Регионът

Българи-специалисти от чужбина се връщат и започват работа в ”Коловаг” АД

  09.10.2020 07:19             
Българи-специалисти от чужбина се връщат и започват работа в ”Коловаг” АД

Инж. Емил Йончев дари респиратор на МБАЛ "Пазарджик", а сега мисли да открие детска градина в завода

ПАЗАРДЖИК. Българи от Чехия и Германия се връщат в родните си места и започват работа в „Коловаг” АД .Същевременно в условията на пандемия в дружеството сключват петгодишни договори с контрагенти и застраховат служителите си срещу коронавирус.

Това стана ясно преди часове, когато мажоритарният собственик на "Коловаг" АД инж. Емил Йончев дари на областната болница респираторен апарат, германско производство на фирмата "Драгер". Събитието събра на площадката пред Оделението за анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) дарителя инж. Емил Йончев, изпълнителния директор на МБАЛ "Пазарджик" д-р Красимир Темнилов, представители на фирмата-доставчик. Инж. Йончев не скри вълнението си от направеното добро за лекуващите се болни от коронавируса. Той каза:

- Щастлив съм, че новата придобивка -

респираторният апарат на стойност 36 хиляди лева, ще помогне за спасяване на човешки животи

Той е най-реномираният в Европа и света, произведен от фирма "Драгер" в германския град Любек. Мисля, че идваме точно навреме в очакване на разрастването на епидемията от Ковид-19, каквито данни вече има. Усещането да даряваш е неописуемо. То повдига настроението на човека, дава му сили да преодолява трудностите и да върви напред - убеден е инж. Йончев.

В позицията на работодател и индустриалец той подчерта, че негов приоритет е грижата за доброто здраве и условията на труд за работещите в завода 1200 души.

Всички те са застраховани срещу коронавирус инфекцията

плюс останалите застраховки. Инж. Йончев призова и други негови колеги да последват жеста му и да застраховат служителите и работниците си. Той съобщи, че се обмисля в завода в Септември да бъде открита и детска градина за улеснение на родителите.

- Въпреки трудното време, успяваме да отговорим на високите критерии на партньорите ни от Европа. Имаме подписани

договори, с които осигуряваме работа на хората за следващите 5 години

Постигаме го с иновации, с ново оборудване и квалификация на работещите. Радостен е фактът, че българи-специалисти от Чехия и Германия се връщат по родните си места и започват работа при нас, което говори за доброто име на "Коловаг" АД – каза предприемачът.

По линията на Ротари клуб-Пазарджик, на който е председател, разработва програма с приятели в Германия за оборудване с изцяло нова медицинска апаратура на неонатологичното отделение в областната болница. Обеща според възможностите си да прави нови дарителски жестове, защото това си заслужава. Правенето на добрини определи като негов граждански дълг.

Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Темнилов прие със задоволство новия апарат и каза, че апаратът е от огромно значение за работата на медиците и спасяването на животи.

- Благодаря от сърце на дарителя инж. Йончев за

жеста му на човечност към други непознати хора да оздравеят

Той показва съпричастността си към борбата с Ковид-19 и продължава да ни помага. Пожелаваме му здраве и сили в живота - доволен е д-р Темнилов. Той връчи на дарителя благодарствено писмо в знак на признателност за всичко, което прави за болницата.

В края на малкия

импровизиран празник на дарителството

инж. Емил Йончев заяви, че има още идеи полезни неща да се случат в родния му град в Пазарджик и в полза на здравеопазването. Екипът на "Знаме" стана свидетел на разопаковането и сглобяването на новия сложен апарат. Направи го инж. Антон Ченков. Тук бе и търговският представител на фирмата "Дрегер" Николай Колев, който оформи документите с дарителя.

Апаратът в пълна изправност влезе в отделението с началник д-р Димитър Иванов. Той също благодари на инж. Емил Йончев за новата животоспасяваща придобивка, която ще оказва помощ на най-тежко болните пациенти, които са с дихателна недостатъчност и се нуждаят от апаратна вентилация.

- Динамиката в отделението е голяма. Много често ни се налага бърза реанимация на няколко човека за кратък период от време“, сподели д-р Иванов.Той съобщи, че в Ковид реанимация в момента трима пациенти са на апаратно дишане.

Припомняме, че още през април инж. Емил Йончев не пропусна да откликне на нуждата на медиците от МБАЛ "Пазарджик" в битката за преодоляване на заразата от коронавирус. Още тогава той осигури средствата за апарата, като лично се е обърнал към немската фирма "Дрегер", за да бъде доставен модерния респиратор.

Вагоностроителят дари внушителната сума от 147 хиляди лева

за новия храм в Септември "Свети цар Борис Михаил". Инж. Йончев финансира изграждането на бюст-паметника на световноизвестния оперен бас Борис Христов пред Съдебната палата в Пазарджик. Подкрепя финансово фестивала "Зимни музикални вечери" на името на проф. Иван Спасов, спонсорира провеждане на турнири за спортни танци за купа "Импулс", помага на Дом "Вяра, Надежда и Любов", а това не са единствените му дарителски прояви.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички