Понеделник, 18 Яну 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

За пръв път в годината с коронавирус номинирани за Лекар на 2020-а са всички медици в областта

  01.10.2020 15:12             
За пръв път в годината с коронавирус номинирани за Лекар на 2020-а са всички медици в областта

Д-р Мария Пишмишева–Пелева е отличена за приноса й за развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация

ПАЗАРДЖИК. На свое заседание, проведено на 30 септември, Управителният съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) – Пазарджик излъчи отличилите се медици в нашата област през тази година. Номинациитеса в различни категории.

За първи път „Лекар на годината 2020“ не е един човек, а всички работещи членове на РК на БЛС – Пазарджик.

Ето и номинираните в останалите категории:

-Категория „Принос за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“:

1. Д-р Владимир Иванов, ръководител в Ангиографска лаборатория към Кардиологично отделение на МБАЛ-Пазарджик.

В областта на инвазивната кардиология д-р Иванов въведе и извършва за първи път в Пазарджик методи за измерване на вътресъдовото налягане на коронарна артерия (IFR, instantaneous flow reserve/FFR, fractional flow reserve) и вътресъдова оценка с ултразвук (IVUS, intravascular ultrasound). През 2020 година ръководството на „МБАЛ Пазарджик АД” закупи апаратура за измерване на IFR, FFR и IVUS.

В областта на ехокардиографията д-р Иванов извършва за първи път в Пазарджик  измерване на PA- TDI интервал посредством тъканен доплер, което индиректно дава оценка за степента на фиброзата в ляво предсърдие, а това е предиктор за съществуването или възникването на безсимптомно предсърдно мъждене, един от основните и най- чести рискови фактори за исхемичен мозъчен инсулт.

Д-р Иванов оценява ехографски пулмокапилярно налягане, използвайки т. нар. формула на Nagueh, което замества стандартното и директно, но инвазивно измерване на пулмокапилярното налягане посредством катетър.

Д-р Иванов е защитил научна степен „Доктор по медицина” в Рурския университет на гр. Бохум, Федерална република Германия през 2017, измервайки PA- TDI Interval и имплантирайки кардиален монитор на пациенти след криптогенен исхемичен инсулт.

2. Д-р Георги Пейчинов, началник урологично отделение в МБАЛ „Хигия”. Той въвежда лазерната урология в областта. Интересите му са в урогинекологията и андрологията.

-Категория „Ти си нашето бъдеще“:

1. Д-р Славка Кацарова от екипа на МБАЛ „Уни Хоспитал“, специалности „Обща медицина“ и „Пневмология и фтизиатрия“.

2. Д-р Станислав Коцев, лекар-специализант в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик.

3. Д-р Муса Мустафа Муса от екипа на МБАЛ „Хигия“, специалност „Анестезиология, реанимация и интензивно лечение“.

4. Д-р Али Салих Али от екипа на УМБАЛ „Пълмед” - МС „Здраве”, специализант в отделението по „Урология“.

-Категория „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ (лекари, дали своя принос за борбата с Ковид -19):

1. Д-р Мария Пишмишева–Пелева

От 2013 година тя е началник на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Интересите й са в областта на кърлежово-преносимите заболявания, хеморагичните трески, хепатитите. Има 39 публикации в наши и чужди списания като водещ автор, 31 публикации като втори и следващ автор, 5 публикации в  списания с импакт фактор. Както и 9 цитирания в чужди списания с импакт фактор.

През 2019 година защитава дисертация на тема: „Клинико-епидемиологични аспекти на острата хепатит Е вирусна инфекция“ и придобива научна степен „Доктор по медицина“. Лекар на годината за 2016 година.

На 20 март тази година д-р Пишмишева приема първия болен с корона-вирусна инфекция. Оттогава до момента в Инфекциозно отделение са лекувани 115 болни с Ковид-19.

Мила ТОДОРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ГАРАЖ ПОД НАЕМ, кв.ЗАПАД, 0898 266 169

ГАРАЖ ПОД НАЕМ,кв.ЗАПАД, 0898 266 169
Всички