Други Регионът

Лабораторията на проф. Пасков ме формира като учен

  17.10.2020 06:48             
Лабораторията на проф. Пасков ме формира като учен
проф. Димитър Пасков

В Община Пещера учениците са в оживление заради учредения от „Биовет” АД ежегоден литературен конкурс в навечерието на Деня на народните будители. Много са пещерските будители , повече или по-малко известни. Сред популярните е проф. Димитър Пасков, за когото сме писали. Откривателят на нивалина обаче щеше да бъде незнаен за мнозина пещерци, ако не беше учителката Здравка Попова. Предлагаме неизвестна гледна точка към проф. Пасков с разказа на световноизвестния учен доц. Д-р Мария Спасова, която в последните 40 години се занимава с изследователска работа в Института по молекулярна биология на БАН и в Научния институт към Раковия мемориален център на името на Слоун и Кетъринг в Ню Йорк. Повече по темата можете да прочетете в новия книжен брой на вестник „Знаме”.

„Началото на моята професионална кариера като току-що завършила химия  органичен профил в Софийския университет е свързано с Катедрата по фармакология на Медицинска академия. Името на нейния ръководител Професор Пасков, когато постъпих там през 1967 година, вече беше известно с  внедрения в медицинската практика Нивалин, който стана и едно от българските лекарства, получили признание извън страната. Но името на проф. Пасков ми беше известно още и от моето детство в Пещера. Майка ми говореше за него като многообещаващ практикуващ лекар в града, спасил живота й в много критичен за нея момент. За  хората от нейното поколение, както и за техните потомци

в Пещера е останал и до днес трайният спомен за д-р Пасков като ценен и уважаван лекар,

който наред с по-старите лекари по това време д-р Цикалов, д-р Паликаров, д-р Минков, д-р Динков са допринесли много за здравеопазването в града.

В Катедрата по фармакология започнах работа в новосъздадената по идея на професор Пасков синтетична лаборатория с ръководител ст.н.с. Атанас Йовчев. Макар, че основната дейност на катедрата беше преподаване на фармакология и водене на упражнения за студентите от медицинския, стоматологичен и фармацевтичен факултет, както и следдипломно обучение на специализанти, в колаборация с „Фармахим” беше създадена тази синтетична лаборатория. Тя представляваше

малък модел на изследователските институти на сегашните големи фармацевтични корпорации

Задачите й бяха насочени в две направления: синтез на нови активни съединения с действие върху сърдечно-съдовата система и нови съединения с активност върху нервната система. Фармакологичната активност на новосинтезираните съединения в лабораторията се изследваше  от работещите по това време в катедрата фармаколози и аспиранти на професор Пасков: д-р Крушков, д-р Мицов, д-р Влахов, д-р Тодоров, д-р Спасов. Резултатите от тези изследвания са защитени с редица авторски свидетелства и са публикувани в български и международни списания. Резултат от тях са и два препарата Аминтон с приложение при хипотония и Пимадин със силно антикурарно действие, който се използва в анестезиологията. 

Под ръководството на професор Пасков в катедрата имаше и развито фитохимично направление. Извършваше се изолиране, идентифициране  и изследване механизма на действие на препарати от растителен произход. Освен Нивалин, друг такъв препарат е Цититонум, който намира приложение като

лекарство за отказване от тютюнопушенето

Информация за многобройните научните приноси на професор Пасков, неговата преподавателска и многостранна научноизследователска дейност, неговата роля като ръководител на аспиранти и в израстването на плеада учени-фармаколози може да се намери в обстойната статия на професор Влахов, публикувана в „Български медицински журнал”,  брой 1, 2019 г.

За нас, химиците, които започвахме професионалния си път под ръководството на ст.н.с. Атанас Йовчев в новосъздадената синтетична лаборатория, творческата атмосфера на катедрата по фармакология подържана от професор Пасков, семинарите и научните дискусии ни помогнаха да формираме траен вкус към медицинската химия и към търсенето на нови биологично активни средства. Тези три години дадоха насока и на моето професионално развитие - от Катедрата по фармакология, през аспирантура, хабилитиране, 20 години изследователска работа в Института по молекулярна биология на БАН и две десетилетия в Научния институт към Раковия мемориален център на името на Слоун и Кетъринг в Ню Йорк.

Казват, че човек оставя след себе си това, което е създал. А професор Пасков остави много след себе си: име на ценен практикуващ лекар; уважаван преподавател; многостранна научно-изследователска дейност; препарати за лекарската практика, някои от които, като Нивалин, с признание извън страната; ментор на плеяда от академично реализирани фармаколози и име голям и достоен български учен.”

Доц. д-р Мария СПАСОВА, София


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички