Други

В Деня на българските ВВС: Почитаме двама летци-герои, единият няма паметник

  16.10.2020 06:42             
В Деня на българските ВВС:  Почитаме двама летци-герои, единият няма паметник

 

Атанас Кръстев и Цвятко Марков загиват, бранейки родното небе

ВИНОГРАДЕЦ-ПОПИНЦИ. Днес е Денят на българските военновъздушни сили, защото на тази дата през 1912 г. пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев извършват първата в света бомбардировка от въздуха – над Одрин. Днес сме забравили времето, когато родната авиация пишеше история и водим дебати за новозакупените изтребители F-16. Но трябва да помним, че две села в нашата област са дали двама герои, загинали в бой за българското небе, припомнят от областната организация на Съюза на ветераните от войните (ООСВВ). На 18 юли, в навечерието на рождения му ден, бе открит паметникът на подофицер Атанас Кръстев в родния му Виноградец (тогава Карамусал). Произведеният посмъртно в офицер летец-изтребител и дарен с военно отличие „За храброст“-IV степен II клас загива при боен полет по време на бомбардировките на София от американски и английски самолети на 17 април 1944 г.

„Изказваме огромната си признателност и благодарност към хората, които

в продължение на 7 години работиха по издигането на паметника, въпреки спънките,

които някои хора им правеха. Благодарности към покойната Атанаска Попева, председателя на инициативния комитет за паметника Благо Караджов, Васил Гущеров, Иво Крушаров и Спас Терзов. Благодарности и към дарителя за паметника от Виноградец, който пожела да остане анонимен, затова няма да кажем името му”, заявиха пред „Знаме” председателят на ООСВВ Петко Генуров и членът на организацият ао.р. кап. Васил Шушнев. Те припомниха, че Атанас Кръстев е роден на 19 юли 1920 г. и за разлика от брат си и сестра си той не поема по пътя на медицината. Завършва Столарското училище в с. Долна баня. В казармата постъпва във Въздушните войски, а оттам – в Пилотското училище в Казанлък. В Ямбол е определен за взводен командир в Школата за аеромонтьори. През септември 1943 г. подофицер Кръстев е изпратен в изтребителната школа в с. Долна Митрополия и в края на същата година е приведен на военна служба в 6-и изтребителен полк в Карлово и зачислен към 2/6 изтребителен орляк. От края на февруари 1944 г. подофицер Атанас Кръстев

започва да изпълнява бойни задачи

с френските изтребители „Девоатин-520“ и германските „Месершмит-109Г“.

На 17 април 1944, точно в 12,00 ч, от летище Враждебна излитат 18 самолета от 2/6 изтребителен орляк, водени от орлячния командир капитан Николай Бошнаков. Сред излетелите с два „Девоатин“-а са подпоручик Веселин Рачев-водач и подофицер Атанас Кръстев-воден, които са свалени и загиват в смъртоносна схватка с противниковите изтребители П-51 „Мустанг“. „Девоатин“-ът на подофицер Атанас Кръстев пада при с. Лесново, община Елин Пелин. Погребан е в родното си село.

Близко до това място пада и друг герой-летец, комуто сме в дълг

Цвятко Марков Загорски е роден в Попинци на 17 февруари 1916 г. Той не помни баща си, а баща му никога не го е виждал - загива през Първата световна война. Цвятко първоначално учи в родното си село, а след това в училище за сираци от войната в Стара Загора. През 1936 г. като войник е изпратен в Аеропланното училище в Казанлък. Фелдфебел Цвятко Загорски служи в Божурище, Марино поле, Бургас и отново в Божурище. Той участва в отбраната на София от съюзническите нападения и изпълнява 21 бойни задачи, участва в 7 въздушни боя, сваля един самолет В-17 и поврежда още един. На 24 юни 1944 г. 800 самолета, от които 600 бомбардировача и 200 изтребители извършват поредните бомбени удари над румънския град Плоещ. Над територията ни те са пресрещнати от 23 самолета „Месершмит -109G” , които успяват да свалят 4 бомбардировача. Това е и прощалната въздушна победа на фелдфебел Цвятко Загорски. Двутелите изтребители от съюзническата авиация успяват да го откъснат от основната група и след кратък бой машината му е ударена в горния резервоар. Възпламенява се и горящите и останки се посипват в района на селата Априлово, Гайтанево и Новоселци, както днес е името на град Елин Пелин.

„Трябва да има паметник на Цвятко Загорски

и той трябва да е аналогичен с този на Атанас Кръстев. Дължим му го”, категорични са ветераните.

А племенницата на героя, учителката Пенка Загорска, е написала вълнуващо стихотворение за него. За момчето, което мечтало „да стигне облачето бяло, да се издигне до звездите”, и момъкът, който „като орлите се научил, криле разперил в небесата”, за да пуска малко писъмце „кога над село прелетявал”. Тя пише:

„Най-смелите загиват в боя.

Прострелял го врагът неканен,

завинаги тапуснал стро.

Завинаги, но не забравен.”

Ангел АНАТОЛИИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички