Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Пазарджик

Започна 19-та кампания за борба с рак на гърдата

  16.10.2020 07:07             
Започна 19-та кампания за борба с рак на гърдата
Гости на церемонията бяха кметът Тодор Попов и областният управител Стефан Мирев

В четвъртък "Сдружение онкоболни и приятели" откри 19-та Национална кампания за борба с рака на гърдата. Тя е 15-та поредна под патронажа на кмета на общината Тодор Попов. Денят не е избран случайно - октомври е Международният месец за борба със заболяването. Гости на церемонията бяха кметът Тодор Попов и областният управител Стефан Мирев.

Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените по света и в България. Ранното му откриване е най-ефикасното средство за противодействие, а скринингът е най-успешният съвременен начин за предпазване. „Сдружение за онкоболни и приятели” работи активно в тази посока от години. Включително през последните месеци, въпреки ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. В Сдружението към момента членуват над 200 души, като потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) на лица с онкологични заболявания достигат 30 души.

За всички тях до края на месеца, в рамките на кампанията, ще се организират безплатни профилактични прегледи. Ще ги извършват хирургът д-р Прокопи Копев, д-р Теодора Благова, рентгенолог, д-р Теодора Досева, онколог-гинеколог, и д-р Недялка Методиева, дерматолог. Д-р Копев ще преглежда за рак на млечната жлеза, д-р Благова - за рак на гърдата и на щитовидната жлеза, включително на ехограф. Прегледите на д-р Досева ще са гинекологични, в това число с вземане на цитонамазка, а д-р Методиева ще преглежда за кожен рак.

Всички прегледи на д-р Копев ще се безплатни. Цената за външни лица при останалите специалисти е 20 лева, т. е. по-достъпна отколкото в лечебните заведения. Нужно е предварително записване, а то става на телефон 0888380308.

Както всяка година, ще има и образователна инициатива, която ще е напълно безплатна. На 19 октомври, от 13 часа, д-р Антоанета Томова, която завежда Първо вътрешно отделение в КОЦ-Пловдив ще изнесе презентации в Центъра за лица с онкологични заболявания в Пазарджик. Темите са две - "Съвременни възможности и предизвикателства пред пациентите с метастатичен карцином на млечната жлеза" и "Многото лица на рака за гърдата".

И презентациите, и прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на мерките срещу Ковид-19. Влизането за скринингите ще е по един при повикване по график. На всеки ще се измерва температурата с безконтактен термометър. Маската ще е задължителна. Ще се предоставят и калцуни и дезинфектанти.

Дарители, подкрепили тазгодишната кампания, са "Новартис" и "Рош". Според статистиката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), по данни на КОЦ-Пловдив от 2019 г., от рак на млечната жлеза страдат общо 1652 души. Новооткритите случаи през миналата година са на 90 жени и четирима мъже. Регистрираните случаи общо на рак са били 10 127, като за първи път е установена диагнозата на 874 души.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички