Регионът

Туристическо дружество „Бунай“ чукна 90-годишен юбилей

  18.10.2020 06:37             
Туристическо дружество „Бунай“ чукна 90-годишен юбилей

Дори 97-годишният дядо Петко още ходи на походи - задели 100 лева от пенсията си за дружеството

ПАНАГЮРИЩЕ. Туристическо дружество „Бунай“ отпразнува 90 години от създаването си, а тържественото събитие се проведе в местността Средния гьол в любимата Средна гора. Празникът предшестваше провеждането на годишното отчетно събрание (то мина тази сряда и на него бяха сменени четирима членове на петчленния Управителен съвет) и на него председателят Иван Вакарелов показа не особено розова, а реалистична и леко мрачна картина, която

с няколко думи може да се обобщи като „Трябва да излезем от тунела!”

Затова и ръководството е запретнало ръкави. По отношение на базата, до края на годината хижа „Кръстьо Чолаков“ ще стане собственост на туристическото дружество. „Това е първото действие в тази посока. Второто, по което работим е свързано с писмото на БТС, според което на дружеството се предава хижа „Павел Делирадев“, което означава, че ще трябва да бъде сключен троен договор между ТД“Бунай“, БТС и наемател, който предстои да бъде определен. От следващата година, ако се отворят проектите, имаме желание за другите две хижи „Оборище“ и „Райна Княгиня“, които също са в отчайващо състояние“, каза Вакарелов по време на празника. Пред „Знаме” той сподели, че място за помайване няма и трябва да се работи усилено за каузата на туризма.

„Хубаво е, че през Седмицата на мобилността, която мина преди дни, се включиха много хора – над 100 души, включително много млади колоездачи (ТД „Бунай” прави два лъча – пешеходен и колоездачен, б.р.). Иначе в редиците на нашето дружество младите хора са по-малко, а подрастващите се броят на пръсти – но пък имаме деца на 7 години, на 11, на 15. Членовете ни са малко над 100”, усмихва се Иван Вакарелски.

Най-възрастният турист на „Бунай” е дядо Петко Узунов, който през януари ще навърши 97 години

Миналата година той направил няколко излета, а сега изминал седемте километра от Панагюрски колонии до мястото на празника по повод 90-годишнината.

„Дядо Петко е с бодър дух и вик: „Нищо не ме боли!” Сега за Петковден почерпи всички ни и беше трогателно, когато извади 100 лева и каза: „За дружеството ги давам!” Отделно обяви, че тортата за новогодишното празненство ще бъде от него”, разказва не без вълнение председателят на ТД „Бунай”. Панагюрските туристи използват всяка събота и неделя, за да правят походи по близки и далечни маршрути. Сега десетина любители на водния туризъм възнамерявали

да отидат с лодки на язовир „Тополница”,

но заради малкото вода там най-вероятно ще поемат към язовир „Батак”.

„Имаме секция за воден туризъм, сега развиваме и колоездачния туризъм и желаещи има. Ръководител на колоездачната секция е Иван Митовски, на когото възлагаме големи надежди и вярваме, че ще оправдае очакванията. Това е едив 62-годишен учител по история и философия, който обаче е „железен” атлет. За съжаление сега пропусна маратона, защото бе много натоварен в училище. Иван Митовски сега се дипломира в НСА, но любопитен факт е, че

заради него преди време са открили специалността „Триатлон” във ВИФ „Георги Димитров”

Имаме много работа за вършене, но имаме и желание”, прибавя Иван Вакарелов. По време на събранието тази седмица бяха наградени със значки, грамоти и предметни награди туристите, които не можаха да дойдат на празника. А на самия празник юбилярите бяха поздравени с песни от група “Радеан“ при НЧ“Виделина-1865“ с ръководител Анета Калпакова и вокална група “Китка“ с ръководител Красимира Тодорова, която бе и водеща на празничното събитие. Поздравителни адреси бяха изпратили от УС на БТС и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, получиха личен поздрав и от председателя на Общинско пчеларско сдружение „Акация“ Стоимен Чуклев. По случай юбилея награди получиха десетки заслужили туристи, а Соня Говедарова бе удостоена с най-високото отличие на БТС „Медал Алеко”. Значки „Отличник“ на БТС получиха Соня Славкова, Васил Шиваров, Дончо Раленеков и Иван Белишки, отличие „Заслужил турист- ветеран“ на БТС получиха Петко Узунов на 97 години и Стоян Михов на 76 години. С грамота от БТС за активна туристическа дейност бяха удостоени Петя Гандурова и Патьо Бътовски. За здраве бе насипан курбан и всички се веселиха на хорото… Мястото на юбилея не бе избрано случайно, защото бе отбелязана и 20-годишнината от изграждането на туристическата чешма тук, съградена от Патьо Бътовски, Лука Муховски, Делчо Арбалиев и Иван Тушлеков.

Всички си спомниха за проф. д-р Лъчезар Цоцорков

и за активното подпомагане за организационното и финансово укрепване на дружеството и като председател, и като почетен председател. И го споменаха и за това, че като председател на фондация „Цоцорков род” е построил над 70 чешми в Панагюрска община.

През 1919г. се правят първите опити за създаване на туристическо дружество, а от запазени документи е видно, че в Панагюрскта гимназия е съществувал клон на юношески туристически съюз под ръоводството на учителите Стефан Деянов и Никола Узунов. На 15 май 1930 г. е учредено ТД „Бунай” на името на най-високия връх в района. Това е записано върху кориците на архивна папка и е видно от преписка с околийския полицейски началник, както и от молбата на дружеството за регистрация, пише в книгата си „Поглед към историята на туристическо дружество „Бунай”-град Панагюрище” Александър Георгиев. За химн на дружеството е приет популярният марш на панагюрските туристи „Бунай”, сътворен през 1926 г. по текст на Недьо Горинов и музика на учителя Петър Спиридонов.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички