Пазарджик

Две награди от Фестивала на любителските театри за „Приятели”

  03.10.2020 06:00             
Две награди от Фестивала на любителските театри за „Приятели”

„Завръщането” на сцената след пандемията бе емоционално за театралните надежди на нашия град

ЛОМ – ПАЗАРДЖИК. Почти година мина от последната фестивална изява на Младежки театър „Приятели”.  През октомври 2019 година трупата с ръководител Александър Братоев дебютира на фестивалите в Севлиево и Горна Оряховица и се завърна оттам с две награди за постановките „Мечка” и „Предложение” по А. П. Чехов.

Година по - късно „Приятели”-те отново дебютираха, но този път в Северозападна България и по-точно в град Лом. Там се проведе 13-то издание на Националния фестивал на любителските театри на името на Крьстьо Пишурка.

В крайдунавския град младите пазарджишки актьори

представиха спектакъла „Кога любовта побеждава?”

Изявите на участниците обсъждаше и оценяваше авторитетно жури в състав: Гергана Пирозова - театровед и театрален критик; Анна Петрова - актриса и драматург; Юлиан Балахуров - актьор.

Членовете на комисията останаха очаровани от представянето на „Приятели”-те от Пазарджик, които бяха непознати за тях до този момент.

Аплодираха ги бурно и от сърце,

а малко по - късно ги удостоиха с два приза - награда за младежка мъжка роля на Георги Манчев в ролята на Григорий Смирнов и първа награда за младежки спектакъл.

-„Кога любовта побеждава?” е композиция от две самостоятелни постановки – „Предложение” и „Мечка” по едноименните кратки комедии на Антон Павлович Чехов – обясни за „Знаме” художественият ръководител на трупата Александър Братоев. – Реализирахме за пръв път „Мечка” през 2013 г., а „Предложение” - през 2014 г. Оттогава много актьори са влизали в ролите на класическите Чехови герои. Някои от тях вече са студенти по актьорско майсторство в НАТФИЗ и Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград.

Спечелените награди по брой не могат да бъдат събрани на пръстите дори и на двете ръце

Поради сходната си стилистика двете постановки често са представяни като една цяла със заглавие „Кога любовта побеждава?”. Именно общата композиция получи покана за участие на Фестивала в Лом.  По стечение на обстоятелствата обаче, 3 дни преди пътуването, единият от актьорите в „Предложение” се оказа в невъзможност да участва и се наложи спешно преструктуриране на спектакъла. В крайна сметка, организаторите приеха идеята на ръководителя Александър Братоев постановката да бъде представена само в частта „Мечка”.

Но и подготовката на „Мечка” не мина без затруднения.

В една от ролите се наложи да влезе младеж, който я е играл само веднъж и то преди 2 години

Става дума за Лука, в чийто образ се превъплъти Иво Търпанов. Другите двама герои отново бяха изиграни от титулярните изпълнители в момента - Анджелика Йорданова в ролята на Елена Попова и Георги Манчев в ролята на Григорий Смирнов.

На фестивала в Лом нашият спектакъл получи честта да бъде представен непосредствено преди закриването и това направи задачата още по - отговорна. „Приятелите” се справиха с тази допълнителна „тежест” и получиха заслужени овации от многобройната публика, както и от професионалното жури.

За отличения млад актьор

Александър Братоев разказа:

- Георги Манчев е в младежки театър „Приятели” от есента на 2016 г. Печелил е различни награди. По -значимите са най-добра мъжка роля за ролята на Жюлиен Портал в „Хотел между тоя и оня свят” от фестивала „Талантино” в Благоевград през 2018 г.; първа награда за младежка мъжка роля отново за ролята на Григорий Смирнов от Фестивала на любителските театри в Каварна 2019 и други.

Театралните надежди на нашия град

се забавляваха много по време на престоя си в Лом

- гледаха постановките от афиша на фестивала, разхождаха се край Дунава, запознаха се с други участници. След като месеци наред всичко беше в застой, това участие бе като „глътка въздух” за младежите, които приемат театъра като начин на живот. За тях беше изключително емоционално да се „завърнат” на сцената. И го направиха по възможно най - добрия начин.

Така новият сезон 2020/2021 започна блестящо за Младежки театър „Приятели”. Дано така и да продължи!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички