Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Пазарджик

Тодор Попов към младите хора на Пазарджик: „Вие сте бъдещите управленци на общината“

  12.10.2020 16:09             
Тодор Попов към младите хора на Пазарджик: „Вие сте бъдещите управленци на общината“

 

Община Пазарджик, Общински съвет и четири пазарджишки училища ще си партнират по проект за практическо гражданско образование

 

Символични копия на първото издание на Закона за общините и градското управление от 1882-ра година и първия печат на кмета и на председателя на Градския съвет на Пазарджик, предоставени от Държавен архив – Пазарджик, получиха кметът на Пазарджик Тодор Попов и председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев. В Деня на българската община, на тържественото заседание на Общинския съвет, четирима председатели на ученическите организации в Пазарджик, дванадесетокласничките Цветелина Ангелова от Гимназия „Аксаков“, Евгения Абаджиева от ЕГ „Бертолт Брехт“, Верда Хюсеин от Средно училище „Георги Брегов“ и Велина Петрова от Професионална гимназия по икономика и мениджмънт поднесоха своя подарък и благодариха за партньорство на двете институции за изпълнението на проекта по Гражданско образование „Аз, Гражданинът!“. 

„Радвам се, че в нашата община има активни млади хора, които искат и ще могат да се запознаят с работата на администрацията и на общинския съвет. Вие сте бъдещите управленци на общината, ще взимате решения, ще реализирате политики и е много добре, че се интересувате и ще се учите на практика как става това. Защото, за да си добър в управлението, трябва да го познаваш и да имаш тази искра, която да те кара да си постоянен и последователен в работата, която вършиш.“, обърна се към председателите на ученическите организации кметът Тодор Попов.

„Имате възможност да се включите в дебатите за развитие на мястото, в което живеем, като активни граждани на общината, с конкретна позиция по конкретни теми. Колкото и тривиално да звучи, ще повторя, че точно вие – младите хора сте бъдещето.“, подчерта кметът Попов.

Участието в тържественото заседание на Общинския съвет на учениците от четирите пазарджишки училища е част от пилотен проект „Аз, Гражданинът!“, който се реализира от фондация „Софийска платформа“ и партньори и има за цел да се сформира Младежки общински парламент, като част от глобалната програма „Европа като общност на граждани“ или практическо обучение по Гражданско образование.

За участие са избрани четири пазарджишки училища: ПГ „Иван С. Аксаков“ – Пазарджик, Професионална гимназия по икономика и мениджмънт – Пазарджик, ЕГ „Бертолт Брехт“ – Пазарджик и СУ „Георги Брегов“ – Пазарджик.

На 17 ноември – Международен ден на ученика, в четирите училища в Пазарджик ще се проведат преки ученически избори, в които учениците сами ще изберат своите представители в Младежкият общински парламент, а ученическата им избирателна комисия ще реши дали в гласуването ще се включат и учителите им. 

Така пряко участие ще вземат над 50 ученици и 10 учители, като учениците ще влязат в ролята на общински съветници и изпълнителна власт (кмет, зам.-кмет, директор на дирекция).

В края на проекта ще се проведе и пряка симулация на Редовно заседание на Общински съвет, като младежите ще имат възможност да предложат две инициативи за изпълнение от местната власт. Преди това ще се запознаят с работата на администрацията, на общинските съветници, комисиите, ще проведат открити приемни и ще изработят проекти на решения. Като дейност в проекта е заложено и изработване на практически наръчници за активно гражданско поведение.

С участието си в проекта, учениците от училищата ще придобият практически занятия по Гражданско образование. Одобрен и финансиран е от „Софийска платформа“ и международни партньори.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички