Регионът

Откриха втори в страната Център за обучение на населението при наводнения

  05.10.2020 16:23             
Откриха втори в страната Център за обучение на населението при наводнения

БОШУЛЯ. Днес вътрешният министър Христо Терзийски и директорът на ГДПБЗН главен комисар Никола Николов откриха Център за обучение на населението за реакции при наводнения. Той е втори от предвидените общо шест за страната. Целта е до края на 2021 година през тях да преминат обучение близо 90 000 доброволци, поясни главен комисар Николов пред журналисти.

Три от центровете вече са напълно готови - в София и Пазарджик, до дни откриване ще има и на Центъра в Бургас, уточни Николов и посочи, че продължава активното изграждане на тези в Шумен, Габрово и Враца.

Шестте центъра се създават по проект на ГДПБЗН "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения", финансиран по ОП "Околна среда". Главен комисар Николов обясни, че в тях ще се обучават - деца, ученици, младежи и възрастни, в това число кметове на общини и органи на изпълнителната власт. Идеята е да се осигури добра подготовка за правилна реакция на населението в условия на наводение. Допълнително от Дирекцията партнират с министерство на образованието в обучението на подрастващите да залегнат и теми за реакция при други бедствени ситуации, добави главен комисар Николов и подчерта, че това не е връщане на военното обучение в училище, но решава належаща нужда. Около 40 000 деца от страната вече са преминали подготовката, като предстои до края на следващата година да бъдат обхванати още около 32 хиляди, каза още директорът на националната пожарна.

Гости на откриването, освен министърът и шефът та ГДПБЗН, бяха зам.-областният управител Йордан Кожухаров, кметът на Община Септември Васка Рачева и председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, председателят на Административния съд в Пазарджик Марана Шотева, директорът на ОД МВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев, началниците на Центъра за специализация и професионална подготовка и на Районната противопожарна служба в Пазарджик – комисар Станимир Калоферов и комисар Ангел Дудов, началникът на Военното окръжие подп. Петър Петров…

„Честт празник! Празник, защото 4-годишните ни усилия доведоха до този резултат”, заяви в словото си главен комисар Николов и специално поздрави домакините от Пазарджик, благодарение на които е изграден Центъра. Благодарности към колегите отправи и министър Терзийски, и допълни, че климатичните промени в последно време налагат да се засили информираността и усвояването на умения за справяне в такива бедствени ситуации.

Константийският епископ Яков отслужи водосвет, а след това гостите разгледаха Центъра, в който има една голяма и три по-малки обучителни зали.

След това пожарникари демонстрираха преминаване през различни препятствия, пренасяне на пострадал на носилка по автомеханична стълба и издирване и спасяване на бедстващ във водна среда. „Пострадалите” бяха спасени под аплодисментите на публиката.

„Знаме”

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички