Пазарджик

19-метров възпоменателен кръст за Георги се извисява над Паталеница

  08.10.2020 15:00             
19-метров възпоменателен кръст за Георги се извисява над Паталеница

От няколко дни в балкана над селото може да се види огромен метален кръст. Той се извисява на мястото, където някога се е издигала една от седемте стари църкви. Става дума за Атанасовата черква.

Мястото не е избрано случайно. То е любимо за 19-годишния Георги Арнаудов, неговите приятели и семейството му. Те отново ще се съберат заедно на неговия рожден ден на 10 октомври, но вече без него. Георги  премина през трудна битка и си тръгна от този свят на 9 юни тази година.

През лятото на 2019 година той е диагностициран със Сарком на Юинг.

Дарителската му кампания успя да обедини хиляди добри хора

Благодарение на тях момчето пътува два пъти за лечение в китайския град Гуанджоу, включително по време на разрастващата се пандемия от коронавирус. Заради положителен случай на Ковид-19 в самолета от Москва до Гуанджоу Георги остава повече от 14 дни под карантина, което забавя неговото лечение. Това се отразява и на здравословното му състояние, то се влошава въпреки приложените терапии.

Връщането към България през месец май се оказа доста трудно, а за известен период от време и невъзможно. Налага се Георги и майка му да  стигнат първо до Амстердам, а след това да вземат друг полет за София.

В продължение на 20 часа Георги е облечен в защитен костюм и с предпазна маска,

което го изтощава допълнително. Следват няколко изключително тежки седмици за борбеното момче, което загуби битката с коварната болест.

Неговите приятели обаче вече четири месеца чрез различни инициативи  правят всичко възможно той да не бъде забравен. Идеята за изграждане на възпоменателен християнски кръст над Паталеница е на семейство, близко до Георги. Появява се след служба на помен за него. Отецът казва, че когато Господ отнеме млад човек от нас, е добре хората, които го обичат, да правят хубави неща в негова памет, за да може душата му да е свободна.

„И тъй като той си отиде от този свят твърде млад, ние решихме да направим нещо, което ще остане години и ще напомня за него“, споделят дарителите.

Реализацията на проекта започва 40 дни след неговата загуба

Не са събирани средства от дарения нито за изграждането, нито за  поставянето на кръста. Проектът е изцяло финансиран от инициатора. Основният изпълнител е пазарджишката  фирма "Металика". Дружествата по спомагателните дейности са "Де-вил билд" и "Хебърстрой". Възпоменателният кръст за Георги е висок 19 метра и широк 11 метра. Постаментът под него е висок 5 метра. За основата са използвани 80 кубика бетон и 2400 кг арматура.

Металният кръст тежи около 10 тона

Посланието на тази инициатива е: "Силата на вярата в доброто".

За 10 октомври, от 12 часа, е насрочено официалното откриване и освещаване на кръста, "кацнал" в красивата местност над Паталеница.

„Той не се страхуваше от нещата, които му се случват. Винаги се показваше пред хората щастлив и позитивно настроен. Беше силен и се усмихваше дори в най-трудните моменти. Ние няма да забравим неговата усмивка и борбения му дух“, казват приятелите му , които преди година организираха благотворителен базар за него. Сега отново ще се съберат  и вярват, че Георги по някакъв начин ще е отново  с тях.

„Искаме този кръст да запази спомена за едно борбено момче, което завинаги остана на 19 години. Нека да защитава от болести и от злини жителите на Паталеница и община Пазарджик.“

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички