Регионът

Васка Рачева: Нямам колебания да продължа започнатото!

  05.10.2020 06:10             
Васка Рачева: Нямам колебания да продължа започнатото!

Трета година упорито ни се пречи да разработим находището на минерална вода

Представяме на вниманието ви новите кметове на общини след частичните местни избори от 27 септември с тяхната визия за управление в следващите 3 години. Като дама първа ни гостува Васка Рачева. Тя спечели вота в община Септември с убедителните 90 процента от всички гласували. Макар и тя да бе единствен кандидат, имаше вариант това да не се случи, ако „наказателнитте” бюлетини бяха повече от тези с нейното име. Васка Рачева бе любезна да отговори на въпросите на „Знаме” почти паралелно с полагането на клетвата пред Общинския съвет.

- Г-жо Рачева, честито! За разлика от предишните избори този път активността не беше рекордна, но пък събрахте рекордните над 90 процента. Очаквахте ли толкова лесна победа?

 - Ниската активност според предизборния ни щаб се дължи на липсата на друг кандидат, което логично занижи вниманието към един местен вот. На фона на това, по населените места с лозови масиви гроздоберът беше в пика си. В подбалканските села пък умишлено или не, точно за този ден от горското раздадоха бележки за добив на дърва за огрев и хората логично се организираха да си подсигурят отоплението за зимата. Фалшивите новини също изиграха до известна степен своята роля. Двадесет дни не спираха да прокламират, че за да бъда избрана за кмет е достатъчен само един глас. Други пък тиражираха, че изборите са в събота, а не в неделя. Троловете изчезнаха, като с липсата на коментари по темата в социалните групи разчитаха да приспят допълнително вниманието на  избирателите.

Въпреки всичко голяма част от хората, които поддържат нашия екип, за пореден път показаха, че са готови за избори по всяко време. Резултатът при липсата на друг кандидат беше закономерен.

- Опозицията не успя или просто не активизира гласоподавателите си да отидат до урните?

- За това трябва да попитате тях.

- Имахте ли колебания дали да поемете новото предизвикателство и какво ви накара да се впуснете в политиката на местното управление?

- Готова съм за отговорността да продължа започнатото без колебания. Знам какво костваше на съпруга ми и на целия му екип всичко постигнато, както и това, което предстои. Да се режат ленти е лесно, но докато доведеш нещата до този момент, само хората от екипа, които обикновено са зад кадър, знаят какво им е.

- Община Септември влезе в „окото на бурята“ след обвиненията на прокуратурата, отправени към съпруга Ви и тогавашен кмет Марин Рачев. Намерихте ли отговор на въпроса „Защо“?

- Този отговор ще го оставим на историята. Времето е най-добрият съдник. Всеизвестно обаче е, че преди всяко решение на съда подставените лица от опозицията, които „спасителите на Септември" от гр. София използват за говорители, всеки път тиражираха какво ще бъде решението на Темида. Предварително да знаеш, че ще се сменят цели съдебни състави по време на самото дело, за всеки юрист е ясно какво значи това?! Всичките тези събития обаче очевидно не разколебаха екипа, а напротив направиха го по-сплотен и още повече мобилизиран за работа, за да продължи да показва как с минимални финанси могат да се правят големи неща.

- Кое е първото нещо, което ще направите след като седнете на кметския стол?

- Ще събера кметовете и екипа да ги поздравя за свършеното до момента и продължаваме.

- Минералната вода е разковничето на община Септември, но и воденичният камък. Преди дни излезе решение на Административния съд в Пазарджик, с което се отмени заповед на Басейнова дирекция за спиране на производството за издаване на разрешително за водовземане от подземни води, по заявление на бившия кмет от ноември 2019-а. След като станаха ясни доводите на съда, очаквате ли този път зелена светлина от Басейнова дирекция? Въобще, какви са очакванията Ви по казуса с минералната вода?

- Този въпрос го задайте на експертите и юристите от Басейнова дирекция в Пловдив. Трета година след предаването на находището упорито се пречи то да се разработи и да се ползва ефективно. От екипа в общината са изготвили проекти и имат пълна готовност веднага да започнат работа по подмяната и преоборудването на съществуващите водопроводи и сондажи. Имат готовност и за изграждането на нови. Кметовете на Варвара и Ветрен дол не един път са казвали: "Във вода газим - жадни ходим!" Крайно време е от най-високо ниво и хората, от които зависи това, да разберат, че не е редно цяла една община да става заложник на десетина кресливи индивида с неясни лозунги, само защото маршируват от време на време по пешеходната пътека във Варвара, като задръстват движението за Велинград.

- Таксите към регионалното депо в Пазарджик се увеличават, ще се отрази ли това на евентуално вдигане на такса „Смет“ за жителите на община Септември, особено след закриване на сметището край Ветрен?

- Мислим много сериозно по този въпрос. Целта ни е таксата да се запази такава каквато е. Това обаче ще стане ясно, след като пуснем в експлоатация инсталацията за преработка на зелените и строителни отпадъци. Ако разчетите позволят продукцията, която ще се произвежда да покрива таксата, която вече се плаща на пазарджишкото депо, няма да променяме ставката за гражданите. Ако е необходимо завишаване, трябва да е нещо минимално, а не както вече го направиха другите общини, където увеличението е многократно. А те го направиха, защото решиха, че ще им е по-лесно да увеличат таксите и да си спестят главоболията да управляват преработката и разделното събиране на боклука, който се генерира от населението.

- В последно време в общината се направиха нови игрища, ремонти на училища и ясли, спечелиха се нови проекти за ремонт на обществени сгради, обнови се общинският център, какво следва?

- Много неща следват. Знаете, че нашият екип е максималист. Ние не искаме много, искаме всичко, което може да се даде за по-доброто бъдеще на Септември и региона. Програмата остава същата, каквато беше обявена миналата година за мандат 2019-2023г.

- От коронавируса ли зависи кога ще се изпълнят 11-те проекта за реконструкция на 40 улици в селата?

- В началото имаше малко забавяне заради първоначалния шок от пандемията, но вече се работи по почти всички населени места. Единствено в Ковачево, Септември, Ветрен дол и Симеоновец не е започната дейност, но в момента в който групите приключат в другите населени места, ще се преместят там. Тази година ще изградим подземните комуникации като водопроводи, канализация и друго, а догодина започваме с пътната част - асфалт, тротоари и осветление.

- Какъв най-ценен съвет Ви дадоха близките и приятели след като спечелихте?

- Да продължа започнатото от съпруга ми, да надграждам и да не допускам трудностите да ме отклоняват от поставените цели.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички