Регионът

Туристическо дружество „Бунай“ чукна 90-годишен юбилей

  18.10.2020 06:37             
Туристическо дружество „Бунай“ чукна 90-годишен юбилей

Дори 97-годишният дядо Петко още ходи на походи - задели 100 лева от пенсията си за дружеството

ПАНАГЮРИЩЕ. Туристическо дружество „Бунай“ отпразнува 90 години от създаването си, а тържественото събитие се проведе в местността Средния гьол в любимата Средна гора. Празникът предшестваше провеждането на годишното отчетно събрание (то мина тази сряда и на него бяха сменени четирима членове на петчленния Управителен съвет) и на него председателят Иван Вакарелов показа не особено розова, а реалистична и леко мрачна картина, която

с няколко думи може да се обобщи като „Трябва да излезем от тунела!”

Затова и ръководството е запретнало ръкави. По отношение на базата, до края на годината хижа „Кръстьо Чолаков“ ще стане собственост на туристическото дружество. „Това е първото действие в тази посока. Второто, по което работим е свързано с писмото на БТС, според което на дружеството се предава хижа „Павел Делирадев“, което означава, че ще трябва да бъде сключен троен договор между ТД“Бунай“, БТС и наемател, който предстои да бъде определен. От следващата година, ако се отворят проектите, имаме желание за другите две хижи „Оборище“ и „Райна Княгиня“, които също са в отчайващо състояние“, каза Вакарелов по време на празника. Пред „Знаме” той сподели, че място за помайване няма и трябва да се работи усилено за каузата на туризма.

„Хубаво е, че през Седмицата на мобилността, която мина преди дни, се включиха много хора – над 100 души, включително много млади колоездачи (ТД „Бунай” прави два лъча – пешеходен и колоездачен, б.р.). Иначе в редиците на нашето дружество младите хора са по-малко, а подрастващите се броят на пръсти – но пък имаме деца на 7 години, на 11, на 15. Членовете ни са малко над 100”, усмихва се Иван Вакарелски.

Най-възрастният турист на „Бунай” е дядо Петко Узунов, който през януари ще навърши 97 години

Миналата година той направил няколко излета, а сега изминал седемте километра от Панагюрски колонии до мястото на празника по повод 90-годишнината.

„Дядо Петко е с бодър дух и вик: „Нищо не ме боли!” Сега за Петковден почерпи всички ни и беше трогателно, когато извади 100 лева и каза: „За дружеството ги давам!” Отделно обяви, че тортата за новогодишното празненство ще бъде от него”, разказва не без вълнение председателят на ТД „Бунай”. Панагюрските туристи използват всяка събота и неделя, за да правят походи по близки и далечни маршрути. Сега десетина любители на водния туризъм възнамерявали

да отидат с лодки на язовир „Тополница”,

но заради малкото вода там най-вероятно ще поемат към язовир „Батак”.

„Имаме секция за воден туризъм, сега развиваме и колоездачния туризъм и желаещи има. Ръководител на колоездачната секция е Иван Митовски, на когото възлагаме големи надежди и вярваме, че ще оправдае очакванията. Това е едив 62-годишен учител по история и философия, който обаче е „железен” атлет. За съжаление сега пропусна маратона, защото бе много натоварен в училище. Иван Митовски сега се дипломира в НСА, но любопитен факт е, че

заради него преди време са открили специалността „Триатлон” във ВИФ „Георги Димитров”

Имаме много работа за вършене, но имаме и желание”, прибавя Иван Вакарелов. По време на събранието тази седмица бяха наградени със значки, грамоти и предметни награди туристите, които не можаха да дойдат на празника. А на самия празник юбилярите бяха поздравени с песни от група “Радеан“ при НЧ“Виделина-1865“ с ръководител Анета Калпакова и вокална група “Китка“ с ръководител Красимира Тодорова, която бе и водеща на празничното събитие. Поздравителни адреси бяха изпратили от УС на БТС и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, получиха личен поздрав и от председателя на Общинско пчеларско сдружение „Акация“ Стоимен Чуклев. По случай юбилея награди получиха десетки заслужили туристи, а Соня Говедарова бе удостоена с най-високото отличие на БТС „Медал Алеко”. Значки „Отличник“ на БТС получиха Соня Славкова, Васил Шиваров, Дончо Раленеков и Иван Белишки, отличие „Заслужил турист- ветеран“ на БТС получиха Петко Узунов на 97 години и Стоян Михов на 76 години. С грамота от БТС за активна туристическа дейност бяха удостоени Петя Гандурова и Патьо Бътовски. За здраве бе насипан курбан и всички се веселиха на хорото… Мястото на юбилея не бе избрано случайно, защото бе отбелязана и 20-годишнината от изграждането на туристическата чешма тук, съградена от Патьо Бътовски, Лука Муховски, Делчо Арбалиев и Иван Тушлеков.

Всички си спомниха за проф. д-р Лъчезар Цоцорков

и за активното подпомагане за организационното и финансово укрепване на дружеството и като председател, и като почетен председател. И го споменаха и за това, че като председател на фондация „Цоцорков род” е построил над 70 чешми в Панагюрска община.

През 1919г. се правят първите опити за създаване на туристическо дружество, а от запазени документи е видно, че в Панагюрскта гимназия е съществувал клон на юношески туристически съюз под ръоводството на учителите Стефан Деянов и Никола Узунов. На 15 май 1930 г. е учредено ТД „Бунай” на името на най-високия връх в района. Това е записано върху кориците на архивна папка и е видно от преписка с околийския полицейски началник, както и от молбата на дружеството за регистрация, пише в книгата си „Поглед към историята на туристическо дружество „Бунай”-град Панагюрище” Александър Георгиев. За химн на дружеството е приет популярният марш на панагюрските туристи „Бунай”, сътворен през 1926 г. по текст на Недьо Горинов и музика на учителя Петър Спиридонов.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички