Регионът

Инж. Георги Павлов: Стрелча може да стане „бутиков град”!

  13.10.2020 07:50             
Инж. Георги Павлов: Стрелча може да стане „бутиков град”!

Благоустройството е в дълг на туризма и спъва развитието му

Представяме на вниманието ви новите кметове на общини след частичните местни избори от 27 септември с тяхната визия за управление в следващите 3 години. В миналия брой като дама първа ни гостува новият кмет на община Септември Васка Рачева. Сега събеседник ни е новоизбраният кмет на Стрелча инж. Георги Павлов, който вече може да се похвали и с първия спечелен проект – за реновиране на емблематичното читалище „Просвещение-1871”. А тази новина бе посрещната с радост от стрелчани.

- Г-н Павлов, в Стрелча зад Вас застанаха и БСП, и ГЕРБ, рискувахте ли да отблъснете Ваши избиратели с такава двуполюсна подкрепа?

- Изборният резултат показа, че обединението на основните политически сили в Стрелча е печеливша формула. Тук искам да отбележа, че не само ГЕРБ и БСП ме подкрепиха, но и партии, кото имат традиционно присъствие в Стрелча като БЗНС „Александър Стамболийски“, ПП „Атака“ и Български земеделски съюз. Стремежът на опонентите ни да „скарат“ БСП и ГЕРБ не даде резултат. Стрелчани показаха разум и не се поддадоха на интриги и политикантстване. Изборът за кмет е мажоритарен и в този контекст Стрелча е доказателство, че гражданското общество е живо и може да въздейства на обществените и политически събития.

- С какво мислите, че убедихте хората да изберат Вас?

- С реалистичната и изпълнима управленска програма, зад която застанаха както политическите партии от общината, така и много мои съмишленици и общественици. В срещите си с гражданите ние говорихме открито за проблемите и възможностите за решаването им. На хората от общината обяснихме разбираемо пътищата за преодоляване на всеки негатив, оставен от предишното управление.

Убеден съм, че с воля и работа Стрелча ще навакса загубеното през последните 5 години.

- Макар че и преди сте работили тук, не сте роден в Стрелча. Но победихте. Значи ли това, че „счупихте“ прословутия стрелчански регионален шовинизъм?

- Така нареченият „регионален шовинизъм“ е характерен за всяко населено място. Нормално е, човек да е привързан към родното си място и да държи на „общ произход“. Макар да не съм роден в Стрелча, аз съм свързан с общината. Оттук започна административния ми опит, тук създадох близки приятелства и контакти. Не се считам за „чужд“ или „външен“ за Стрелча. А и изборният резултат го доказа. 

- Единението бе водещ девиз в предизборната Ви обиколка, но сте нов кмет в стара администрация. Ще има ли рокади в администрацията и ако да, в кои звена?

- Рокади ще има там, където не се работи ефективно. Съществуването на администрацията е подчинено на принципа „в полза на гражданите“. Но аз познавам работата на общинските служители и зная, че те имат достатъчен експертен капацитет и потенциал, за да  удовлетворят очакванията на гражданите.

- На втория тур преди година не Ви стигнаха само 102 гласа срещу Стойно Чачов. Сега спечелихте 414 гласа повече от Стойно Чачов. Какво се промени в Стрелча за една година и така разбърка бюлетините в „пасианса“?

- Аз и моите съмишленици имахме  достатъчно време посланията ни за промяна да достигнат до жителите на община Стрелча. Важна роля изигра и подкрепата на политическите партии, които също участваха активно в кампанията за представяне на управленската ми програма. Не мога да отрека, че управленската немощ на предишното ръководство „събуди“ хората дотолкова, че да поискат промяна.

- По време на предизборната си кампания маркирахте и належащите за спешно решаване проблеми. Кой е най-належащият? С детската градина ли ще започнете?

- Преодоляването на проблема с детската градина вече е в ход. Но считам, че подходът за решаване на натрупаните проблеми трябва да е паралелен. Всеки проблем е обществено значим и касае хората на общината. Някои са „по-важни“, заради сроковете и риска от загубата на средства като например, детската градина. Но аз от години следя развитието на общината, а в последните две години съвсем отблизо и в срещите си с хората обсъждаме належащите въпроси за разрешаване. Така, че не ми е необходимо време за опознаване на ситуацията и спешните действия са вече предприети.

- Стрелча стана национално известна с проблемите с довеждащия водопровод, който е на повече от 70 години. Как ще се реши това предизвикателство?

- За реконструкция на водохващане, пречиствателната станция, довеждащия водопровод, както и за вътрешната водопроводна и канализационна мрежа очакваме финансиране от „Български ВиК Холдинг” ЕАД.

- Имате опит като зам.-кмет в Панагюрище по стопанските дейности от 2011 година – за пари по какви проекти ще се борите да влязат на първо време в община Стрелча?

- Работим усилено по въпроса. За щастие можем да се похвалим с първия одобрен проект - „Реновиране и прилагане на мерки по енергийна ефективност на НЧ „Просвещение-1871 г.” Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 375 990.83 лева.

Финансиране ще очакваме от също от Оперативна програма „Околна среда 2021-2027“, „Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021-2027 г.“, Оперативна програма за развитие на човешките ресурси.

- Покрай водопровода се заговори и за отлив на туристи, но Стрелча все още не е показала истинското си лице пред туристите. Според Вас, в процентно отношение – приблизително - колко от потенциала си Стрелча не използва за развиване на туризъм?

- Добрата новина е, че Стрелча има още какво да покаже на туристите. Такова съчетание на фактори за развиване на туризъм рядко може да се намери. Стрелча е благословено място. Не случайно историята на града е отпреди 7 хиляди години. Иначе ми е трудно да посочвам проценти, но за щастие туристическият капацитет не е изчерпан и работата и предизвикателствата в тази посока са много.

- С какво най-напред ще се заемете за оправяне в „туристическия сектор“? Озеленяване и благоустройство, улична инфраструктура, реклама?

- По отношение на рекламата е работено и се работи. Туристическият информационен център и туристическият бранш популяризират Стрелча като дестинация чрез рекламни материали, участие във туристически форуми, чрез предлагане на качествени услуги. За съжаление благоустройството не само е в дълг на туризма, но и сериозно спъва развитието му. Изграждането на добра инфраструктура, поддържането на чистота и качествено озеленяване ще дадат тласък на туристическия бранш. Още миналата предизборна кампания заявих намерението си да работя за превръщането на Стрелча в „бутиков град“. Убеден съм, че това е възможно и считам, че Стрелча с туристическите си дадености и колоритни хора го заслужава.

- Най-ценният съвет, който Ви дадоха приятели и близки по повод кандидатирането Ви за кмет?

- Получих много съвети от съмишлениците ми от Стрелча, всеки от които ценен по отношение на ситуацията в Стрелча. От наблюденията си за начина, по който общината  беше докарана до това тежко положение  от предишното ръководство, се убедих, че „Главозамайването предхожда падението”.  Единственият начин за развитие на Стрелча и най-ценен съвет, който получих се изразява с една дума – „работа”.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички