Други

Феерия от цветове на Празника на плодородието

  11.10.2020 07:59             
Феерия от цветове на Празника на плодородието

КЮСТЕНДИЛ. Пазарджишките танцьорки от група „Мерак” посетиха града, известен като овощната градина на България, и попаднаха в епицентъра на тридневния традиционен Празник на плодородието. И веднага били запленени от феерията от цветове. И вкусове, разбира се…

„Беше невероятно. Различните села представят на щандовете си изобилието, което ражда кюстендилската земя. Във всичко е вложено много творчество и старание! Икебани с плодове, кошници със зеленчуци, икони от фасулчета, пременени момичета и жени в саи и казмири -  типичните за Кюстендил народни носии. И, естествено, погачи и зелници върху домашно тъкани покривки!... Пъстрото многообразие от даровете на труда е истинска наслада за сетивата. Разбираш защо Майстора е черпел от това място вдъхновение за слънчевите си картини”, говорят в захлас под влиянието на емоциите танцьорките Валентина Данаилова, Златина Ганчева и ръководителката на „Мерак” Румяна Костадинова.

Празникът се провежда всяка година от 2008-а насам, а там Институт по земеделие – Кюстендил, който е съорганизатор с местната община, всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, а кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на "Празника на плодородието"се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори. Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите. Кюстендил неслучайно е наречен „Майка на българското овощарство“, категорични са пък пазарджишките момичета.

Есенният празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен още в далечната 1896 година именно тук.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички