Понеделник, 08 Фев 2021
 
Крими Регионът

Разследват за фалшива диплома шефа на МБАЛ „Велинград”

  09.10.2020 15:10             
Разследват за фалшива диплома шефа на МБАЛ „Велинград”

Под въпрос е истинността на диплом на управителя на МБАЛ „Велинград”. Две седмици след като срещу д-р Жеко Чешмеджиев започна разследване за източване на НЗОК чрез професионални сертификати на лекари от болницата, се оказа, че има сериозен проблем и с удостоверението за продължаваща квалификация по здравен мениджмънт, информира „Здраве.нет“. Според Закона за лечебните заведения без него д-р Чешмеджиев не може да заема поста на управител на болница. Документът може да се види и прочете в Търговския регистър, а към него има придружаваща декларация, подписана от директора на велинградската болница за истинността на документа. От официално писмо на Българския лекарски съюз обаче става ясно, че на д-р Жеко Чешмеджиев не е издавано подобно удостоверение. В писмото на БЛС се уточнява, че съсловната организация не провежда, а само регистрира форми на продължаващо медицинско обучение на лекарите. „Пред БЛС няма предоставено удостоверение за завършено обучение от д-р Жеко Чешмеджиев в областта на здравния мениджмънт“, пише главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов. Това означава, че д-р Чешмеджиев заема незаконно поста на управител на МБАЛ - Велинград.

От медицинските университети в Пловдив и София, които са посочени като издали документите, категорично отричат лекарите да са преминавали цитираните курсове и да са им издавани сертификати за тях.

Предоставянето на документи с невярно съдържание пък носи наказателна отговорност и вероятно прокуратурата във Велинград ще поиска отстраняването му от длъжност, повдигайки обвинения. Запознати твърдят пък, че за подобно нарушение е практика Българският лекарски съюз да отнеме правата на д-р Чешмеджиев. Процедурата при такива случаи е сигналите и документите да се разгледат от Комисията по професионална етика на съответната регионална лекарска колегия, която взима решение за евентуална санкция. Най-тежката е отнемането на правото за упражняване на професията. Ако се стигне до такова наказание, то се препотвърждава от председателя на БЛС.

За втори път в разстояние на дни болницата във Велинград е обект на проверка за фалшиви сертификати. Първо това бяха отделни лекари, гарантирали с фалшиви сертификати, че са минали специализирани курсове. Чрез тези „документи“ обаче е била източвана здравната каса със сключване на договори за клинични пътеки.

 (Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички