Други Пазарджик

Единственият вентролог в България гостува отново в Пазарджик със стендъп комедията „Образцов дом”

  11.10.2020 06:03             
Единственият вентролог в България гостува отново в Пазарджик със стендъп комедията „Образцов дом”

Взимайки куклата в ръце, започваш да гледаш през нейните очи и виждаш света по друг начин, казва Димитър Иванов

Тази неделя (11 октомври) Димитър Иванов - Капитана и Бай Тъньо се завърнаха в Пазарджик с новия си спектакъл - "Образцов дом". Представлението бе играно в Младежкия дом.

По образование и професия Димитър Иванов е актьор. В момента играе в столичния Куклен театър. Стендъп комик и вентролог (единственият в България) е от 3 години.

- Станах такъв благодарение на моите съдружници, съмишленици и приятели от Хаштаг Студио - Бургас. Това са едни млади момчета, с които работя и правим вече второ турне - пояснява актьорът.

Димитър Иванов има

два стендъп комик спектакъла

зад гърба си.

Първият е "Беше ми столично", с него също е гостувал в Пазарджик. Обещава да има и трети. Освен това е написал няколко пиеси и драматизации за театър.

За "Образцов дом" актьорът казва:

- Разглеждаме различни теми, свързани с дома -

как се отглежда дете в България,

какви са предизвикателствата, когато искаш да създадеш семейство, ежедневни неща, пред които всеки един от нас се изправя, но погледнати през призмата на хумора.

През цялото време търсим отговори на въпросите: "Кое прави един дом образцов?", "С какво да заслужиш тази табела?", "И дали има значение дали домът ти е образцов, ако имаш семейство, с което се обичате?". Целта е да накараме зрителите да се замислят, да не е само смях без смисъл.

Вентролог е човек, който може да говори, без да си мърда устните,

обяснява Димитър Иванов. Не крие, че е трудно.

- Цял живот си се учил да говориш по един начин и изведнъж трябва да започнеш да го правиш по друг. Постоянно се усъвършенстваш. Импровизацията е голямо предизвикателство. Всеки текст трябва да е сдъвкан над 200-300 пъти, за да го направиш максимално изчистено. Непрестанна работа цял живот е.

Но пък на хората им е интересно. Наистина е ефектно, когато се получи правилната химия между теб и куклата.

С вентрологията образът става толкова жив,

че зрителите престават да си дават сметка, че ти водиш тази кукла. Така се случи с Бай Тъньо - възприемат го като отделна личност. И много често си говорят за него, сякаш е истински.

- Същността на вентрологията е работа с куклата - подчерта многократно актьорът. - А докато карах курсовете, колеги от други държави останаха силно впечатлени от българската школа за актьорско майсторство за куклен театър - че се отделят цели 4 години на това обучение, че има различни подспециалности (сценография за куклен театър, режисура за куклен театър, драматургия и т. н.). Благородно ни завиждаха, така да се каже. Дано това наше постижение да се запази и в бъдеще.

На въпроса дали има реализация за куклените актьори, Димитър Иванов бе категоричен:

- Има,

ако си достатъчно упорит

Аз съм живият пример. Не мога да кажа, че съм супер реализиран, но правя това, което искам, и успявам да се издържам с него. Никога не съм чакал наготово. Дори за спектаклите, които играя в театъра, аз съм писал драматургията или самата пиеса. Човек трябва да е активен. Ако искаш да си успял, действаш. Ако искаш да си артист, правиш го сам, ако искаш да си изпълнител, чакаш режисьорът да те покани и тогава го правиш. Аз не съм изпълнител, възприемам се за артист.

Според Димитър Иванов, работата с кукли дава много:

- Дава ти възможност да погледнеш нещата отстрани, през друг образ. Както драматичните артисти

влизат в различни образи и могат да мислят и да видят света през тях, така е и с куклата

Взимайки я в ръцете си, ти започваш да гледаш през нейните очи, започваш да виждаш света по друг начин, благодарение на което пък живееш няколко живота едновременно. И както казваше нашият професор Петър Пашов (лека му пръст): "Нашата професия е най-близката до Божествената, защото ние съживяваме неживата материя." Действително можеш да накараш купчина парцали да оживее, да действа, да има характер, както стана с бай Тъньо - хората го харесват, търсят и да виждат в него нещо живо.

Димитър Иванов е доволен, че макар стендъп шоутата у нас да навлязоха малко по-късно,

все повече хора дръзват да се захванат със стендъп проекти

Включително непрофесионални актьори.

- Радвам се, защото това е един много приятен жанр. В стендъп комедията трябва да си много искрен, но пък ти дава свободата да коментираш ежедневните теми от живота. При това - може да го правиш много бързо. Ако нещо се е случило вчера, ти още днес може да го качиш на сцената и да го коментираш, да го пречупиш и т. н.

Към младите хора, които в момента решават дали да се посветят на актьорската професия, Димитър Иванов се обърна с думите:

- Независимо дали ще е театър, информационни технологии или нещо друго, човек трябва да гори в сферата, която си е избрал, да иска да се развива,

да се стреми винаги да е крачка пред другите, крачка пред себе си дори

Тогава има смисъл да се работи. Иначе просто се превръщаме в едни хорица, които ходят на работа, без да я харесват. И целият живот ни се стъжнява. А докато правиш това, което те прави щастлив, има смисъл. И няма никакво значение дали си кукловод или си избрал друга професия. Имам приятели, успели в най-различни области, именно защото те не чакат, а дават, провокират, действат.

В Пазарджик Димитър Иванов дойде за 4 път - за втори път като сам  стендъп комик, веднъж със Стендъп Мъпет Шоу и с по-голям екип, както и с моноспектакъла си "Разкази от бъчвата" в рамките на Мартенския театрален маратон. 

- Харесвам много пазарджишката публика. Надявам се отново да се видим и да си изкараме страхотно!

Мария ДЪБОВА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички