Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Пазарджик

200 души са заложници на държавен капан, но изход май има

  19.10.2020 06:52             
200 души са заложници на държавен капан, но изход май има

ДРАГОР. „От петък започваме гражданско неподчинение. Ще блокираме отклоненията за Драгор и Ивайло откъм магистралата. Оставени сме на произвола! Това вече не се издържа!” Заканата е на живеещите около 200 души в 54-те апартамента на 4-етажния ведомствен блок на улица „Втора” №1. Те от години са попаднали в парадоксална черна дупка по отношение на водоснабдяването и канализацията. Купили навремето апартаментите от държавното предприятие „Информационни носители” и то осигурява водоподаването и канализацията (изградило е собствен водоизточник през 1989 г., заради амортизираната вопроводна система в Драгор). След това предприятието става частно и продължава да осигурява услугата. През 2011 г. по инициатива на тогавашният финансов министър Симеон Дянков излиза постановление, с което от 1 януари 2012 г. цената на кубик скача от 2 на 75 стотинки и едва в началото на 2016 г. цената е коригирана на 7 стотинки за 1 куб. м.

„След това безумно постановление водата скочи с 37,5 пъти. Ходих по всички инстанции.

През годините правех многократно постъпки пред различни органи и ведомства да получа лиценз

като ВиК-оператор, но така и не успявах. И след намалението на водата никой не се съгласи да ми дава водата по 2 стотинки, макар че аз я давам по толкова на хората, разказва пред „Знаме” членът на Съвета на директорите на „Информационни носители” и изпълнителен директор на „ММ Механикс” Ангел Чолаков. На три пъти се събирахме в КЕВР и накрая решиха, че трябва да ми дадат лиценз, за да ми таксуват водата по ниските тарифи като ВиК-оператор. Накрая обаче имаше рокади в Комисията и това пак не се случи. А в годините на високите цени трябваше да се плащат по 40 000 лева на година. Аз подозирах, че водата изтича от амортизираните тръби и ги подмених, както и тръбата на блока. Оказа се, че съм губил по 5000 кубика по 75 стотинки месечно от тази тръба. Вместо да реши проблема с хората, държавата ме осъди да платя 200 хиляди лева за тази вода заедно с лихвите.

Държавата ме глоби, защото изпълнявам задълженията на държавата и общината

Сега отидох при областния управител и му казах, че това не може да продължава. Спирам водата и хората остават на едно голо поле, защото държавата не може да ги водоснабдява. Община Пазарджик трябва да инвестира много голяма сума, защото трябва да направи цялостната канализация на селото, като включи и блока. Трябва да получа ВиК-лиценз или да се направи публично-частно партньорство, защото това не може да продължава така”, категоричен е Ангел Чолаков.

„Ние също от известно време пишем до всевъзможни институции, казват живеещите пред наш репортер. Те искат намеса на държавата и общината, защото си плащат данъците и имат право на вода и канал. След като канализацията им била спряна от предприятието, те се жалват по инстанции, че заустването на отпадъчни води е преустановено, но от МОСВ ги посъветвали да ангажират административно-наказателна отговорност на виновните лица. От Община Пазарджик на 3 октомври им отговарят, че въпросът не е от нейната компетентност и препраща преписката към ВиК-Пазарджик, а областният управител Стефан Мирев на 7 октомври назначава комисия за преустановяването на заустването с представители на Общината и ВиК-Пазарджик. Комисията трябва да извърши проверка и да проучи възможностите за възстановяване на дейностите по пречистване и отвеждане на отпадните води.

Светлинка в тунела

Късно в сряда обаче се видя, че изход може и да се намери. Протестът се отложи след като от Областна управа изпратиха до Генка Честименска, Цветелина Кънева и съседите им писмо, в което ги уведомяват, че след съгласуване между институциите и Областната управа, и Община Пазарджик, и ВиК-Пазарджик подкрепят „Информационни носители” да получи лиценз за ВиК-оператор.

„Говорихме с г-н Чолаков и той каза, че няма да ни спира водата. ОТтук насетне институциите ще работят за това КЕВР да издаде лиценза”, доволни са драгорци.

Както се казва, единението прави силата.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички