Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

Адвокат д-р Николай Божилов: Масоните са добри хора!

  19.10.2020 08:42             
Адвокат д-р Николай Божилов:  Масоните са добри хора!

 

Изборът ми за Велик майстор е оценка и за родния ми Пазарджик

ПАЗАРДЖИК. Адвокат д-р Николай Божилов бе избран за Велик майстор на Обединената Велика ложа на България. На този най-висок пост в родното масонство юристът бе избран на проведеното на 10 октомври 2020 г. редовно годишно общо отчетно-изборно събрание на ОВЛБ. До момента  той бе Асистент Велик майстор на ОВЛБ. Избрани бяха новия състав на Съвета на великите сановници на ОВЛБ,  Председателите и членовете на Висшия братски съд и комисии на Ложата.

Николай Божилов е роден в Пазарджик, доктор на юридическите науки, бил е старши юрисконсулт в Териториална данъчна дирекция – София. Член на екип към Министерство на финансите за изготвяне на промени в Закона за събиране на държаните вземания, работил е като главен юрисконсулт на голяма банка, а пред 2000 г. основава адвокатско дружество с предмет на дейност данъчно право, вещно право, облигационно право и др. В периода 2014-2015 г. е съветник на Министъра на отбраната. За тайната организация, и не само, наша репортерка разговаря с адвокат Божилов.

- Д-р Божилов, какво е за Вас изборът Ви за Велик майстор на Обединената Велика ложа на България?

- Огромно признание и оценка, както за моята личност, така и за родния ми Пазарджик. Чест и удоволствие е за мен да бъда избран за Велик майстор на Обединената Велика ложа на България за следващите 3 години. Организацията, в която съм от 17 години, вече не е затворено общество. Нейните цели и действия са публично достояние. Тайнството й се крие само в ритуалите, градежите и храмовете. Целта на дейността ни е да сме в подкрепа на обществото и хората. Да съдействаме на държавните и общински институции, да помагаме на нуждаещите се. Горд съм, че представлявам България в организация с вековни традиции.

- Какво конкретно предвиждате да се случи в страната, в Пазарджик и региона?

- Предстои реализирането на нарочна програма в две основни насоки – национална и регионална. За родния си град и областта ще предложа интересни инициативи. Насочени са към решаването на важни необходимости в региона. Все още няма да ги оповестявам, защото са свързани с осигуряване и реализация на обществени фондове. За да станат факт те, водим разговори на национално и на международно ниво. След потвърждението за готовността им лично ще ги представя на пазарджишката общественост. Фондовете са насочени към образователната, социалната и културната сфери. Организирани са от Масонската ложа и ще се осъществяват с помощта на външни донори.

Важно е да се отбележи, че масонството не е оцветено в багрите на никоя политическа партия, както у нас, така и по света. Неговата дейност цели само едно, както вече споменах, подпомагане на държавните и общински институции за решаване на пролемите на хората. Досега сме го правили без да даваме гласност, но вече щесезнае как организацията помага и дава отговори на въпроси от полза на обществото.

- Хубаво е, че се отваряте към хората, защото тайната за съществуването на организацията ражда митовете, че масоните движат света. За други пък масоните са силно надценени и са обект на насмешка. Кои всъщност са масоните?

- Достойни мъже, които не кандидатстват, а биват поканени да станат членове. Нямат политически пристрастия, нито амбиции да ръководят каквото и да било в държавата или региона. Това ни е съхранило през вековете. Тази забрана е вписана в устава на организацията, която се стреми към духовно усъвършенстване, развитието ни е насочено навътре към душата, а не навън. С ритуалите и градежите се развиваме в областта на философията и други науки на познанието, за да ставаме все по-добри. Сред нашите редици за радост са едни от най-мъдрите и авторитетни хора в света. Потвърждение за това са 17-те министър-председатели на България по време на Третото българско царство. Всички са били масони, помагали за развитието на страната ни в началото на миналия век. Да припомним, че Алеко Константинов пътува до Чикаго и обратно с български левове със златно покритие, които са конвертируема световна валута. Брутният вътрешен продукт на България ни тогава е надвишавал многократно тези на страните на Балканите. Изнасяли сме селскостопанска продукция и произвоство в леката промишленост в цяла Европа. С тези факти потвърждавам тезата за ролята на наши авторитетни членове на Ложата, решавали проблемите на обществото и България.

- Кога точно решихте да напуснете Пазарджик и да се установите в столицата?

- Категорично никога не съм напускал емоционално родния си град. Тук живеят майка ми, сестра ми и племенникът ми. И сега водим с Вас по телефона този разговор от Пазарджик. Човек може да живее и да работи в определени периоди от живота си извън родното място, но той остава винаги свързан с корените си. Затова твърдя, че никога не съм напускал Пазарджик.

- Как се промени животът Ви на новото работно място като столичен адвокат?

- Промяната е единствено във възможността ми да прилагам по-широко практиката си на юрист. Защитих докторската си титла, това ме прави щастлив и уверен да тежа на мястото, което заемам. В кантората работят седем адвокати, част от които са университетски преподаватели. Радвам се на добра професионална реализация и какво по-хубаво от това! Духовното ми развитие през всичките 17 години в организацията на масоните ми помогна да съм това, което съм в момента. Имах честта 6 от тях да съм заместник на Великия майстор. Постът ми на Велик майстор на Обединената Велика ложа в България бе логичен избор, с който се гордея. Масоните са добри хора, между нас се обръщаме с думата „братя”. Е, да, табу остава информацията колко са масонските ложи в България и колко са членовете в тях. Но ние високо оценяваме добродетелите честност, почтеност и толерантност между хората. Все висши ценности за обществото. Наше задължение е да ги предаваме на другите. Всяка следваща година у нас и в Европа масонството става все по-авторитетно и се радва на обществена подкрепа.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички