Пазарджик

Започна 19-та кампания за борба с рак на гърдата

  16.10.2020 07:07             
Започна 19-та кампания за борба с рак на гърдата
Гости на церемонията бяха кметът Тодор Попов и областният управител Стефан Мирев

В четвъртък "Сдружение онкоболни и приятели" откри 19-та Национална кампания за борба с рака на гърдата. Тя е 15-та поредна под патронажа на кмета на общината Тодор Попов. Денят не е избран случайно - октомври е Международният месец за борба със заболяването. Гости на церемонията бяха кметът Тодор Попов и областният управител Стефан Мирев.

Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените по света и в България. Ранното му откриване е най-ефикасното средство за противодействие, а скринингът е най-успешният съвременен начин за предпазване. „Сдружение за онкоболни и приятели” работи активно в тази посока от години. Включително през последните месеци, въпреки ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. В Сдружението към момента членуват над 200 души, като потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) на лица с онкологични заболявания достигат 30 души.

За всички тях до края на месеца, в рамките на кампанията, ще се организират безплатни профилактични прегледи. Ще ги извършват хирургът д-р Прокопи Копев, д-р Теодора Благова, рентгенолог, д-р Теодора Досева, онколог-гинеколог, и д-р Недялка Методиева, дерматолог. Д-р Копев ще преглежда за рак на млечната жлеза, д-р Благова - за рак на гърдата и на щитовидната жлеза, включително на ехограф. Прегледите на д-р Досева ще са гинекологични, в това число с вземане на цитонамазка, а д-р Методиева ще преглежда за кожен рак.

Всички прегледи на д-р Копев ще се безплатни. Цената за външни лица при останалите специалисти е 20 лева, т. е. по-достъпна отколкото в лечебните заведения. Нужно е предварително записване, а то става на телефон 0888380308.

Както всяка година, ще има и образователна инициатива, която ще е напълно безплатна. На 19 октомври, от 13 часа, д-р Антоанета Томова, която завежда Първо вътрешно отделение в КОЦ-Пловдив ще изнесе презентации в Центъра за лица с онкологични заболявания в Пазарджик. Темите са две - "Съвременни възможности и предизвикателства пред пациентите с метастатичен карцином на млечната жлеза" и "Многото лица на рака за гърдата".

И презентациите, и прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на мерките срещу Ковид-19. Влизането за скринингите ще е по един при повикване по график. На всеки ще се измерва температурата с безконтактен термометър. Маската ще е задължителна. Ще се предоставят и калцуни и дезинфектанти.

Дарители, подкрепили тазгодишната кампания, са "Новартис" и "Рош". Според статистиката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), по данни на КОЦ-Пловдив от 2019 г., от рак на млечната жлеза страдат общо 1652 души. Новооткритите случаи през миналата година са на 90 жени и четирима мъже. Регистрираните случаи общо на рак са били 10 127, като за първи път е установена диагнозата на 874 души.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМ ГАРСОНИЕРА ПОД НАЕМ, 0886 228 259.

ДАВАМ ГАРСОНИЕРА ПОД НАЕМ, 0886 228 259.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438
Всички