Други Пазарджик

Ваня Иванова отваря сърцата ни с въздействащ календар

  17.10.2020 06:45             
Ваня Иванова отваря сърцата ни с въздействащ календар

Нека „Най-доброто се вижда със сърцето” да е поучителна, а не благотворителна кампания, казва фризьорката с рекорда „Гинес”

ПАЗАРДЖИК. Календар ще разнася посланието на добротворството вместо традиционния концерт на 4 декември (датата, на която през 2016-а пазарджишката майсторка на ножиците направи постижение за „Гинес” с 330 вдигнати коси за 8 часа, б.р.). Това обяви фризьорката Ваня Иванова през седмицата, когато в двора на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт учениците с нейна помощ засадиха три японски вишни. Цифрата е символична, но не от вчера Ваня вплита символите, за да ни въздейства и направи съпричастни към различни добри каузи.

В последните три години каузата е ясна

– апотеозът на кампанията „Най-доброто се вижда със сърцето” е декемврийският концерт, с който се събират пари за дръвчета, традиционно посаждани на 22 април - Деня на Земята. Заради пандемията обаче концерт няма да има, а доброто ще се предава посредством календар. В него модели ще са ученици от Икономиката и столичната Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия”, където Ваня е лектор. С по-голямата част от парите ще се закупят фиданки за двете училища, а с останалите – тренировъчни глави за столичната гимназия. Учениците-модели обаче трябва да направят така, че календарът да отвори сърцата ни за невидимото „най-добро” и да бъде прозорец към надеждата, независимо дали ще е окачен в офиса, дома или залата.

Може ли обаче един календар да оправдае такива очаквания?

Ваня се усмихва и издава някои тайни.

„Децата са ентусиазирани и календарът ще бъде чудесен, сигурна съм.

Те ще станат лицата на тази кампания, но ще ги „изтезаваме”, защото това е цената, когато си под прожекторите. Ще „изтезаваме” три момичета от Икономиката – на едната ще се прави нещо по тоалета, на другата – прическата, на третата – гримът. Софийски деца ще работят по косите и на лента със снимки ще покажем този „бекстейдж”. Други две момичета-близначки от пазарджишкото училище ще са на календара. Едната ще бъде антипод на другата. Едната цветна, сияеща, нагримирана, красива, а другата – дрипава, сива, мръсна и страшна…

На такова момиче нашата планета заприличва все повече от ден на ден!

А на заден план ще се снима един много популярен в национален мащаб изпълнител, чието име засега ще запазя в тайна. Посланието е ясно, но бъдете сигурни, че то ще бъде и много силно и въздействащо. Надявам се на подкрепа за купуването и разпространението на календара, а ако някой иска да удари едно рамо като помогне за изработването, е добре дошъл”, казва Ваня Иванова.

Тя е лектор в столичната гимазия „Княгиня Евдокия” и съвсем не го прави заради символичния хонорар.

„Бяха ме поканили като част от кампанията „Успели българи дават личен пример” да се срещна с децата и да говорим по темата „Защо искам да остана в България?”. Децата ме слушаха в захлас. После ме поканиха да говоря и като фризьор, а директорката на училището г-жа Мариета Гигова ми предложи да съм лектор на граждански договор.

Очарована съм заради децата

Миналата седмица ги помолих да ми напишат какво е за тях фрпизьорството, защоискат да станат фризьори и какво очакват от тази професия. Отговорите им ме трогнаха. Едно от момчетата написа, че иска да стане фризьор, за да си подобри финансовия статус и така да може да помага на деца без родители. Друго написа, че това е негова мечта от малък и бизнес за бъдещето. Казват, че това е изкуство, което те вади от сивотата, и те искат да създават красота. Те искат, но се нуждаят от тренировъчни глави за правене на прически. И заедно ще им помогнем”, убедена е фризьорката.

Тя избягва думата „благотворителна”, когато говори за кампанията

„Не искам да говоря за благотворителност – всеки от нас безвъзмездно прави или дава нещо, за да се случи добротворческата кампания „Най-хубавото се вижда със сърцето”. Ти си купуваш билет за концерт с благотворителна цел, но получаваш шоуто, което си очаквал. Преди това обаче най-вероятно си направил много други мили жестове безвъзмездно и за тази кампания, и по други поводи. Това е добротворчество. Искам все повече хора да се замислят как да направим така, че около нас да бъде по-чисто, приветливо и красиво. Искам да ангажирам децата, защото те са нашето бъдеще, но важно е чрез децата

всички ние да осъзнаем как не само едно засадено дръвче иска любов, грижи и търпение

- нали животът около нас се крепи на тези простички думи. В този смисъл кампанията не е благотворителна, а поучителна. Но поуката е за всеки от нас”, казва Ваня.

В Икономиката ученици коментираха пред „Знаме”, че ако немалко техни съученици се стремят да пазят природата, картината в кварталите им е различна – много от съседите пет пари не дават и дори замърсяват околната среда. Затова те показват с три японски вишни нагледно какво трябва да се прави.

А ние очакваме календара на 4 декември. На друг един неин календар преди време, някой запитал Ваня: „Хм, не разбирам защо си булка, обута с кубинки?”, а тя отговорила: „Ако булката беше на токчета, според Вас дали може да изкачи някой връх?”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ДАВАМ ГАРСОНИЕРА ПОД НАЕМ, 0886 228 259

ДАВАМ ГАРСОНИЕРА ПОД НАЕМ, 0886 228 259
Всички