Регионът

В училищата приеха предизвикателството на „Биовет” - творят активно за Деня на будителите

  09.10.2020 12:33             
В училищата приеха предизвикателството на „Биовет” - творят активно за Деня на будителите

ПЕЩЕРА. В училищата в общината деца от различни възрасти вече активно се подготвят за ежегодния литературен конкурс, който бе учреден в навечерието на Деня на народните будители от ръководството на „Биовет“ АД. Учениците са приели "предизвикателството" и творят на тема "Пещерските будители". А пещерските будители са много - сред най-известните са Димитър Горов, Михаил Каролиди, Михаил Такев, Анастас Пунев, проф. Янко Тодоров, проф. Янко Янев, акад. Людмил Стайков, проф. Димитър Пасков, акад. Веселин Хаджиниколов... Учителите обаче подсказват и други имена, зад които има любопитни исторически факти и позабравена стара слава.

Да припомним, че от най-голямото предприятие в региона обяви, че поставя началото на анонимен конкурс за написване на есе, разказ, стихотворение или създаване на рисунка, който ще се провежда всяка година. Темата на конкурса е „Пещерските будители“. За участие са поканени всички ученици от Община Пещера, които са на възраст от първи до дванадесети клас.

Целта на конкурса е да бъдат популяризирани местните личности, дали всичко от себе си за добруването на родния край, обясниха от най-голямото предприятие в региона.

Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в три възрастови групи: от първи до четвърти клас, от пети до седми клас и от осми до дванадесети клас.

Конкурсните работи ще бъдат оценявани по следните критерии:

За есе, разказ и стихотворение – писмена грамотност – лично отношение по темата – спазване на темата – богатство на изразните средства, като конкурсните работи трябва да бъдат написани на ръка.

За рисунка – композиция – пластичност – цветова хармония – изразителност – вид на изразните средства.

Форматът на рисунките трябва да бъде 35/55 см, на кадастрон. Всеки от участниците има право на участие с една работа. Тя трябва да бъде поставена в голям непрозрачен плик, а в малък плик всеки участник трябва да напише името, възрастта и училището, от което е.

Специално жури, в което влизат преподаватели по изобразително изкуство и български език и литература, ще оцени конкурсните работи по шестобалната система.

Във всяка от категориите и възрастовите групи ще бъдат връчени по три парични награди, като за първо място наградата е 150 лева, за второ – 100 лева, за трето – 50 лева. Наградният фонд е осигурен от „Биовет“ АД. Конкурсните работи се събират в срок до 25 октомври 2020 г. в училищата на участниците. На следващия ден те ще бъдат предоставени на членовете на журито за оценка, а наградите ще бъдат връчени в навечерието на Деня на народните будители.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички