Четвъртък, 29 Oct 2020
 
Други Спорт

Петима наши спортисти уважиха премиерата на „България на Олимп“

  30.09.2020 09:49             
Петима наши спортисти уважиха премиерата на „България на Олимп“

СОФИЯ. Петима представители на Пазарджик и областта ни присъстваха на знаково събитие, което се проведе вчера в столицата. На едно място бяха събрани почти 200 олимпийски медалисти от цялата спортна история на България. Поводът бе първото по рода си издание "България на Олимп" с автори журналистите Владимир Памуков, Тодор Шабански и фотографът Бончук Андонов. В над 400 страници те събират на едно място всички подробности за абсолютно всички олимпийски медали на България от първата Олимпиада до последната в Рио де Жанейро.

Както е известно, Пазарджик има трима олимпийски шампиони - Борислав Гидиков (вдигане на тежести, Сеул 1988), Георги Мърков (борба класически стил, Мюнхен 1972 година) и Йордан Биков (вдигане на тежести, Мюнхен 1972 година).

Сребърни олимпийски медалисти от Пазарджик са Атанас Шопов (вдигане на тежести, сребро на Олимпиадата в Мюнхен 1972); Николай Пешалов (вдигане на тежести, сребро от Олимпиадата в Барселона 1992 година); Гинка Гюрова (четворка скул, сребро от Олимпиадата в Монреал 1976 година, сребро от Олимпиадата в Москва 1980); Лиляна Васева (четворка скул, сребро от Олимпиадата в Монреал 1976 година)

Бронзови олимпийски медалисти от Пазарджик -  Атанас Шопов (вдигане на тежести, бронз на Олимпиадата в Монреал 1976); Николай Пешалов (вдигане на тежести, бронз от Олимпиадата в Атланта 1996); Георги Георгиев (джудо, бронз от Олимпиадата в Атина 2004); Ренета Камберова (художествена гимнастика, бронз от Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016)

На събитието присъстваха част от представителите на Пазарджик - Георги Мърков, Борислав Гидиков, Йордан Биков, Георги Георгиев и Ренета Камберова.

Да припомним, че Георги Мърков  (олимпийски шампион от Мюнхен 1972 година по борба) е роден в село Горно Вършило. Велик шампион. Известен и с изключителната си смелост. По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба.

Борислав Гидиков (олимпийски шампион по вдигане на тежести от Сеул 1988). Роден в село Мало Конаре, Пазарджишко. Завършва Спортното училище "Георги Бенковски" в Пазарджик.

Йордан Биков (олимпийски шампион по вдигане на тежести от Мюнхен 1972 година) - Поставя световен рекорд в трибоя с 485 кг, който не е подобрен и до днес. Йордан Биков е първият наш щангист с голям шлем от олимпийска, световна и европейска титла. Обявен е за спортист номер едно на България за 1972 г.

Георги Георгиев  (бронзов медалист по джудо от Олимпиадата в Атина 2004 година). Боец в категория 66 килограма, в която печели и медала си от Атина. В момента е директор на спортното училище в Пазарджик, което продължава да подготвя бъдещите шампиони.

Ренета Камберова (бронзова медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от Рио де Жанейро 2016). Едно от златните момичета на България. Невероятен състезател, изключително силен характер. Абсолютна световна шампионка в Измир 2014 година, носителка на над 81 медала с националния ансамбъл на страната ни. Пример за следващото поколение гимнастички. В момента е председател на МСК Пазарджик Спортува и е с огромен принос за развитието на спорта в Пазарджик.

Пазарджик благодари на своите спортни герои, донесли слава на България!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички