Пазарджик

Театър „Библиотеката” учи на кукловодство малки таланти

  08.10.2020 15:11             
Театър „Библиотеката” учи на кукловодство малки таланти

С кукла в ръката и театър в сърцето

ПАЗАРДЖИК. Трета година в Регионалната библиотека „Н. Фурнаджиев” репетират малки таланти под майсторството на актрисата Хари Терзиева. Децата са от различни възрасти и училища. Най-малкият е Тони Ганев на 7 години от Основно училище „Св. Кл. Охридски“, а най-големият е Мартина Иванова - на 13 години от ОУ „Любен Каравелов“. Заедно с тях на актьорско майсторство се учат и 10-годишната Магдалена Дупчанова от Средно училище „Георги Брегов“ и Петьо Ганев, на 10 години, който е брат на най-малкия „артист“ Тони. Всяка събота възпитаниците на Хари Терзиева се потапят в магията на кукления театър и разучават различни техники, история и „тайните“ на кукловоденето.

За началото на театър „Библиотеката“ разказва ръководителят на трупата, актрисата Хари Терзиева. „По идеята ме запали една майка, която имаше желание детето й да се обучава точно на куклен театър. Звънеше ми непрестанно и аз накрая, отстъпих“. Благодаря на директора на библиотеката г-н Лъчезар Риков, че ни покани, прие и ни даде името на групата.

Първата публична изява на театър „Библиотеката“ беше на 60-годишния юбилей на РБ „Н. Фурнаджиев“ на 11 април 2019 г., когато децата изнесоха рецитал и обраха овациите на гостите на тържеството в Драматично-кукления театър „К. Величков“. Следва покана от община Пазарджик театралната група да участва в тържествената програма за 24 май - Деня на българската култура и на славянската писменост. Сега очакват покани за представления, но предвид сложната обстановка с пандемията за коронавируса те се отлагат във времето. Въпреки това малките таланти не спират да усъвършенстват своите умения. Напълно завършена е пиесата „ Добрите бобри“ и започват репетициите по новата пиеса“ Мечова Коледа“, разказва Хари Терзиева. Тя е горда със своите ученици, които постигнаха много, много успехи и се раздават докрай в работата си на сцена. А тя не е малка, но те успяха.

В бъдещите планове на театър-групата е този образователен спектакъл да бъде включен в събитията на библиотеката и да се представя пред децата от детските градини и началните класове в училищата. Ще бъде интересно, когато деца играят на деца и затова очакваме това време на пандемия да отмине, за да можем да реализираме идеята. Пожелайте ни успех!, каза в заключение Хари.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички