Пазарджик

19-метров възпоменателен кръст за Георги се извисява над Паталеница

  08.10.2020 15:00             
19-метров възпоменателен кръст за Георги се извисява над Паталеница

От няколко дни в балкана над селото може да се види огромен метален кръст. Той се извисява на мястото, където някога се е издигала една от седемте стари църкви. Става дума за Атанасовата черква.

Мястото не е избрано случайно. То е любимо за 19-годишния Георги Арнаудов, неговите приятели и семейството му. Те отново ще се съберат заедно на неговия рожден ден на 10 октомври, но вече без него. Георги  премина през трудна битка и си тръгна от този свят на 9 юни тази година.

През лятото на 2019 година той е диагностициран със Сарком на Юинг.

Дарителската му кампания успя да обедини хиляди добри хора

Благодарение на тях момчето пътува два пъти за лечение в китайския град Гуанджоу, включително по време на разрастващата се пандемия от коронавирус. Заради положителен случай на Ковид-19 в самолета от Москва до Гуанджоу Георги остава повече от 14 дни под карантина, което забавя неговото лечение. Това се отразява и на здравословното му състояние, то се влошава въпреки приложените терапии.

Връщането към България през месец май се оказа доста трудно, а за известен период от време и невъзможно. Налага се Георги и майка му да  стигнат първо до Амстердам, а след това да вземат друг полет за София.

В продължение на 20 часа Георги е облечен в защитен костюм и с предпазна маска,

което го изтощава допълнително. Следват няколко изключително тежки седмици за борбеното момче, което загуби битката с коварната болест.

Неговите приятели обаче вече четири месеца чрез различни инициативи  правят всичко възможно той да не бъде забравен. Идеята за изграждане на възпоменателен християнски кръст над Паталеница е на семейство, близко до Георги. Появява се след служба на помен за него. Отецът казва, че когато Господ отнеме млад човек от нас, е добре хората, които го обичат, да правят хубави неща в негова памет, за да може душата му да е свободна.

„И тъй като той си отиде от този свят твърде млад, ние решихме да направим нещо, което ще остане години и ще напомня за него“, споделят дарителите.

Реализацията на проекта започва 40 дни след неговата загуба

Не са събирани средства от дарения нито за изграждането, нито за  поставянето на кръста. Проектът е изцяло финансиран от инициатора. Основният изпълнител е пазарджишката  фирма "Металика". Дружествата по спомагателните дейности са "Де-вил билд" и "Хебърстрой". Възпоменателният кръст за Георги е висок 19 метра и широк 11 метра. Постаментът под него е висок 5 метра. За основата са използвани 80 кубика бетон и 2400 кг арматура.

Металният кръст тежи около 10 тона

Посланието на тази инициатива е: "Силата на вярата в доброто".

За 10 октомври, от 12 часа, е насрочено официалното откриване и освещаване на кръста, "кацнал" в красивата местност над Паталеница.

„Той не се страхуваше от нещата, които му се случват. Винаги се показваше пред хората щастлив и позитивно настроен. Беше силен и се усмихваше дори в най-трудните моменти. Ние няма да забравим неговата усмивка и борбения му дух“, казват приятелите му , които преди година организираха благотворителен базар за него. Сега отново ще се съберат  и вярват, че Георги по някакъв начин ще е отново  с тях.

„Искаме този кръст да запази спомена за едно борбено момче, което завинаги остана на 19 години. Нека да защитава от болести и от злини жителите на Паталеница и община Пазарджик.“

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички