Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други Регионът

Лабораторията на проф. Пасков ме формира като учен

  17.10.2020 06:48             
Лабораторията на проф. Пасков ме формира като учен
проф. Димитър Пасков

В Община Пещера учениците са в оживление заради учредения от „Биовет” АД ежегоден литературен конкурс в навечерието на Деня на народните будители. Много са пещерските будители , повече или по-малко известни. Сред популярните е проф. Димитър Пасков, за когото сме писали. Откривателят на нивалина обаче щеше да бъде незнаен за мнозина пещерци, ако не беше учителката Здравка Попова. Предлагаме неизвестна гледна точка към проф. Пасков с разказа на световноизвестния учен доц. Д-р Мария Спасова, която в последните 40 години се занимава с изследователска работа в Института по молекулярна биология на БАН и в Научния институт към Раковия мемориален център на името на Слоун и Кетъринг в Ню Йорк. Повече по темата можете да прочетете в новия книжен брой на вестник „Знаме”.

„Началото на моята професионална кариера като току-що завършила химия  органичен профил в Софийския университет е свързано с Катедрата по фармакология на Медицинска академия. Името на нейния ръководител Професор Пасков, когато постъпих там през 1967 година, вече беше известно с  внедрения в медицинската практика Нивалин, който стана и едно от българските лекарства, получили признание извън страната. Но името на проф. Пасков ми беше известно още и от моето детство в Пещера. Майка ми говореше за него като многообещаващ практикуващ лекар в града, спасил живота й в много критичен за нея момент. За  хората от нейното поколение, както и за техните потомци

в Пещера е останал и до днес трайният спомен за д-р Пасков като ценен и уважаван лекар,

който наред с по-старите лекари по това време д-р Цикалов, д-р Паликаров, д-р Минков, д-р Динков са допринесли много за здравеопазването в града.

В Катедрата по фармакология започнах работа в новосъздадената по идея на професор Пасков синтетична лаборатория с ръководител ст.н.с. Атанас Йовчев. Макар, че основната дейност на катедрата беше преподаване на фармакология и водене на упражнения за студентите от медицинския, стоматологичен и фармацевтичен факултет, както и следдипломно обучение на специализанти, в колаборация с „Фармахим” беше създадена тази синтетична лаборатория. Тя представляваше

малък модел на изследователските институти на сегашните големи фармацевтични корпорации

Задачите й бяха насочени в две направления: синтез на нови активни съединения с действие върху сърдечно-съдовата система и нови съединения с активност върху нервната система. Фармакологичната активност на новосинтезираните съединения в лабораторията се изследваше  от работещите по това време в катедрата фармаколози и аспиранти на професор Пасков: д-р Крушков, д-р Мицов, д-р Влахов, д-р Тодоров, д-р Спасов. Резултатите от тези изследвания са защитени с редица авторски свидетелства и са публикувани в български и международни списания. Резултат от тях са и два препарата Аминтон с приложение при хипотония и Пимадин със силно антикурарно действие, който се използва в анестезиологията. 

Под ръководството на професор Пасков в катедрата имаше и развито фитохимично направление. Извършваше се изолиране, идентифициране  и изследване механизма на действие на препарати от растителен произход. Освен Нивалин, друг такъв препарат е Цититонум, който намира приложение като

лекарство за отказване от тютюнопушенето

Информация за многобройните научните приноси на професор Пасков, неговата преподавателска и многостранна научноизследователска дейност, неговата роля като ръководител на аспиранти и в израстването на плеада учени-фармаколози може да се намери в обстойната статия на професор Влахов, публикувана в „Български медицински журнал”,  брой 1, 2019 г.

За нас, химиците, които започвахме професионалния си път под ръководството на ст.н.с. Атанас Йовчев в новосъздадената синтетична лаборатория, творческата атмосфера на катедрата по фармакология подържана от професор Пасков, семинарите и научните дискусии ни помогнаха да формираме траен вкус към медицинската химия и към търсенето на нови биологично активни средства. Тези три години дадоха насока и на моето професионално развитие - от Катедрата по фармакология, през аспирантура, хабилитиране, 20 години изследователска работа в Института по молекулярна биология на БАН и две десетилетия в Научния институт към Раковия мемориален център на името на Слоун и Кетъринг в Ню Йорк.

Казват, че човек оставя след себе си това, което е създал. А професор Пасков остави много след себе си: име на ценен практикуващ лекар; уважаван преподавател; многостранна научно-изследователска дейност; препарати за лекарската практика, някои от които, като Нивалин, с признание извън страната; ментор на плеяда от академично реализирани фармаколози и име голям и достоен български учен.”

Доц. д-р Мария СПАСОВА, София


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички