш усилия си. Прави те по-самоуверен, по-смел, мотивира те. Учи на дисциплина - нещо, което днес липсва много на младите хора. Възпитава дух, борбеност, да гониш целите си и да ги постигаш. Дава енергия, тонус, приятни емоции. А отборните спортове учат и на грижа за другия,

на спортсменство, на фейър плей

Всички тези качества ще ти служат и в бъдеще - и в личен, и в професионален план. И не на последно място - спортът създава приятелства, които остават за цял живот.

На въпроса има ли място спортът в живота на болните хора, д-р Захариев отговаря:

- Дори да си тежко болен, когато се лекуваш и особено след като се излекуваш, ти отново влизаш в ритъма на нормалния живот. Точно това искаме да покажем с тази инициатива. Че тези хора могат да спортуват, могат да се веселят, могат да правят нещата, които правят останалите. Притежават нужните енергия и жизненост.

Това, че имат рак,

по никакъв начин не трябва да ги прави различни. Те самите не бива да се чувстват по този начин. Защото в България, за съжаление, има едно погрешно схващане. На тези болни прекалено често се гледа едва ли не като на недъгави, че не могат да се справят сами, че са изтощени, измъчени и т. н. Няма такова нещо!

Наблюденията на лекаря са, че българинът като цяло спортува крайно недостатъчно:

- Не спортуват дори младите хора.

Няма я тази инициативност,

тази организираност на спорта от миналото. Няма ги детско-юношеските школи дори във футбола. С такива могат да се похвалят само по-големите отбори. Младите все повече посягат към компютрите и телефоните вместо към топката. Ние, възрастните, като че ли не възпитаваме достатъчно отношение към спорта у тях.

В Америка например спортът е издигнат в култ. На него се държи страшно много в училищата, университети и колежите. В скандинавските държави пък сутрин хората са на велосипедите си, а не в колите. Виждал съм ги как бягат сутрин и вечер. Има организирани отбори - аматьорски и полупрофесионални. По приятелски също спортуват.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички